71% dintre femei și 86% dintre bărbații din Republica Moldova consideră că rolul principal al unei femei este să aibă grijă de casă și să gătească, potrivit unui studiu recent realizat de Centrul de Drept al Femeilor. Studiul, care vine la nouă ani după o cercetare similară publicată în 2015, arată că, la acea vreme, 91% dintre bărbați împărtășeau această opinie.
Numărul bărbaților care consideră că treburile casnice ar trebui împărțite a crescut de la 30% în 2015 la 58% în 2024, un salt impresionant de 28 de puncte procentuale, spun experții, transmite info1.md.
„Avem tot mai mulți bărbați care petrec timpul cu copiii, care le citesc o carte, care merg cu ei în activități extracurriculare. Numărul a crescut de la 55% în 2015, la 68% în 2024. Participarea zilnică a taților la joacă cu copii a crescut de la 60% la 74%. Deci, vedem o creștere în jur de 10%, 15% și chiar 20% pe diferiți parametri”, spune Angelina Zaporojan-Pîrgari, director executiv al Centrului de drept al femeilor.
Specialista subliniază că, în Moldova s-au înregistrat progrese în înțelegerea echității de gen, în special în ceea ce privește violența în familie. Totuși, aspecte precum relațiile intime, sănătatea reproductivă și împărțirea responsabilităților casnice rămân provocări majore, iar eforturile pentru educație și conștientizare trebuie să continue.
Totodată, persoanele intervievate de echipa ONE TV susțin că rolul femeilor în societatea moldovenească crește și că stereotipurile trebuie combătute.
„Rolul crește, crește și o să mai crească. Bărbații îi văd așa peste un timp mai ascultători, mai umili, mai tăcuți”;
„Unul pe altul trebuie să se susțină, așa cum au promis în prima zi a nunții, pentru ca familia să fie mai trainică”;
„Nu ar fi trebuit neapărat să plece de la lucru, asta e părerea mea. Dacă dorește, să plece, iar dacă nu, să rămână”, spun aceștia.
La studiul „Bărbații și Egalitatea de Gen”, realizat de Centrul de Drepturi al Femeilor, au participat 1.529 de persoane, dintre care 1.014 bărbați și 515 femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani, din toate regiunile țării.