Colagenul din organism este distrus de malnutriție, de fumat și de diabet. Și nu poate fi refăcut cu suplimente.
Găsim colagen peste tot în organismul uman - de la piele până la vasele de sânge. Dar nu producem colagen dacă luăm suplimente alimentare. Doar organismul uman fabrică această proteină, transmite stirileprotv.ro.
În lipsa proteinelor din ouă, pește, carne ori lactate, apare malnutriția.
Conf. univ. dr Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Malnutriția, nutriția proastă, nu înseamnă că slăbești, ci că în interior, celulele și țesuturile nu mai primesc ce au nevoie. Malnutriția nu e neapărat ceva ce se vede cu ochiul liber. Poți să ai malnutriție, fără să fii piele și os”.
Proteinele din hrană conțin... cărămizi. Se numesc aminoacizi. Doar peștele, carnea, oul și lactatele conțin toți aminoacizii de care are nevoie organismul uman ca să trăiască. Şi să îşi refacă celulele. De aceea, produsele de origine animală au așa numitele proteine complete.
Pielea, vasele de sânge, mușchii, oasele ori articulațiile umane conțin proteina numită colagen. Este structura de rezistență. Dar nu înseamnă că, dacă luăm cantități mari din suplimente alimentare de exemplu, le vom transforma în colagen uman.
Prof. univ. dr Ștefan Voicu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „Colagenul e sintetizat de organism și atât. Noi noi putem să mâncăm colagen, dar nu ne folosește. Fiind o proteină, odată intrată în stomac, organismul îl vede ca pe o proteină și se comportă ca atare - o fragmentează, și mai departe face cu el ce are nevoie, poate să fie orice! Nu colagenul pe care îl mâncăm se duce la piele sau articulații. Nu avem cale biologică și nici biochimică pentru asta”
Cum distrugem colagenul din organism? Pe cel din piele, îl rup razele ultraviolete. Fumatul și dietele vegetariene au același efect.
Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „Colagenul cosmetic nu este un agent de stimulare a colagenului din piele, ci este un agent înalt hidratant. Dietele, persoanele care mănâncă vegan au o pierdere semnificativă a structurii elastice, chiar și la vegetarieni. Observ acestă modificarea a elasticității cutanate.”
În jurul tuturor vaselor de sânge găsim colagen. Odată ce crește glicemia, devine lax. Îl distruge zahărul prea mare din sânge. Ne explică membra Academiei Române de la științe biologice, Anca Sima.
Acad. dr. Anca Sima, Institul de biopatologie celulară: „Colagenul e o proteină foarte interesantă, ca o sfoară cu multe fibre împletite, e rezistența noastră, când se atașează glucoza de el. nu mai ai fibră de colagen, ai nişte mici sforicele, care stau răspândite, ăsta e un exemplu de rău pe care l-ar face glucoza în exces.”
Aceasta e îmbătrânirea precoce determinată de diabet.