Depresia postnatală a mamei este pe larg discutată în prezent, atât de medici, cât și de psihologi. Însă depresia, tristețea și alte emoții negative pot fi resimțite și de proaspeții tătici. Depresia postnatală la tătici se manifestă la 15% dintre bărbați și are propriile particularități.
Depresia postnatală la bărbați: cauze, comportamentul soțului și a soției.
Baby-blues (depresie postnatală - trad. din engleză) la bărbați diferă de depresia postnatală la femei. Există două variante ale depresiei taților: agresivitate sau pasivitate și emoțiile excesive.
Femeilor nici prin cap nu le trece, că motivul unui astfel de comportament la bărbați ar fi nașterea copilului. Asta pentru că tatăl nu a dus sarcina, nu a suferit de toxicoză, nu a născut suportând dureri groaznice ale contracțiilor, nu a alăptat zi și noapte etc.. Psihologii însă reiterează, că în tot acest timp, bărbatul a fost alături. Iar trecerea prin aceste momente la fel a necesitat eforturi emotive și timp. Să vă liniștească, să vă mângâie, să vă susțină – acestea au fost sarcinile de bază ale bărbatului față de femeie. La care se mai adaugă și reparația în odaia copilului, instituirea unui nou stil de viață după naștere, aplanarea conflictelor cu părinții, participarea la legănatul copilului, somnul insuficient etc..
Desigur, că tânăra mămică reacționează supărăcios la necesitățile soțului în vederea susținerii, odihnei. Ea doar este mult mai obosită în urma nașterii recente. Fiecare dintre părinți se consideră mult mai obosit decât celălalt. Deja nu mai rămân puteri pentru a te pune în în pielea partenerului. Apar supărările reciproce, dezamăgirea ș.a..
Încă un motiv pentru depresia tatălui poate fi comportamentul mamei. Dacă femeia suferă de depresie postnatală, atunci bărbații sensibili o proiectează asupra lor. Următorul factor periculos pentru apariția depresiei postnatale la bărbați este atenția scăzută a soției față de soț. Necesitatea femeieii de a se contopi cu nou-născutul este evidentă. Bărbatul însă se simte părăsit. Acest lucru se face resimțit în special la cuplurile, create după principiul ”mamă-copil”.
Există și o altă cauză impunătoare pentru cei, care au devenit tată pentru prima dată. Nașterea primului copil – este maturizarea finală a bărbatului. Unii trec peste această etapă foarte greu. S-au terminat zilele fără griji și nevoi. La care se mai adaugă și responsabilitatea, care dă naștere mai multor dubii: voi putea oare să fac față, voi fi oare un tată bun. Bărbatul tinde să se închidă în sine, pentru a conștientiza aceste lucruri.
Depresia postnatală la bărbați: ce facem
Cum ajutăm bărbații să depășească depresia postnatală fără a o amplifica pe cea proprie.
- Trebuie create condiții pentru ca fiecare să se dea cu părerea, să vorbească despre necesitățile lui, să se plângă de oboseală, să împărtășească din greutăți (nu răspundeți cu accesași monedă imediat);
- Ascultați-vă reciproc și dați dovadă de atenție;
- Nu-l considerați pe celălalt mult mai rezistent, iertați-vă slăbiciunile;
- Oferiți fiecărui dintre voi posibilitatea de a face pauză în rolul de părinte:
- Lăsați să se înțeleagă, că nașterea copilului este o responsabilitate pentru doi;
- Nu faceți presiuni asupra bărbatului prin fraze precum: ”tu doar ești acum tată – tu trebuie...”, oferiți-i timp bărbatului să se acomodeze cu noul rol;
- Va trebui să găsiți alternative: dacă el nu se poate trezi noaptea în zilele lucrătoare din cauza deșteptării matinale la serviciu, transferați această sarcină pentru week-end etc.;
- Discutați despre variantele de ajutor;
- Ajutați bărbatul să se simtă un părinte desinestătător;
- Divizați responsabilitățile, pentru ca să puteți face ceva separat; de exemplu băița de seară a bebelușului o face tatăl; treptat bărbatul se va simți mai încrezut.
- Acordați atenție bărbatului cât de puțin: preparați mâncarea lui preferată, un sărut înainte de serviciu etc..
- Discutați cu bărbatul despre alte subiecte cu excepția copilului;
- Rețineți, toate aceste greutăți sunt temporare.
Atenția reciprocă, străduințele și organizarea tuturor treburilor ce țin de îngrijirea copilului vor face să fiți niște părinți fericiți. Succese!