Savanții au reușit să demonstreze că zâmbetul nu este doar o dovadă a bunei dispoziții, dar și o posibilitate de a-ți prelungi viața, spori imunitatea și îmbunătăți activitatea creierului. În timpul cercetărilor s-a constatat că 70% dintre bărbați vor atrage atenția mai ușor la o femeie care zâmbește și nu la care este machiată. S-ar părea, ce poate fi impediment pentru un zâmbet larg, dacă asta este atât de benefic, plăcut și chiar cu efect magic de acțiune. Există un factor care poate determina persoana să-și țină gura strânsă chiar și în cele mai fericite momente – dinții înghesuiți și strâmbi. Despre cum se soluționează astăzi această problemă cu ajutorul bracket sistemelor, am discutat cu medicul ortodontic de la clinica stomatologică ”Denta Vita”, Maria Suhan.
ATENȚIE! Prețurile indicate în acest articol datează din 03.10.2014.
Maria Suhan
medic ortodontic
de la clinica stomatologică
”Denta Vita”
Maria, înainte de a discuta despre bracket sisteme, aș vrea să înțeleg care sunt cauzele formării strâmbe a dinților?
- Toate motivele pot fi divizate în două grupe: prima – este vorba despre o anomalie genetică sau predispunere obținută prin moștenire, a doua – anomaliile dobândite. Această anomalie poate fi dobândită în cazul pierderii timpurie a dinților, în rezultatul tratamentului tardiv și neadecvat, în rezultatul unei traume. La copii, ceastă patologie poate fi dobândită în perioada schimbării dinților. Un alt factor ce poate duce la dezvoltarea patologiei – tulburarea respirației nazale la copii. Sinusurile nazale sunt situate deasupra osului maxilar (maxilar), se învecinează și sunt, de fapt, un tot întreg. Dacă copilul respiră permanent pe gură, partea de sus a maxilarului nu crește așa cum ar trebui să crească, din lipsă de spațiu apar dinți încrucișați ș.a.m.d. Este foarte important ca respirația unui organism în creștere să fie corectă, mai ales atunci când are loc procesul schimbului dinților de lapte cu cei permanenți. Evident, din când în când, copiii mai răcesc, însă, părinții trebuie să urmărească ca afecțiunile care generează tulburări ale respirației nazale, să nu fie cronice. Dacă copilul doarme cu gura deschisă, dacă și ziua gurița este deschisă, acesta este un motiv de a se adresa de urgență la medicul specialist. În cazul unor astfel de tulburări, medicul ORL și ortodontic lucrează, deja, paralel, medicul ORL înlătură patologia, medicul ortodontic – aliniază. Și nu este vorba despre excepții rare, asemenea patologie se întâlnește foarte des.
Toate problemele menționate sunt de ordin genetic și moștenite, pot fi ele soluționate cu ajutorul bracket sistemelor?
- Da, cu tratament ortodontic se pot face multe. Asta, desigur, în cazul în care pacientul se adresează la timp la medic și e aplică aparate mobile (aparate temporare) sau construcții fixe cum ar fi bracket sistemele. Cele mai bune rezultate sunt obținute în urma colaborării dintre terapeut stomatolog, chirurg stomatolog și ortoped stomatolog. Dacă se lucrează în echipă se poate soluționa problemă de diferit grad de complicație.
Ce fel de bracket sisteme se consideră a fi, astăzi, cele mai populare și eficiente?
- La ora actuală, una dintre cele mai populare sisteme bracket sunt cele cu mecanism pasiv autoligaturant. Alegerea mea personală se oprește asupra sistemului Damon System. Avantajele mecanismului pasiv constau în faptul că la închiderea bracket-ului, arca nu este strâns apropiată și, respectiv, nu este atras brusc nervul dintelui, ci are loc o permutație mai lină și mai calmă. Următoarea categorie de aparate dentare populare sunt cele cu mecanism activ-pasiv autoligaturant. La prima etapă de tratament când sunt utilizate arcuri subțiri și rotunde, acest sistem este pasiv. La cea de-a doua etapă, când se aplică arcuri dreptunghiulare, mecanismul de închidere începe să preseze cu fermitate sloturile arcului. În acest fel are loc o intensificare a presiunii și bracket-ul devine, deja activ autoligaturant. Adică, la această etapă noțiunea de ”pasiv” nu va fi adecvată. De asemenea, destul de des se aplică breckeții linguali. Particularitatea acestora constă în faptul că sunt montați pe partea interioară. Încă un sistem nou – brekeți confecționați individual în baza tehnologiei Insignia. Aceste sisteme pot fi vestibulare și linguale. Aceste sisteme sunt turnate individual pentru un caz clinic specific. Noi, luăm măsurile și le trimitem la laborator, unde acestea sunt scanate în sistem 3D, iar ulterior, elementul este turnat pentru fiecare dinte. Sistemele individuale asigura tratamentul ortodontic mai exact. Încă un avantaj al tehnologiei Insignia este posibilitatea de a vedea din timp rezultatul tratamentului. Cu ajutorul unui program special, medicul îi poate arăta pacientului cum anume se va schimba zâmbetul lui, mușcătura și poziția dinților. Evident, costul sistemelor sus menționate este mai mare decât ale sistemelor tradiționale, însă acestea reprezintă plăți pentru particularitățile tehnice constructive, pentru efectul de permutare, pentru un timp mai scurt de purtare a aparatului dentar, pentru confort și pentru un zâmbet nou.
