mamaplus.md

Cum să învățăm un copil să-și facă temele de unul singur?

-
//
08.09.2015

Iată și a venit timpul cînd copilul a intrat în clasa I. Școala este locul plin de emoții noi și tari, dar și neliniștite. 

Unii copii, se asează în bancă, și așteaptă ca profesorul să se apropie și să-i dea de lucru. În special, așa procedează copii care nu au frecventat grădinița ci au fost educați de mama sau bonă. Profesorul doar nu va sta alături de copilul dvs. Aceasta le va da tuturor o temă, iar această temă trebuie ascultată și îndeplinită.

Prima dată-n clasa I - sfaturile psihologului

Prima dată-n clasa I - sfaturile psihologului În cazul în care copilului îi este dificil să se concentreze ce-i de făcut?

În primul rând, trebuie să evităm să facem greșeala pe care majoritatea părinților o fac. Copilului îi este dificil să se concentreze, dacă el nu este interesat de ceea ce face, dar este presat, este impus să facă. Cui și ce datorează el? Și pentru ce? Gândiți-vă. Da, lecțiile trebuie făcute pentru a se conforma anumitor obligații. Dar cine are nevoie de asta? El. Dvs. i-ați explicat asta? Cel mai important lucru este de a-i trezi copilului interesul pentru cunoașterea și atunci el va fi fericit să-și facă temele. Dvs. ar trebui să ajutați copilul să nu simtă că el face acest lucru pentru binele cuiva, dar numai pentru propriul beneficiu. Copilului ar trebui să-i fie clar, că aceasta este viața lui, nu a ta a loi, ci doar a lui, și dacă el vrea ca viața să fie așa cum și-o imaginează el, atunci ar trebui să învețe, să își asume responsabilitatea pentru viața lui, pentru acțiunile lui. Discutați cu copilul dvs. despre orice probleme întâmpinate, nu uitați să-i mulțumiți, să-l lăudați pentru tot ceea ce face correct și explicați-i de ce sunteți atât de fericit pentru asta. Astfel, el va încerca să facă ceea ce-l va ajuta în cele din urmă în viață, va realiza obiectivele mici și mari. Va simți importanța actelor comise și semnificația lor. Este necesar să-i se explicați din inimă și cu dragostea pentru copil.

Prima dată-n clasa I - sfaturile psihologului

Prima dată-n clasa I - sfaturile psihologului Unii copii nu pot sta locului nicio clipă. Care e soluția?

Dacă copilul dvs. este hiperactiv, încercați să schimbați ambianța pe una mai relaxată, de exemplu, oferiți-I un pahar cu apă sau duceți-l într-o altă cameră. În cazul în care copilul este supărat, îmbrățișați-l, mângâiați-l pe cap, veți avea un rezultat pozitiv, deoarece contactul fizic este foarte important pentru copii. Atunci când comunicați cu copilul, construiți propoziții care să nu conțină negații sau cuvântul "nu". De exemplu, nu spuneți: "Nu călca prin iarbă!" Este mult mai eficient dacă veți spune: "Vino lângă mine" Chiar și în cazul unui conflict, încercați să rămâneți calm. Dacă vreți să îi interziceți copilului ceva, asigurați-vă că îi explicați motivul, și îi oferiți alternative. Amintiți-vă că hiperactivitatea copilului, este un mod de a atrage atenția. Oferiți-i mai mult timp, jucați-vă împreună, învățați regulile de comunicare și de comportament. În cazul în care copilul a înțeles greșit instrucțiunile, nu vă iritați, ci calm mai explicați-le o dată. Lucrul în clasă ar trebui să fie efectuat în condiții adecvate, de exemplu, organizați-i copilului propriul ungheraș. În timpul lecțiilor, nimic nu ar trebui să-i distragă atenția, astfel eliminați elemente inutile de pe masa. Ajutați-vă copilul, laudați-l chiar și pentru un succes minor. Dacă va primi emoții pozitive, copilul își va corecta comportamentul, știind că asta va duce la un rezultat pozitiv.

Prima dată-n clasa I - sfaturile psihologului Copiii au un concept al lor: nu este interesant, deci nu trebuie să țin minte. Cum să învățăm copilul să-și aminteasca temele?

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face, este de a utiliza metoda "situațiilor de zi cu zi".

Folosind această metodă, veți putea pregăti copilul pentru pregătirea temelor, și îi veți trezi interesul pentru studii, în practică, trebuie să îi demonstrați cât de importante sunt cunoștințele pe care le primește. Ați întâlnit fiul sau fiica după finisarea lecțiilor. Mergeți spre casă. Copilul povestește despre aventurile de la școală, despre cum și-a petrecut ziua și ce a învățat astăzi. Laudați-l și propuneți-i să vă distrați prin "joc".  Citiți semnele pe care le vedeți în acel moment, puteți repeta fonetica: identificarea vocalelor și consoanelor, de exemplu, cuvântul "poștă", puteți vorbi despre consoanele surde etc. Sau, de exemplu, acasă tăiați un tort, o plăcintă, un măr, sau altceva. Vorbiți cu copilul despre câte au fost și câte au rămas. Numărați jumătăți-le, adunați-le, scădeți-le. Acum, matematica pentru copilul nu este o frază goală, iar cifrele sunt ușor de înțeles. Toate materialele geometrice pot fi ilustrat prin arhitectura orașului. Pentru pregătirea temelor puteți folosi întrebări precum: "Câte perechi de pantofi vor fi în hol când se va întoarce tata de la muncă? Și câte rămân dacă te duci la plimbare?" Sau: "De câte mere este nevoie să cumpărăm pentru trei zile, dacă fiecare dintre noi va mânca câte un măr pe zi?". Pentru a învăța abilitățile practice de rezolvare a problemelor, de multe ori ajută situația în care copilul se află în poziția de cumpărător. Prima experiență  copilul o primește în cantina școlii. "Mamă, uite, mi-am cumpărat o plăcintă, tu mi-ai dat o monedă, și acum uite câte am!" - spune fericire copilul. Copilului îi place noul său rol. Treptat, puteți pune întrebarea: "De câți bani ai nevoie pentru a cumpăra pâine și lapte? Eu îți voi da "x" lei. Câți va trebui să aduci înapoi rest?" Și fără îndoială, mai devreme sau mai târziu, eforturile dvs. vor da roade.

