În timp ce autoritățile de la noi planifică redeschiderea instituțiilor de învățământ preșcolar în data de 1 septembrie 2020, tot mai mulți medici de la noi susțin ideea că grădinițele ar trebui redeschise totuși mai devreme. Primul argument dat de medici ține de faptul că cei mici fac o formă ușoară sau asimptomatică de COVID-19. Totodată, medicii mai iau în calcul și alte viroze care sunt inevitabile atunci când copiii intră în colectivitate.
”Părerea mea este totuși că copiii ar trebui să se ducă la grădinițe, la școală. Stând atâta timp închiși în case, vă dați seama, imunitatea noastră nu mai este pusă la încercare, adică nu încercăm să-i dăm voie organismului să se obișnuiască cu ceea ce se întâmplă în jur. Nu putem să stăm închiși într-un incubator! În momentul în care copiii vor merge la grădiniță – ce facem cu toată cascada de boli care vor veni? Deja nu va fi problema COVID-19, va fi problema cu toate virozele care o să apară. Sper că autoritățile noastre vor decide acest moment cumva, să fie prielnic pentru toți. Am în experiența mea pacienți care au făcut COVID – de exemplu, o mămică a făcut COVID, confirmat cu anticorpi, iar copiii și soțul ei până acum nu au absolut nimic. Mămica era mai stresată, gânditoare, avea probleme de sănătate, soțul și copilul însă erau bine merci, respectiv nu au căpătat nimic. Vă rog, aveți încredere în voi.”, susține medicul ORL Lucia Gariuc.
Potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din Viena, copiii se infectează foarte rar cu noul coronavirus iar atunci când o fac sunt de cele mai multe ori asimptomatici. În plus nici nu transmit cu ușurință virusul.
Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova o treime din numărul total de 1080 de minori infectați sunt cu vârste de 1-5 ani, adică cei care trebuie să frecventeze grădinița.