Dacă e să vorbim despre materiale, de exemplu, despre braket sistemele de ceramică sau safir, acestea se deosebesc de cele metalice doar din punct de vedere estetic?
- Nu doar. Există deosebiri și în ceea ce privește tratamentul. Sistemul metalic (titan, nichel-titan), întotdeauna este mai puternic decât cel estetic (ceramică, safir, de compozit, polimer). Metalul rotește mai bine dinții și acest lucru se reflectă asupra exactității tratamentului. Sistemele estetice sunt mai delicate, ele sunt susceptibile de a fi deteriorate, acestea pot fi folosite în cazul în care problema nu este foarte complicată. Din nou, totul depinde de calitatea aparatului dentar, dacă vorbim despre bracket-ul autoligaturant Damon Clear, acestea nu se supun abraziunii, dar, totuși, presiunea va fi mai slabă decât în cazul celor de metal. Pentru pacient este importantă partea estetică, iar pentru medic este important rezultatul. De aceea, alegerea este individuală și depinde de situația clinică. Doar medicul poate decide care sistem va fi mai eficient, exclusiv metalul sau este posibilă o variantă de compromis cu utilizarea aparatului dentar estetic invizibil.
Care sunt termenii de purtare a sistemelor dentare pentru atingerea rezultatului scontat?
- Dacă vorbim despre tehnica vestibulară, în cazul unei patologii ușoare, poate fi vorba despre 1,5 ani, în cazul unei patologii medii – este vorba despre aproximativ 2 ani, în cazul unei patologii severe - 2,5 ani și mai mult. Dacă ne referim la tehnica linguală, va fi nevoie de mai mult timp, circa 2,5 – 3 ani. În marea majoritate a cazurilor, pacienții își doresc un tratament rapid, să aibă dinții drepți într-o lună-două, însă, acest lucru nu este posibil. Tratamentul este complicat, însă, eficient și pentru totdeauna.
Care sunt limitele de vârstă pentru sistemele bracket?
- În practica mea, cel mai în vârstă pacient are 58 de ani. În acest caz, tratamentul decurge destul de bine, însă, în procesul de tratament al pacienților în vârstă, depinde foarte mult de indicatorii stării generale a organismului, de starea oaselor, dinților, de aceea, este imposibil să numim acum o vârstă limită. Dacă e să vorbim despre copii, atunci, construcțiile fixe pot fi purtate de la circa 10,5 ani până la vârsta de 11 ani. În caz de necesitate, la vârsta de 7 – 9 ani se poate încerca utilizarea construcțiilor mobile. Există și tratamente mult mai timpurii, în cazuri extrem de grave, acestea pot fi prescrise și la vârsta de 5-7 ani.
Sistemele montate incorect, pot agrava problema?
- În acest caz, situația este următoarea, pot fi comise greșeli la fixare, dar, întrucât ortodontul invită pacientul la control odată la 1,5-2 luni, el poate remedia problema la orice etapă, în consecință, totul va fi bine. Există și cazuri când este imposibilă fixarea corectă de la bun început pentru că nu permite patologia sau poziția unor dinți anume. În acest caz, la o etapă ulterioară a tratamentului, când se va înregistra o corecție cât de cât, elementul va putea fi remontat. Dar asta nu poate fi numită fixare incorectă a sistemului, întrucât este vorba doar despre o singură etapă clinică.
Este complicat să te obișnuiești cu bracket sistemul?
