Știați că unul dintre principalii indicatori ai bunăstării unei țari este starea de sănătate a femeilor care trăiesc în ea? Iar de acest factor depinde și fericirea fiecărei familii. Așadar dregi femei, fiți sănătoase! O femeie are nevoie de îngrijire și protecție permanentă.
Din fericire, astăzi, sexul frumos își poate duce singur de grijă, fără probleme. Trebuie doar să dețină informațiile necesare și corecte și desigur să se adreseze după ajutor atunci când este necesar.
Despre când este necesar să vizităm un medic și cum să avem grijă de sănătatea noastră, ne-a spus Angela Filip, medic ginecolog în cadrul Centrului medicilor de familie №6.
Care ar trebui să fie primul semn că trebuie să vizităm un medic ginecolog?
Aceastea sunt în primul rând secrețiile. Lora r trebui să le acordați atenție imediată. Toate femeile au secreții, doar că la unele sunt transparente, iar la altele la un moment dat devin gălbui și dense. Ele sunt stabile numai atunci când o femeie ia contraceptive orale. Este important să se monitorizeze în mod regulat cantitatea și densitatea secrețiilor în timpul ciclului menstrual. Acest lucru vă va ajuta să observați unele anomalii. Schimbările pot fi un semn a unei infecții, mai ales dacă sunt însoțite și de alte simptome. De exemplu, secrețiile brânzoase, albe și mâncărimea severă indică de obicei o infecție fungică. Lichidul incolor, cu un miros specific care apare după un contact sexual poate fi un semn de disbacterioză. Femeile active sexual, se recomandă să facă un test anual pentru Chlamydia. Dacă rezultatul este pozitiv, ar trebui să se verifice prezența Neisseria gonorrhea. Gonorea este o boală venerică, care este de obicei însoțită de Chlamydia.
La ce trebuie să atragem atenție?
Aproape toate femeile cel puțin o dată au avut o infecție fungică - candidoză. Dacă nu sunteți sigură de diagnostic sau după tratament semnele persistă, consultați un medic ginecolog, pentru teste repetate pentru a exclude alte boli și infecții fungice. Virusul herpesului genital "trăiește" aproape în fiecare corp uman. Cu toate acestea, el este active doar la unele personae și cel mai des se manifestă în cazul unei imunități slăbite, în cazul unei răceli sau stres. El poate fi contractat nu numai în timpul actului sexual, dar, de asemenea, prin utilizarea produselor și obiectelor de igienă personală a persoanei bolnave.
De ce ar trebui să țină cont întotdeauna o femeie?
Cresc riscul unei infecții tot ce ține de nivelul de hormoni și echilibrul acido-alcalin al vaginului: diabet, sarcină, antibiotice, pastile contraceptive. Apropo, antibioticele și contraceptivele orale cresc probabilitatea de vaginită bacteriană, care este adesea confundată cu infecțiile fungice și se încearcă a se trata cu aceleași mijloace. Dacă observați simptomele specifoce, și secreții cu adresați-vă imediat la medic. Infecția poate fi provocată și de alți factori. Gelul de duș sau pudra parfumată care sunt utilizate pentru igiena personală, influiențează flora vaginală protectoare. Aceste produse pot provoca reacții alergice, așa-numitele vaginite nespecifice. Prin urmare, în cazul în care bănuiți că sarea de baie, pe care o folosiți provoacă iritația mucoasei vaginale, aruncați-o fără regret.
Dar sexul? Cu el cum rămâne?
Nu neglijați raporturile sexuale neprotejate. Ar trebui să fiți vigilente, chiar dacă sunteți absolut sigură de partenerul dvs. Amintiți-vă că cel mai bun mijloc de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală este prezervativul. Cu toate acestea, nici el nu vă poate oferi o garanție de 100%. Prin urmare, dacă observați orice simptome suspecte, consultați imediat un medic. Hepatita B este singura boala cu transmitere sexuală, împotriva căreia a fost inventat un vaccin. Vaccinarea preventivă se face în trei etape. La fiecare 10-12 ani, aceasta trebuie repetată.
Sfat: nu luați pastille contraceptive la indicația farmacistului sau după părerea prietenei! Doar un medic ginecolog calificat vă poate prescrie un contraceptiv.
Ce analize trebuie să facă femeile?
