De ce copiii au adesea dureri de cap?
Durerile de cap la copii ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți, așa cum ele anunță despre probleme la nivelul organismului copilului. Este destul de dificil ca părinții să înțeleagă, în ce context apar aceste dureri de cap la copilul care frecventează grădiniță sau merge la școală participă. Dureri de cap la copii sunt de origini diferite (caracter organic sau psiho-emoțional) ele apar după o comoție, după o infecție virală, hemoglobină scăzută, și astea sunt doar o parte mica din motivele care le pot provoca. Cele mai frecvente dureri de cap la copii sunt durerile de cap tensionate, care de multe ori sunt provocate de stresul psiho-emoțional, chiar și cel provocat de emoții pozitive (de exemplu, vizionarea unui desen animat un timp îndelungat). De asemenea, ele mai pot apărea în cazul în care este tulburat regimul de somn, când se duce un stil de viață sedentar, o dietă necorespunzătoare și, cel mai important, atunci când există neînțelegeri între adulți (când adulții se ceartă în fața copilului, sau chiar mai rău își descarcă emoțiile lor asupra copilului)
Cum să înțeleagi că aceste dureri de cap a copilului poartă un caracter neurologic?
Trebuie să vă adresați la un neurolog cât mai curând posibil în cazul în care copilul dvs.:
• adoarme greu și se trezește de multe ori, are un somn agitat;
• plânge în somn, vorbește, scrâşneşte din dinţi;
• în timp ce plânge, inspiră greu, lung și se învinețește;
• obosește repede, de multe ori este iritat, devine un „plângăcios”;
• în timp ce plânge îi tremură mâinile sau barba (acesta poate fi un lucru normal, dar să se expună exact poate doar un medic);
• copilul are frecvente dureri de cap;
• el nu are succese, se concentrează pe un timp scurt și este distras rapid, are rezultate slabe la școală;
• nu contactează cu colegii.
Cum trebuie pregătit un copil pentru clasa I?
cu o săptămână înainte de școală, copilul trebuie învățat să se trezească la același timp, la care se va trezi în decursul anului școlar. Trebuie să i se limiteze petrecerea timpului la calculator, TV, etc. Să vă plimbați cu el, mai ales pe teritoriul instituției pe care o va frecventa, povestindu-i cât de bine și interesant este acolo (pentru a evita stresul emoțional). Este recomandat să se treacă un control medical, și nu doar pentru fișa medicală, dar pentru a vă asigura că copilul are o vedere bună, hemoglobina este la nivel, nu suferă de boli cronice și că nimic nu îl va împiedica pe copilul să studieze sârguincios pentru a-și bucura părinții. Mersul în clasa I, este un stres enorm pentru el și, prin urmare, nu-l încărcați cu clase suplimentare sau diferite cercuri. Temele pentru acasă se fac cu întreruperi frecvente (de preferat nu la calculator). Să nu uităm că, copilul asimilează informația doar 20 de minute, după care trebuie să se odihnească. Aș dori să menționez un punct important, întâlnit frecvent, în cazul în care mama nu are răbdare la îndeplinirea temelor pentru acasă, mama ridică vocea, este iritată, începe să țipe la copil, este mai bine ca lecțiile să nu mai fie o misiune comună (nu toată lumea poate fi un bun profesor) mai bine acestă activitate să fie încredințată cuiva din rude sau unei personae care are suficientă răbdare. Mămicilor, nu vă faceți griji, în 12 de ani de studii, ei încă mai au timp să învețe a scri și chiar să-și schimbe scrisul de 10 ori, important este ca relația voastră să rămână cald și sistemul nervos sănătos.
Ce sfaturi le-ați oferi mămicilor?
În cazul în care copilul are dureri de cap, părinții trebuie să înțeleagă cauza care le provoacă. Dacă acestea sunt provocate de încălcarea regimului sau de suprasolicitare, sau stres, părinții trebuie să ia măsuri pentru a elimina aceste cauze, și nu de a rezolva problema cu pastile pentru dureri de cap. De asemenea, este necesar de a petrece mai mult timp în aer liber. Asigurați-vă că copilul dvs nu petrece mult timp la calculator sau televizor, respectă regimul zilei, și mănâncă în mod regulat. Întotdeauna, în special în timpul iernii când are loc sezonul de încălzire, să aibă grijă să aerisească camera în care copilul își face temele. Dacă durerea nu trece, este necesar să se apeleze la un neurolog pentru copii.
Cristina Scripnic