Săptămâna trecută, pediatrul Mihai Stratulat a venit cu un mesaj public în care își exprima nemulțumirea față de decizia autorităților de a menține în continuare grădinițele închise. Pentru a lămuri un pic lucrurile și situația creată la moment, Stratulat a explicat care ar fi principala sau potențiala sursă de infectare a micuților.

”Acum copiii se îmbolnăvesc de la părinți. Noi avem foarte mulți copii care urmează să se îmbolnăvească exact după principiul că tata merge la serviciu și aduce virusul acasă. Eu nu văd problema dacă asta o să se întâmple în cazul în care copilul o să meargă la grădiniță. Noi foarte bine știm că copiii fac o formă ușoară sau asimptomatică. În cazul acesta, lăsăm copilul să se îmbolnăvească, îl aducem acasă, îl punem în autoizolare și s-a rezolvat problema.”, susține Mihai Stratulat în cadrul unui interviu.

Totodată, pediatrul a menționat că 70% din poplația țării nostre ar urma să se infecteze de COVID-19.

”Asta se va întâmpla orice am face noi. Din momentul în care o să ieși din autoizolare și o să contactezi, oricum o să te îmbonăvești.”, afirmă medicul.

El a mai vorbit și despre simptomele virusului de tip nou în rândul copiilor. De cele mai multe ori, cei mici sunt asimptomatici și nu dezvoltă o formă gravă de COVID-19.

”Copiii fac o formă ușoară sau asimptomatică. Sunt cazuri foarte rare de deces. În Republica Moldova nu avem niciunul. Nu zic că se mai întâmplă ca acest virus să se complice la un copil, să evolueze într-o pneumonie sau să dea complicații la alte organe. Ok, și într-o viroză simplă se întâmplă acest lucru. Dacă să luăm datele de pe parcursul anului – mai mulți copii fac complicații de la viroze simple decât a fost în perioada de COVID-19. De aceea, eu nu văd niciun argument de ce să nu deschidem grădinițele. Pentru că se vor îmbolnăvi copiii? Și așa se vor îmbolnăvi…”, explică pediatrul.

Potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din Viena, copiii se infectează foarte rar cu noul coronavirus iar atunci când o fac sunt de cele mai multe ori asimptomatici. În plus nici nu transmit cu ușurință virusul.