Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, marcată în perioada 18-24 noiembrie, are menirea de a informa populația despre folosirea rațională a medicamentelor utilizate pentru tratamentul infecțiilor.
Potrivit Ministerului Sănătății, „Educăm. Pledăm. Acționăm acum” este sloganul săptămânii din anul curent. Acesta subliniază necesitatea creșterii nivelului de conștientizare și înțelegere a rezistenței la antimicrobiene (RAM) printr-o comunicare și formare eficientă a populației și specialiștilor din domeniul medical, transmite Știri.md.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că rezistența la antimicrobiene afectează toate țările la nivel global, indiferent de regiune sau nivelul de venit, în special, securitatea alimentară și atingerea obiectivelor de dezvoltare durabile către 2030.
„Rezistența la antimicrobiene apare atunci când bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții nu mai răspund la agenții antimicrobieni, în consecință, tratamentele devin ineficiente, iar infecțiile devin complicate și mai dificil sau imposibil de tratat”, explică reprezentanții Ministerului Sănătății.
În Republica Moldova, RAM continuă să reprezinte o provocare importantă pentru sistemul de sănătate. Datele naționale recente arată că un număr în creștere de infecții sunt cauzate de bacterii rezistente la antibioticele uzuale.
„Acestea pun în pericol atât pacienții, cât și profesioniștii din domeniul sănătății. Pentru a diminua fenomenul RAM toate sectoarele trebuie să utilizeze antimicrobienele în mod prudent și adecvat și să ia măsuri de prevenire pentru a reduce incidența infecțiilor”, mai spun membrii Ministerului Sănătății.
Amintim că anul trecut, Ministerul Sănătății a aprobat Programul național pentru supravegherea și combaterea rezistenței antimicrobiene, pentru anii 2023-2027, care prevede o abordare complexă a măsurilor privind reducerea consumului irațional de antimicrobiene și menținerea eficacității tratamentului prin fortificarea capacităților și serviciilor în domeniile uman, veterinar și agricol.
Documentul urmărește creșterea gradului de conștientizare a populației și a specialiștilor din această sferă privind rezistența la antimicrobiene, precum și consolidarea mecanismelor de prescriere și eliberare a acestor preparate în conformitate cu standardele naționale și internaționale în domeniu.