Procesul nașterii te sperie mai puțin decât ceea ce urmează după? Ți-e frică că nu vei putea alăpta, că vei avea sânii angorjați, crăpați și că acest proces va deveni un chin? Ei bine, dacă vei urma niște reguli simple de la educatorul prenatal Lamaze, Elena Țîra, alăptarea va fi o plăcere atât pentru tine, cât și pentru puiul tău.
Cât de des alăptăm?
Laptele matern este cel mai apropiat aliment de hrana perfectă, la orice vârstă, mai mult decât orice alt aliment cunoscut până acum.
Alăptarea funcționează după principiul cerere și ofertă. Alăptăm de fiecare dată când bebelușul nostru ar da semne că îi este foame.
Nicidecum nu ne conducem după ideea învechită (cu părere de rău mai sunt și în zilele noastre mămici care se conduc după această idee) să hrănim după ore, exclus.
Cum atașăm corect bebelușul la sân?
Voi descrie cele 3 poziții cel mai frecvent utilizate:
În primul rând, proaspăta mămică ar trebui să se așeze într-o poziție confortabilă, alăptatul poate să dureze mult.
O poziție cu spatele rezemat îți va aduce mai mult confort. Ridică bebelușul la sân, până năsucul lui stă lipit de mamelonul tău și el poate apuca bine. Susține capul, umerii și spatele copilului și asigură-te că stă drept.
A doua poziție: atunci când copilul stă întins pe o pernă suport , iar mămica îl susține cu mâna pentru a avea capul, umerii și spatele drept.
A treia poziție: e atunci când stați întinși față în față. Așează-l pe bebe cât mai aproape de tine, astfel încât să-i fie aproape mamelonul, în timp ce-i sprijini spatele cu mâna.
Regula de aur în alăptare este că bebe trebuie să prindă tot mamelonul în guriță și nu doar vârful acestuia.
Când bebe apucă mamelonul, urmărește ca gurița să fie larg deschisă, buza de jos să fie lipită de bărbie și să se poate vedea doar puțin din partea de sus a aureolei mamare.
Nu există lapte gras sau mai puțin gras. Există doar lapte care se produce după necesitățile bebelușului.
Notez câteva semne care indică faptul că bebe mănâncă suficient lapte:
- este alăptat la cerere, nu primește suzetă,
- are un supt eficient (se aude cum înghite laptele)
- este mulțumit după supt
- urinează de minim 6 ori/zi și are minim 1 scaun/zi
- crește în înălțime și greutate conform graficelor OMS pentru copiii alăptați
Ce facem dacă avem sânii angorjați?
În primul rând, verificăm dacă bebelușul este atașat corect la sân. Obținerea unei bune atașări a copilului și a unui supt corect și hrănirea la cerere sunt cele mai importante abordări pentru prevenirea și tratarea angorjării dureroase. Dacă un copil poate lua sânul și poate suge, situația se va îmbunătăți în următoarele zile fără intervenții, dar copilul trebuie să sugă lapte din sân.
Dacă totuși bebelușul nu trage lăptic, atunci interveniți cu extragerea manuală a laptelui, în acest caz mamelonul și areola se înmoaie și respectiv bebelușul poate fi atașat fără probleme. Optez pentru extragerea manuală în acest caz, pemtru că pompa poate să aducă mai mult lichid în mamelon și areolă și să agraveze situația.
Iese un cerc vicios: Atașare incorectă vs sâni dureroși.
Folosim sau nu suzeta și biberonul?
Personal sunt contra suzetelor și mai ales a biberoanelor. E comoditatea părinților, atunci când bebe începe a plânge, ieșim din situație frumos și i-o dăm să mai tacă. Dar cunoaștem faptul că bebelușii nu plâng fără motiv, asta e metoda lor de a le comunica părinților că ceva nu e în regulă, fie că îi este foame, fie că trebuie schimbat, dureri de burtă, prea cald/rece, obosit etc.
Folosirea intensă a suzetei poate provoca probleme dentare. Bine, sunt păreri împărțite, dacă ne decidem să i-o dăm, atunci să ținem cont de anumite reguli, nu-i dăm suzeta pentru a amâna ora mesei sau dacă plânge fără motiv, încercăm să găsim problema, o rezolvăm și după îi dăm suzeta.
Ce părere aveți despre stoarcerea sânilor? Sunteți pro sau contra?
Eu le recomand mămicilor să nu investească în pompe sofisticate. Dar să învețe să se stoarcă, dacă e necesar pentru o ieșire în oraș. Atâta timp cât bebe e atașat corect, vedem că primește sufcient lapte, crește și se dezvoltă conform OMS nu e cazul să intervenim pentru a produce mai mult lăptic.
Ce facem dacă avem mameloanele crăpate?
Aceste răni sunt cauzate din cauza atașării incorecte. Sânul se introduce în guriță de la nivelul nasului.
- Atinge buza de sus a bebelușului cu mamelonul.
- Așteaptă ca bebe să dechidă gura cât mai mare posibil.
- Când gura e deschisă bine, introdu mamelonul în guriță.
Tratament
Aplicarea băilor calde de aer, aplicarea laptelui matern pe mamelon. În cazul rănilor profunde, folosiți produse pentru cicatrizare.
Când încetăm alăptarea bebelușului?
Încetăm atunci când simțim, atât mama cât și copilul. Dar nu mai devreme de doi ani.
E un subiect discutat intens. Nu trebuie să lăsăm alăptatul doar pentru că așa poftesc cei apropiați, e o legătură foarte puternică dintre copil și mamă, încetarea bruscă poate trage după ea consecințe grave. Cea mai recomandată metodă e cea treptată, reducând din mese. Da, nu e neapărat cea mai ușoară metodă, e nevoie de timp.
Nu recomand încetarea alăptării bruște sau metode barbare după mine, cum ar fi, despărțirea de mamă pe câteva nopți cu gândul că el va uita (astfel de scenarii sunt încurajate de mamele și bunicile noastre) sau anumite unguente pe mamelonul mamei. Pentru mămică, nu recomand consumul de medicamente pentru reducerea lactației (sunt pastile hormonale care trag după ele anumite disfuncții) sau legarea sânilor.
Laptele și dragostea sunt de neînlocuit!
Sursa: Mamaplus.MD