- Sistemele moderne sunt confortabile. Toate firmele încearcă, astăzi, să producă sisteme mai rotunjite, cu margini înclinate pentru ca acestea să nu zgârie buzele și să nu adune depuneri dentare suplimentare. Evident, aparatele dentare impun o igienă mult mai minuțioasă. Odată ce pacientul le poartă, el nu trebuie să-și spele dinții de 2 ori pe zi – dimineața și seara, dar după fiecare mâncare. În acest scop sunt folosite ustensile speciale. De asemenea, brakeții nu exclud utilizarea periuței simple pentru dinți.
În ceea ce privește alimentarea, există anumite contraindicații după montarea sistemului?
- Nu există contraindicații în ceea ce privește alegerea produselor, dar există o interdicție drastică care nici nu poate fi discutată – să nu se muște cu dinții din față nici un fel de bucate tari, sub nicio formă și în nici un fel de circumstanțe. Adică, bucatele tari pot fi consumate doar dacă sunt tăiate bucățele mici. În caz contrar, elementul se poate descleia, iar asta poate provoca durere, tratamentul este întrerupt, pacientul va trebui să se adreseze din nou la clinică pentru a remedia situația.
Parcă nu ar fi nimic complicat, cu toate acestea, câțiva ani, pacientul trebuie să acorde dinților o atenție sporită. Un zâmbet frumos merită, însă, acest lucru!
- Aceasta nu este doar o problemă estetică! pacienții vin după un zâmbet frumos, noi, însă, medicii, examinăm problema din punct de vedere al funcționalității. Noi nu apreciem atât frumusețea pe cât posibilele riscuri, vedem unde sunt tulburări care vor genera roaderea și căderea dinților. Pacientul poate vedea doar câteva momente care necesită remediere, noi, însă, vedem mai mult: unde trebuie să lărgim, unde să eliminăm contactele traumatizante, să eliminăm mușcătura inversă, acest dinte să fie permutat mai departe ș.a.m.d. Nu sunt rare cazurile când pacientul vine și spune că a restaurat de 10 ori dintele de jos, a cheltuit o groază de bani, dar acesta oricum se bate. Iar medicul ortodont vede că dintele este închis de alții doi. Oricât material nu s-ar pune acolo, chiar și cel mai bun din lume, situația nu se va remedia pentru că vorbim despre ocluzie traumatizantă.
Maria, ce emoții vă oferă slujba pe care o aveți?
- Cele mai pozitive pentru că-mi iubesc la nebunie meseria. Și nici nu poate fi altfel, atunci când obții ceea ce ai planificat, când ești mulțumit de munca pe care o faci timp de 2 ani de zile, când rezultatele sunt frumoase, funcționale, profesioniste, când pacienții sunt satisfăcuți și mulțumiți în raport cu doctorul pentru dinții regulați și mușcătura corectă, zâmbet frumos. Această meserie mă înaripează!
După ce am beneficiat de o consultație profesională din partea unui specialist, echipa mamaplus.md și-a pus întrebarea: cât costă un sistem bracket la Chișinău. Vă propunem în continuare o listă a prețurilor în clinicele specializate din capitală. Ne înțelegem din start, în majoritatea clinicilor am fost avertizați că ortodontul poate numi prețul exact doar după consultație în dependență de dificultatea cazului. Toate prețurile sunt indicate pentru un maxilar.
DentaVita
Adresa: str. Sciuse, 62а
Tel.: 022 22 07 70, 022 22 73 36
- Breckeți metalici sistem Damon Q – 11000 lei
- Breckeți estetici sistem Damon Clear – 13700 lei
СlasicDent
Adresa: str. Gh. Asachi, 29
Tel.: 022 72 66 91, 079455953
- Sistem metalic standard – de la 350 de euro
- Mini brecket metalic – de la 400 de euro
- Sistemul Damon Q – 600-650 de euro
- Ceramică – 600-650 de euro
- Safir – 850 de euro
VivoDent
Adresa: str. București, 13/1
Tel.: 022 54 64 00, 060255400
- Metalice – de le 300 de euro
- Ceramică – de la 600 de euro
- Safir – 750 de euro
BiDent
Adresa: str. Gh. Asachi, 49а
Tel.: 022 72 67 89, 068101011
- Metalice – de la 350 euro
- Ceramică – 600-650 euro
- Sistemul Damon Q – 600 euro
Jorge Dental Studio
Adresa: str. Ismail, 21
Tel.: 022 93 00 77, 060530025, 070530025
- Metalice – de le 420 euro
- Ceramică – de la 750 euro
Dent V.I.P.
