Nu ştim cum a apărut, şi de unde se trage obiceiul ca, în fiecare an, mama să fie cea care împodobeşte Pomul de Crăciun. Un obicei foarte „comod” pentru ceilalţi membri ai familiei „ocupaţi” fiecare cu treburile lor: copii cu joaca iar tatăl mereu la serviciu.
Nu şi de data asta! Anul acesta noi am decis să încredințăm pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, tăticilor şi copiilor.
Și, să vă spunem un secret: toţi s-au descurcat de minune!
Primii care s-au apucat de pregătirile de Revelion şi au împodobit brăduţul au fost Aureliu şi Irinuţa.
Preşedintele Uniunii Asiguratorilor din Republica Moldova, Aureliu Colenco cu Irinuţa.
Care este diferenţa dintre tata şi Moş Crăciun?
„Moş Crăciun ne aduce cadouri o dată în an, iar tata in fiecare zi! În plus tata poate face ceea, ce Moş Crăciun nu poate”- crede Irinuţa
Cea de-a doua parte a răspunsului are o poveste aparte. Anul trecut Irinuţei îi plăcea foarte mult filmul animat: „Luntik”. Într-un episod din acest filmuleţ, Luntik i-a cerut lui Moș Crăciun o căpşună. Irinuţa nu a fost tocmai originală şi a cerut acelaşi lucru. Eu am făcut tot ce mi-a stat în puteri şi... uraaaaaaaaa... i-am adus Irinuţei căpşuni!
Prin urmare, tata a devenit un erou, iar Moș Crăciun nu a putut îndeplini dorinţa.
Ce trebuie să faci ca să primeşti cadouri?
Să te porţi frumos, să nu-i superi pe părinţi şi să nu vorbeşti fără sens.
Jucăria de brad preferată a Irinuţei?
Din păcate (sau din fericire), ne-am îndepăratat de tradiția sovietică (sau de situaţia fără ieşire în cazuldeficitului total de atunci) de a decora bradul cu jucării de tot felul, artizanat sau meşterite de noi.
Noi decorăm pomul de Crăciun în stil european: într-o gamă restrânsă de culori, discret şi cu mult gust. Din acest motiv, Irinuţa nu are o jucărie de brad preferată. În schimb are o preferinţă când vine vorba de culori: Roşul! Irinuţa adoră culoarea roşie.
Care este semnificaţia bradului şi a Anului Nou în concepţia Irinuţei?
Cu voce de copil: „ Avem nevoie de brad ca Moş Crăciun să aibă unde lăsa cadourile, iar de Anul Nou avem nevoie pentru ca toţi să facă Babe de omăt, să lanseze focuri de artificii, să se distreze şi să danseze...
În cât timp se scrie o scrisoare către Moş Crăciun?
Irinuţa este un copil fără pretenţii (către Moş Crăciun). Scrisoarea pentru Moşu am scris-o încă în primele zile de Decembrie. Nu ne-a luat mult timp, doar 10 minute. Irina i-a cerut nişte delfini care pornesc de la cheiţă „unul male, mizlociu si mic.”
De la mine a cerut zilele astea un avion... adevărat... da. Noi ţinem minte că tata este Magicianul Atotputernic, iar Moş Crăciun aşa... După istoria cu căpşuna, din păcate, Moş Crăciun şi-a ştirbit din imagine. Irina nu aşteaptă prea multe de la el. Pe de altă parte, Moş Crăciun este doar un personaj mitic, care dispare la o anumită vârstă, iar tata va fi mereu alături.
Cine se comportă mai bine pe parcursul anului, tata sau Irina?
Provocatoare întrebare. Tata se comportă bine, dar Irina-perfect. Ea este un copil foarte bun, şi un caracter blând. Dacă în procesul educaţional, unii părinţi apelează la ameninţări, şantaj, pedepse, atunci cu Irinuţa e foarte simplu, cu ea tot timpul te poţi înţelege, important este să alegi cuvintele potrivite şi să-ţi argumentezi poziţia.
Tradiţia preferată de Crăciun?
În cazul nostru tradiţiile abia încep să prindă contur. Deocamdată avem doar 3 tradiţii: 1) Impodobim bradul împreună cu fiica. 2) Împreună îi scriem lui Moş Crăciun. 3) Calendarul de Advent- micuţa cu interes şi nerăbdare aşteaptă indicaţii noi.
Cât timp le este permis copiilor să mai stea după ora de culcare, în noaptea de Revelion?
În această noapte magică îi permit Irinuţei să încalce regimul de somn şi să sărbătorească până...
Cum va intra Calul (simbolul lui 2014) în casa Dvs.?
În bătăile ceasornicului, la galop, va intra căluţul în casa noastră aducându-ne noi împliniri şi fericire.
Idee şi realizare: Ilona Tselihova
Fotograf: Denisov Alexandr