Fiecare dintre noi a auzit de astfel de boli ca aritmia, tahicardia, miocarditele. Și dacă înainte le auzeam din gura persoanelor în etate, acum despre acestea vorbesc tot mai des părinții cu copii mici. Pentru că aceste boli, care ar părea să fie caracteristice doar adulților, au început să apară la copiii mici de tot. Care este cauza acestui fenomen? De unde apare la copii miocardita și tahicardia? Despre aceasta ne-a vorbit Adela Stamati, doctor în științe medicale, catedra de pediatrie, cardiolog-pediatru de categorie superioară la Centrul Mamei și Copilului.
Adela, spuneți-ne, de ce auzim atât de des despre boli de inimă la copiii foarte mici?
În ultimii ani se nasc tot mai mulți copii cu patologii ale organelor vitale. Aceasta se întâmplă din cauza mai multor factori: în primul rând, deseori părinții duc un mod de viață nesănătos (consumă alcool și fumează în timpul sarcinii), în al doilea rând, este prezent și factorul ecologic, care influențează puternic asupra sănătății copilului. Dacă femeia a suportat anumite boli infecțioase în timpul sarcinii, riscul de patologii la micuț crește. Dar nu trebuie să uităm nici de predispoziția genetică. În prezent bolile de inimă la copii care au o etiologie congenitală sau sunt provocate de componenta viral-bacteriologică trec pe planul întâi.
Povestiți-ne despre cele mai grave boli ale sistemului cardiovascular la copii. Care este etiologia acestora?
Malformațiile congenitale cardiace sunt cele mai răspândite patologii. Acestea se dezvoltă intrauterin, manifestându-se prin defecte anatomice ale inimii, în special ale valvei și vaselor acesteia. Malformațiile se pot manifesta imediat după nașterea copilului, dar pot trece neobservate câțiva ani. Conform statisticii, malformațiile inimii sunt întâlnite la nou-născuți mai des decât orice alte boli.
O altă boală gravă este miocardita – inflamația mușchiului cardiac (miocard). Aceasta se manifestă ca urmare a infecțiilor suferite, inclusiv gripe și infecții virale acute. Copiii bolnavi obosesc rapid în timpul alăptării la sân, au dificultăți de respirație, iar starea lor generală se înrăutățește după 10-14 zile de la infecțiile suportate. Inima este mărită, apare tahicardia, miocardul își pierde proprietățile de contracție, putând surveni consecințe letale.
Există aritmii funcționale și organice. Cele funcționale nu sunt considerate patologii severe, ele apar ca urmare a modificărilor petrecute în alte sisteme. Acest tip de aritmie dispare fără tratament după stabilirea și înlăturarea cauzelor. Aritmiile funcționale se întâlnesc cel mai des la adolescenți pe fonul modificărilor hormonale și maturizării organismului.
Aritmiile organice au o legătură directă cu miocardul sau sistemul de conducere al inimii. Ele au un caracter stabil și permanent, înrăutățind starea generală a bolnavului, și necesită un tratament serios. În cazul copiilor, deosebit de periculoase pentru viață sunt blocadele congenitale ale inimii, care necesită o cardiostimulare suplimentară.
INFO: Toate tipurile de aritmii se întâlnesc la copiii de orice vârstă, însă mai des la școlari.
Tahicardia este o patologie destul de răspândită la copii, a cărei manifestare depinde atât de factori interni, cât și de factori externi. Tahicardia fiziologică apare în timpul efortului fizic și stărilor psihoemoționale. Deseori această tahicardie poate fi observată la copiii cu febră. Ridicarea temperaturii corpului conduce la intensificarea contracțiilor mușchilor cardiaci cu 10 bătăi pe minut la fiecare grad de temperatură ridicat.
Cum se diagnostichează aceste boli și care sunt dificultățile pe care le întâlnesc medicii la diagnosticarea bolilor de inimă?
Malformațiile congenitale ale inimii, de exemplu, pot fi diagnosticate chiar în timpul sarcinii cu ajutorul screeningului ultrasonografic la anumite termene:
- la săptămâna a 12-a se determină nu doar termenul exact al sarcinii, ci și se exclud malformațiile severe, anomaliile cromosomice;
- la săptămâna a 22-a pot fi diagnosticate exact malformațiile sistemului nervos central și ale sistemului cardiovascular;
- la săptămâna a 32-a se evaluează fluxul sanguin în sistemul vascular.
Doar medicul poate determina gradul malformației și stabili tratamentul ulterior. Trebuie să menționăm că medicina progresează, iar datorită tehnologiilor moderne, 95% dintre malformații pot fi stabilite intrauterin.
Dificultățile diagnosticării bolilor la copii sunt determinate de lipsa unor simptome vizibile. Unul dintre acestea este murmurul cardiac. De cele mai multe ori boala decurge latent, fără manifestări clinice și este diagnosticată doar prin metoda diagnosticării funcționale ECG. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor modificările la ECG au un caracter temporar, fiind cauzate de procesele de creștere a copilului și imaturitatea inimii.
Dacă însă există dubii în ceea ce privește diagnosticul, medicul cardiolog poate prescrie analize suplimentare: examenul ultrasonografic al inimii, monitorizarea ECG timp de o zi a inimii și tensiunii arteriale etc.
Cum sunt tratate bolile de inimă ale copiilor?
Tratamentul bolilor de inimă la copii depinde tipul și gravitatea acestora. În cazul nașterii unui copil cu malformație cardiacă, intervențiile trebuie să fie rapide, de aceea este nevoie ca medicii să fie pregătiți din timp pentru intervenții chirurgicale.
În cazul miocarditei se aplică terapia medicamentoasă, bazată pe tratamentul insuficienței cardiace, administrarea preparatelor antivirale, monitorizarea de lungă durată și tratamentul de recuperare.
Pentru tratamentul aritmiilor se utilizează medicamente orientate spre restabilirea ritmului cardiac normal. Terapia antiaritmică modernă include atât preparate medicamentoase, cât și diverse metode chirurgicale. Cât privește aritmia, tratamentul ei depinde de vârsta copilului, gravitatea bolii și tipul bolii. Pronosticul pentru copii este pozitiv în majoritatea cazurilor, copiii cu aritmie au toate șansele să ducă un mod obișnuit de viață. Mai puțin favorabil decurge aritmia pe fonul altor patologii cardiace.
Ce trebuie să țină minte părinții ai căror copii suferă de boli cardiace?
Alimentația sănătoasă și regimul individual al zilei. Copiii trebuie să consume produse corespunzătoare necesităților fiziologice ale organismului în creștere. Dintre microelemente este necesar aportul de potasiu și magneziu. Acești copii trebuie protejați de infecțiile acute, trebuie vaccinați în mod obligatoriu. Nu uitați că în cazul oricăror patologii cardiace este foarte important controlul permanent la cardiologul pediatru. Fiți sănătoși!
A pregătit Cristina Scripnic