mamaplus

În R. Moldova activează 19 creşe de tip familial - o soluție modernă de îngrijire a copiilor

-
//
16.01.2025

În Republica Moldova au fost inaugurate primele creşe de tip familial pentru copiii cu vârsta de până la trei ani. În prezent, sunt 19 astfel de creşe, atât în Chişinău, cât şi în alte oraşe din ţară. Serviciul a apărut deoarece în Republica Moldova doar 15% dintre copiii cu vârsta de până la trei ani sunt încadrați în instituțiile de învățământ antepreșcolar.

mamaplus

Irina Catana este una dintre femeile care a ales să amenajeze o creşă de tip familial chiar la ea acasă. Aceasta şi-a adaptat locuinţa conform necesităţilor copiilor.

IRINA CATANA, fondatoare creşă de tip familial: „ Fiind mamă a trei copii, am avut nişte experienţe nu dintre cele mai bune mergând la gradiniţele de stat şi întotdeauna mi-am dorit să am o gradiniţă privată în care să se pună foarte mult accent pe partea emoţională şi dezvoltarea psiho-emotională a copiilor. Aici am obţinut tot suportul, atât financiar, cât şi cel juridic. Pas cu pas mi s-a explicat cum să facem ca să putem lucra legal acasă la mine şi mi s-a părut o şansă foarte bună, fiind în concediu de maternitate, să deschid şi o mică afacere acasă la mine.”

Aceste servicii sunt inspirate din modelele internaţionale şi sunt o soluţie modernă pentru familiile tinere, susţine reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache.

ALINA ANDRONACHE, reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD): „După doi ani de lucru asupra cadrului normativ şi un an de facto de implementare, în Moldova sunt înregistrate 19 creşe de tip familial. Pentru cineva este puţin, pentru cineva mai mult, dar eu cred că pentru Moldova, unde este un domeniu atât de inovativ, atât de nou, atât de neînţeles şi perceput de societate, eu cred că este un rezultat destul de bun.”

Creşele de tip familial pot găzdui cel mult cinci copii.

ALINA ANDRONACHE, reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD): „Dacă este să mergem conform legii, o creşă de tip familial poate încadra cinci copii cu vârsta de 0-3 ani, iar dacă măcar un copil este sub un an sau un copil cu nevoi sau necesităţi atunci doar trei. Important este că aceşti copii stau în condiţii ca de casă, în condiţii sigure şi de persoane care sunt calificate să facă acest lucru.”

Serviciile alternative de îngrijire a copiilor sunt o soluţie optimă pentru ca cei mici să se poată dezvolta într-un mediu sigur şi confortabil.

„Mergem la această creşă din luna august. Fetiţa avea un an şi cinci luni. Am aflat de pe facebook, chiar întâmplător. Eu voiam să ies la lucru şi căutam ceva care să-mi fie mie comod.”

„Pe parcurs am înţeles că am făcut cea mai bună alegere. Într-adevăr sunt foarte mulţumită. Fetiţa foarte mult s-a dezvoltat de când merge la această creşă şi le recomand tuturor mămicilor care vor să iasă la lucru.”

Îngrijitorii acestor creşe sunt persoane fizice cu patentă, care au trecut printr-un proces de instruire şi de calificare în educaţia timpurie. Programul mai include şi un sprijin financiar, de aproximativ 50.000 lei, pentru a putea amenaja corespunzător spaţiul destinat copiilor.
Conform legii, prețul unui astfel de serviciu va fi stabilit și negociat cu părintele în baza contractului, scrie tvrmoldova.md.