Adresa: str. 31 August 1989, 34
Tel.: 022 54 62 85, 022 27 81 76
- Sistem bracket standard – de la 4200 lei
- Sistem bracket (Germania) – de la 5250 lei
- Sistem bracket invizibil – de le 5460 lei
CviaDent
Adresa: str. Tighina, 49/3, of. 33
Tel.: 022 88 82 11
- Metal – 500 euro
- Ceramică – 750 euro
- Sistemul Damon 3 – de la 700 euro
FALA Dental
Adresa: str. București, 13
Tel.: 022 27 05 36, 022 22 73 51, 069120564
- Sistemul bracket standard Egalibrium – mini ”Dentaurum” – 600 euro
- Sistemul bracket STB-orapix lingual – 2500-4000 euro (2 maxilare)
- Sistemul bracket autoligaturant Damon, Smartclip, Discovery SL - 600-800 euro
- Sistemul bracket autoligaturant Estetica Clarity SL – 1000 euro
- Sistemul bracket estetic Elegance Inspire ICE – 700-1000 euro
- Sistemul bracket lingual STB- Social Six – 900 euro
- Sistemul bracket lingual Incognito – 4000-7000 euro (2 maxilare)
Astralis Dent
Adresa: str. Petru Rareș, 36
Tel.: 022 60 23 32, 068250250
- Metal – de la 320 euro
- Ceramică – de la 600 euro
Smile Dent
Adresa: str. Ismail, 88
Tel.: 022 88 14 14, 079030405
- Metal – de la 400 euro
- Ceramică – de la 500 euro
Doctor White
Str. Serghei Lazo, 10
Tel. 022 235263
- Breckeți metalici – 450 Eur
- Breckeți estetici (safir) – 600 Eur
- Breckeți autoligaturanți metalici – 750 Eur
- Breckeți autoligaturanți estetici – 900 Eur
Zâmbet 32
Adresa: str. București, 60а
Tel.: 022 22 07 09, 022 22 14 65
- Metal – de la 450 euro
- Ceramică – de la 600 euro
Cudalb-Dent
Adresa: str. Trandafirilor, 29/4, of.1
Tel.: 022 55 42 75, 079268055, 068789191
- Metal – de la 350 euro
- Ceramică – de la 450 euro
- Safir – 650 euro
- Sistemul Damon – 950 euro
Apollonia
Adresa: str. Independenței, 28/1
Tel.: 022 55 00 39, 022 55 24 88
- Metal – de la 500 euro
- Plastic estetic – de la 500 euro
- Ceramică – de la 800 euro
BioDent
Adresa: str. E. Coca, 33
Tel.: 022 58 23 79
- Metal – 350 euro
- Sistemul Damon – 500 euro
- Sistemul estetic ICE – 550 euro
- Sistemul bracket lingual STB – 650 euro
Dent-Estet
Adresa: str. G. Madan, 46/5, of. 100
Tel.:022 46 12 45
- Metal – de la 400 euro
- Ceramică – 600-700 euro
Ceradent
Adresa: str. Kogălniceanu, 41
Tel.: 022 22 62 68, 069135483
- Metal – de la 400 euro
- Ceramică – 600-700 euro
Clinica Profesorului D. Scerbatiuc
Adresa: str. mitropolit Petru Movilă, 23/1, of. 1
Tel.: 022 23 51 17
- Metal – de la 300 euro
- Ceramică – de la 550 euro
- Safir – 600-650 euro
Porţelan-Dental
Adresa: str. Mitropolit Bănulescu Bodoni, 41
Tel.: 022 21 23 16, 022 22 13 89, 022 22 43 53
- Metal – de la 350 euro
- Ceramică – de la 800 euro
Artident-LUX
Adresa: bd. Moscovei, 6
Tel.: 022 31 10 91, 022 31 10 92
- Metal – 350 euro
- Sistem ceramic lingual – 500 euro
- Sistem metalic Damon – 600-650 euro
- Sistemul bracket autoligaturant metalic Damon – 800 euro
- Safir – 800 euro
Medicina Pentru Toți
Adrea: str. Miorița, 5/6
Tel.: 022 28 16 77
- Metal – 500 euro
- Ceramică – 600 euro
- Sistemul Damon – 12000 lei
De asemenea, sistemele brachet pot fi montate în două clinici de stat. Specialiștii, însă, au refuzat categoric să ne vorbească despre prețuri. Ei au argumentat această poziție prin faptul că fiecare caz este atât de individual încât este practic imposibil de a numi costurile acestor servicii.
Clinica stomatologică municipală
Adresa: bd. Negruzzi, 3
Tel.: 022 54 43 06, 022 27 25 31, 022 27 50 37, 022 54 43 12
Policlinica stomatologică republicană
Adresa: V. Pârcălab, 17
Tel: 022 22 40 97