mamaplus

Consumăm sau nu fructe și legume proaspete în timpul alăptării? Sfatul medicului nutriționist Maria-Victoria Racu

-
//
23.07.2019

Cel mai complicat pentru o proaspătă mămică este să facă față tuturor sfaturilor din partea apropiaților, a cunoscuților și chiar a vecinilor referitor la alimentația în timpul alăptării. Faceți abstracție de toate părerile care vi se impun și ascultați doar ceea ce spun experții în domeniu. Despre nutriția în timpul alăptării am discutat cu medicul nutriționist Maria Victoria Racu, care ne-a răspuns la cele mai comune întrebări.

Maria Victoria Racu
medic nutriționist

Ce alimente ar trebui să conțină meniul mamelor care alăptează?

Pentru primele șase luni de viață, laptele matern este unica sursă de nutrienți pentru bebeluș. Din această cauză, o alimentație diversificată și nutritivă este strict indicată atât în primele șase luni, cât și în perioada ulterioară de alăptare.

 Printre alimentele, ce nu ar trebui să lipsească din meniul mamei care alăptează se numără:

Peștele și produsele de mare: tonul, bibanul, păstrăvul, midiile, creveții, algele marine

Carnea: pui, vită, iepure, miel, dar și ficatul

Fructele și legumele: de sezon, în funcție de preferințe și toleranța copilului

Nuci și semințe: migdale, nuci grecești, semințe de chia, floarea soarelui și dovleac

Nu uitați să adăugați și ouă, cereale integrale de grâu, secară, ovăz, porumb și hrișcă, produse lactate cu grăsime și ciocolata neagră veritabilă.

Care sunt alimentele interzise în timpul alăptării?

Fără dubii, în timpul alăptării urmează să excludem toate alimentele de tip fast-food, dulciurile concentrate și băuturile procesate. La această listă se adaugă cafeaua, care urmează a fi consumată în cantități mici, de până la 2 căni/zi. Iar pentru a evita plânsul necontrolat și a asigura bebelușului un somn odihnitor, consumul de cafea urmează a fi redus la zero.

Alcoolul, de asemenea, urmează a fi limitat sau exclus pentru cel puțin prima perioadă de alăptare. Acesta se prelucrează de două ori mai greu de organismul copilului și poate influența starea lui de sănătate. Pentru a evita consecințele, asigurați-vă că au trecut câteva ore după consumul fiecărei porții de alcool înainte de a vă alăpta copilul.

Medicii interzic consumul fructelor și legumelor proaspete în prima lună după naștere. Ce părere aveți despre această interdicție?

De obicei, fructele și legumele proaspete sunt interzise datorită capacității acestora de a balona bebelușul și a-i provoca senzații neplăcute la o vârstă foarte fragedă. Specialiștii americani afirmă însă că varza, conopida sau broccoli, legumele cu cel mai înalt potențial de balonare, sunt în general bine tolerate de bebeluși. În plus, fructele și legumele de sezon sunt o sursă importantă de vitamine și antioxidanți, care nu ar trebui să lipsească din meniul unei mămici care alăptează. Se estimează că în fiecare zi aceasta trebuie să consume două porții de fructe și trei de legume.

mamaplus

De câte calorii zilnice are nevoie mama care alăptează?

O proaspătă-mămică are nevoie în jur de 1800-2200 calorii/zi. La această cantitate se adaugă încă 500 de calorii în cazul în care se recurge la alimentarea copilului la sân. În cazurile în care mama este subponderală, lucrează fizic sau alimentează la sân mai mult de un bebeluș, această cantitate de calorii suplimentare poate crește.

Cât de importantă este hidratarea în timpul alăptării?

Hidratarea este extrem de importantă, în special în primele luni după naștere. În învălmășeala emoțiilor și evenimentelor, tinerele mămici uită să se hidrateze. Deshidratarea organismului mamei afectează negativ calitatea laptelui. Din aceste motive, o hidratare suplimentară este strict indicată. Serviți câte un pahar sau două de apă sau ceai neîndulcit de fiecare dată când alăptați.

Există vreo legătură între alimentația mamei și colicii bebelușilor?

Deși se consideră că unele alimente, precum laptele de vaci consumat de mamă, poate provoca colici la bebeluș, nu există suficiente studii medicale pentru a confirma acest fapt. Printre alte cauze demonstrate se află fumatul mamei în timpul alăptării și alimentarea cu cantități prea mari, în poziție incorectă a copilului.

Oferiți-ne câteva sfaturi utile de care trebuie să țină cont mamele în timpul alăptării.

  • Alăptarea nu necesită o alimentație specială. E un regim sănătos cu un mic surplus de calorii. Străduiți-vă să obțineți acest surplus din surse alimentare nutritive.
  • Pentru a fi hidratate mereu, țineți câte o sticlă de apă în fiecare încăpere a casei. Serviți câte un pahar de apă înainte de fiecare episod de alăptare.
  • Urmăriți reacția bebelușului la alimentele pe care le consumați. La apariția simptomelor alergiei sau a intoleranței față de un produs, excludeți-l pentru câteva săptămâni și urmăriți reacțiile copilului. Reintroduceți-l în alimentație și decideți, în funcție de reacție, dacă este necesar de a-l exclude în totalitate.
  • Lăsați slăbitul pentru anul viitor. Asigurați-i acum copilului toți nutrienții necesari pentru dezvoltare.

Sursa: Mamaplus.MD