Prima dată-n clasa I - sfaturile psihologului

Prima dată-n clasa I - sfaturile psihologului Cum să învățăm un copil să-și facă temele de unul singur?  

Cel mai important lucru este să ne amintim câteva reguli de bază:

• Este necesar să-i organizați spațiul de lucru.

Alegeți mobilierul pentru locul de muncă, în conformitate cu vârsta copilului. Copilul trebuie să se simtă confortabil. În camera în care copilul își face temele nu ar trebui să fie nimic care să-l distragă: radioul și televizorul ar trebui să nu fie pornite. Singura excepție ar fi o muzică liniștită, de relaxare, care îl poate ajuta pe copil să se relaxeze și să se concentreze.

• Să nu înceapă să-și facă temele imediat după ce a venit de la școală.

O oră și jumătate după ce a finisat lecțiile la școală, copilul ar trebui să aibă o perioadă de odihnă, și apoi să-și facă temele.

• Aveți grijă să nu înceapă cu temele complicate.

Orice copil are nevoie de mai mult timp pentru a rezolva o sarcină complicată, iar după rezolvarea ei copilul devine obosit, începe să simtă că nu are cunoștințele necesare, și îi este mult mai greu să treacă la tema următoare. Deci, mai bine să începeți cu temele simplu, sau cu cele preferate.

• Faceți pauze.

Noi adulții nu poate lucra fără întrerupere, desigur, că și copiii la rândul lor au nevoie de pauze. Teme ar trebui să respecte aceleași "lecții" și "pauze", așa cum se întâmplă la școală, doar că astfel de "lecții" ar trebui să dureze 20-30 de minute, "pauzele" - de minute 10. În "pauză" copilul este necesar să se miște, să elimine oboseala musculară, să bea un suc sau să mănâce un măr. Cu cât copilul este mai mare, cu atât "lecțiile" devin mai lungi.

• Nu supraîncărcați copilul cu sarcini suplimentare.

Acasă, copilul trebuie să facă numai ceea ce este dat de la școală, nu este necesar să supraîncărcați copilul. Viața copilului nu poate consta doar din activitatea mentală.

• Și cel mai important!

Treptat lăsai copilul să-și facă temele singur. Problemele matematice, exemplele și răspunsurile la probleme, ar fi bine dacă ar fi scrise mai întâi într-uncaiet ajutător, iar mai apoi împreună cu dvs pot fi verificate și trecute în caietul de la școală.  

Nu certați copilul pentru o notă care nu vă convine. Un opt sau chiar un șapte, pentru o temă pe care a îndeplinit-o el însuși este un succes. Dar, neapărat laudați-l pentru un zece. Spuneți-i că el a făcut o treabă bună și vă bucurați că eforturile sale au fost înalt apreciate. Orice ai spune, un cuvânt de laudă este cea mai bună motivație pentru a face totul pe zece.

Ai încredere în copilul tău. Desigur, trebuie să țineți totul sub control, dar dacă merge la școală, înseamnă că copilul tău știe deja să se descurce singur. Cu cât mai multe sarcini îndeplinește independent, cu atât mai responsabil devine, el știe că lecțiile vor fi verificate și este inutil să trișeze.

Prima dată-n clasa I - sfaturile psihologului

Prima dată-n clasa I - sfaturile psihologului Ați putea da câteva sfaturi părinților care își petrec copii în clasa I ?

Eu cred că este imposibil de a educa un copil, dar există posibilitatea de a te educa pe tine, iar copilul și numai după aceea "se educă copilul." Prin urmare, toate calitățile pe care dorim să le transmitem copilului, trebuiesc cultivate. Tu trebuie să fie exemplu decent și foarte pozitiv pentru copiii tăi, în caz contrar, pierzi pur și simplu credibilitatea în ochii copilului.

Este important să realizăm că copilul este o persoană independentă, o individualitate care nu aparține nimănui. Acordați importanță ideilor copilului și opiniei sale. Nu respingeți sfaturile și sugestiile lui, oferiți-i șansa de a vorbi. Unul dintre principiile de bază ale educației este după cum urmează: "Copilul îl aude întotdeauna pe cel care îl respectă" Și cel mai important lucru în educație este să vă ascultați și să vă auziți copilul. Prin urmare, cea mai importantă regulă în educarea copiilor este: "Cine stăpânește urechile și mintea copilului, acela este profesorul său adevărat." Cultivați respectul unui copil pentru propria persoană. Cu toate acestea, explicați-i diferența dintre demnitate și egoism, ajutați-l să învețe să respecte drepturile și libertățile altora.

Iubiți-vă unii pe alții, iubiți și respectați-i pe copii, comunicați și atunci vă garantez ca veți crește niște copii minunați și veți avea o familie puternică și fericită!

Cristina Scripnic