Multe femei sunt convinse că un rezultat negativ la testul tradițional de frotiu Papanicolau, înseamnă în mod automat că nu au boli cu transmitere sexuală. Acest lucru este din păcate greșit. Acest test indică doar despre absența celulelor canceroase și papillom. Iată de ce, chiar dacă nu vă deranjează nimic, de două ori pe an pentru să consultați ginecologul și să faceți testele. Acest lucru trebuie făcut mai ales în cazul în care aveți un nou partener sexual, pentru că crește riscul de vaginită bacteriană, trihomoniază și chlamydia. Astfel de boli nu au niciun symptom, iar neglijate pot duce la infertilitate, sarcină ectopică, sau nastere prematură. În plus, acestea sporesc probabilitatea virusului imunodeficienței, pentru că dacă aveți cel puțin o infecție ginecologică, funcțiile de protecție ale corpului sunt reduse, iar dvs. deveniți vulnerabilă la HIV.
Care sunt măsurile preventive care ajută la menținerea sănătății femeilor?
Oricât de banal ar suna, acestea sunt regimul corect de muncă și de odihnă. Doamnelor, amintiți-vă că pentru un sistem imunitar puternic și pentru ca să arătați grozav, aveți nevoie de somn suficient. Încercați să aveți parte de opt ore de somn, indifferent de condiții. Un alt punct important este regimul alimentar. Există o zicală: percepe mâncarea ca medicament, altfel nu va fi nevoie să înlocuiești hrana cu medicamente. Este adevărat: dacă nu aveți o dietă corectă și complex care să includă substanțe nutritive esențiale și vitamine, sănătatea dvs. va avea de suferit. Fructe, legume, nuci, carne, uleiuri vegetale, trebuie să fie prezente în meniul de zi cu zi. Numai în acest caz sistemul imunitar va funcționa normal. Dar dacă mâncăm în grabă o chiflă, și bem apă cu gaze, ce folos aducem sistemului imunitar? Nici unul. Dimpotrivă asemenea regim alimentar inhibă activitatea de apărare natural a organismului nostru.
Cât de des ar trebui să vizităm medicul ginecolog?
În cazul unei stări de sănătate fără probleme, trebuie să vizitați medicul ginecolog o data pe an. Cea mai mică problemă apărută, trebui să vă determine să mergeți la medic. Știm cu toții că este mai ușor să previi o boală decât să o tratezi. Asta se referă mai ales la bolile ginecologice. Atunci când există un disconfort serios și durere acută poate fi prea târziu. Mai ales în diagnosticarea cancerului. Cancerul nu doare, dar disconfortul spune că dezvoltarea sa a implicat și organele adiacente. Și apoi tratamentul devine foarte dificil, obositor și costisitor. Cancerul de col uterin este pe locul doi în cee ace privește frecvența în rândul femeilor. Din fericire, aceasta nu este boala femeilor tinere, dar se observă deja o tendință de „întinerire” a acestei boli. Dacă mai înainte un asemenea diagnostic la o fată de douăzeci și unu de ani părea un nonsens pentru ginecologi, acum nu mai este ceva neobișnuit. Femeile în mod normal ar trebui să viziteze ginecologul cel puțin o dată pe an. La apariția celui mai neînsemnat simptom, trebuie să vă imediat o programare la medic. Nu vă tratați „după ureche”!
Sfatul ginecologului:
Pentru fete
Se credea că prima vizită la ginecoloc trebuie făcută la 18 ani, dar acum tinerii devin adesea activi sexual mai devreme. Deci, plănuiți o vizită la medic, atunci când acest fapt este actual pentru dvs. și nu mai așteptați vârsta de 18 ani. Mergeți la medic pentru a primi sfaturi cu privire la protecție și pentru a vă asigura că sunteți absolut sănătoasă.
Pentru mame
Vorbiți cu fiica dvs. despre sexualitate și contracepție, începând de la 12-13 de ani. Mulți au o barieră psihologică, dar aceasta trebuie să fie depășită. Încercați o dată, iar mai apoi va fi mai ușor. Și cine dacă nu mama este în măsură să recomande fiicei un ginecolog bun?! Nu o duceți forțat la un medic pe fiica dvs. pentru ca aceasta să nu rămână cu emoții negative după vizita la ginecolog.
Pentru toate femeile
Găsiți-vă "propriul" ginecolog. Alegeți pe cineva cu care puteți vorbi deschis și confidențial care vă poate explica avantajele și dezavantajele fiecărui tratament, infecții etc. oferindu-vă detalii complete. Pentru un control de rutină mai bine vizitați ginecologul la mijlocul ciclului, între perioadele „zilelor critice”. Nu faceți spălături adânci înainte de vizita la ginecolog pentru ca rezultatul analizei să fie unul corect. Dar gândiți-vă din timp ce anume vreți să întrebați, asta e chiar necesar!
Cristina Scripnic