Potrivit medicului chirug, specialist în chirurgia cu laser de la clinica Estetic-Sana, Artiom Covila, tratamentul papiloamelor este o temă pe cât de simplă, pe atât de complicată datorită multitudinii de mituri. Papiloamele sunt produse de o infecție virală HPV (Human Papilloma Virus), și nicedecum nu sunt alunițe.

Deseori se întâmplă ca pacienții să confunde aceste formațiuni moi de culoarea pielii sau pigmentate cu nevii ce au o altă etiologie. Un alt aspect, des întâlnit despre papiloame este utilizarea tratamentului naturist sau metode experimentale de înlăturare a formațiunilor, ceea ce frecvent lasă cicatrici sau alte complicații în zona respectivă. Din aceste motive, articolul va aduce claritate în societate despre infecția cu virus papiloma uman și metodele moderne de tratament a papiloamelor.

Mă protejez! De ce apar papiloame pe corpul meu?!

mamaplus

Într-adevăr, la momentul actual principala cale de transmitere a virusului HPV se consideră cea sexuală. Însă nu trebuie neglijată existența și a altor căi de transmitere – pe cale habituală sau prin contact direct cu persoane sau obiecte contaminate. În acest context infectarea are loc cel mai frecvent prin sărut, scuturare de mână, prin folosirea obiectelor comune (cană, prosop etc.)

De asemenea, riscul de a contracta infecția cu papilomavirus crește în locuri publice: piscine, săli de sport, saloane de masaj. Este de mare importanță așa numita calea verticală de transmitere – de la mamă la făt în timpul sarcinii sau nașterii. Mai pot fi transmise și prin mecanismul de autoinoculare – răspândirea papiloamelor prin microtraumatisme în timpul bărbieritului, purtarea bijuteriilor în regiunea gâtului etc.

Care este legătura dintre veruci și papilomavirus?

Mulți pacienți rămân foarte mirați când află că negii, la fel ca papiloamele propriu-zise și condiloamele acuminate (papiloame genitale) sunt cauzate de diferite tulpini ai papilomavirusului. La momentul actual în natură se întâlnesc circa 200 de tulpini HPV, care pot provoca apariția elementelor papilomatoase în diferite regiuni ale corpului.

Oare preîntâmpină vaccinarea contra HPV apariția papiloamelor pe corp?

Conform recomandărilor organizației mondiale a sănătății, fetele începând cu vârsta de 12 – 14 ani trebuie să fie vaccinate împotriva papilomavirusului uman, deoarece anumite subtipuri ai acestui virus au potențial cancerogen și sunt implicate în mod direct la dezvoltarea cancerului de col uterin, organelor genitale externe etc. Printre tulpinile cele mai periculoase, oncogene se numără subtipurile 6, 11, 16 și 18. Vaccinurile contra HPV asigură formarea anticorpilor și asigură protecția imunologică anume împotriva acestor tulpini cancerogene și respectiv nu pot preveni apariția pe corp a elementelor papilomatoase cauzate de alte subtipuri ale virusului.

Am dat analize – HPV nu s-a depistat! De unde au apărut papiloamele?!

mamaplus

Foarte des pacienții rămân nedumeriți când află despre prezența virusului în organism, deoarece recent au fost investigați la prezența papilomavirusului și rezultatul analizelor era negativ. Luând în considerație faptul că, spectrul analizelor de laborator pentru depistarea HPV este destul de îngust - acesta se limitează doar la tulpinile oncogene, despre care am menționat mai sus. Depistarea altor subtipuri de papilomavirus nu este justificată, deoarece nu prezintă careva pericol real pentru sănătate.

Oare am putut să mă infectez cu HPV în timpul sarcinii? Până la sarcină papiloame nu am avut!

Nu poate fi exclus faptul de infectare cu papilomavirus în timpul sarcinii, ceea ce de fapt se întâmplă foarte rar. În majoritatea cazurilor, o persoană fiind doar purtător al HPV nu are manifestări cutanate. Papiloamele încep să apară în condiții de scădere a imunității locale sau a celei generale. În acest context sarcina reprezintă un factor provocator, care favorizează apariția papiloamelor pe corp.

Cea mai frecventă întrebare a pacienților este: „Oare papiloamele trebuie să fie înlăturate?”

Răspunsul medicului Artiom Covilă este un ”DA” ferm. Specialistul vă aduce la cunoștință 4 argumente în favoarea înlăturării acestor elemente:

  • Diseminare rapidă - prezența unui element papilomatos pe piele va favoriza apariția în scurt timp a mai multor elemente învecinate.
  • Traumatizarea frecventă a papiloamelor - fapt ce frecvent duce la inflamații locale sau sângerări.
  • Potențial cancerigen a unor elemente, în special celor localizate pe organele genitale.
  • Și desigur, papiloamele provoacă un mare disconfort estetic, mai ales în caz de localizare pe părțile vizibile ale corpului (față, gât, pleoape etc.)
mamaplus

Metode de tratament

Scopul tratamentului este de a înlătura negii și papiloamele și de a stimula răspunsul sistemului imunitar al organismului împotriva virusului. Nu se recomandă îndepărtarea elementelor la domiciliu și nici folosirea de remedii naturiste în acest sens. Dintre metodele de tratament mai vechi utilizate sunt crioterapia, cauterizarea și radiofrecvența.

La momentul actual, cea mai eficientă metodă de înlăturare a papiloamelor este laseroterapia, care posedă un șir de avantaje față de alte metode:

  • Nu afectează țesuturile adiacente și acționează strict asupra elementului patologic.
  • Nu lasă cicatrici.
  • Perioada de reabilitare este cea mai scurtă.
  • Se efectuează în condiții de ambulator și nu necesită spitalizare.
  • Se efectuează cu discomfort minimal sub anestezie locală.
  • Tratamentul cu laser al papiloamelor și verucilor este unul sigur, de aceea nu mai amâna consultația la medicul specialist.

Ai întrebări? Beneficiază de o consultație la medicul chirurg Artiom Covila!

Programează-te acum la numerele de telefon: 022 232962 sau 069263873.

Clinica Estetic-Sana este un complex modern care combină un număr imens de proceduri de întinerire, cele mai eficiente și progresive în medicina estetică, tratamente complexe în acnee, cicatrici, cuperoză, toate tipurile de epilare definitivă, ozonoterapie, hidrocolonoterapie, remodelare corporală. Clinica dispune de aparataj modern, inclusiv 7 aparate de laser performante pentru toate inestetismele. 

Adresa: Chișinau, str. Alexandru Cel Bun 108/1
Telefon: (+373 22) 23 29 62, 0692 63 873
E-mail: estetic-sana@mail.ru
Facebook
Instagram

Site