Varicela este o boală tipică pentru copii, care se transmite destul de uşor şi decurge, de regulă, fără complicaţii. Aproape toţi copiii de vârstă preşcolară fac această boală. La copiii mai mari gravitatea vărsatului de vânt creşte simţitor, iar adulţii dezvoltă forme deosebit de grave. Există un vaccin împotriva varicelei, care, deşi nu intră în calendarul naţional de imunizare, poate fi făcut individual (contra plată). Ce este varicela? Care sunt sursele de infecţie? Este bine sau nu să mai facem un vaccin copilului? La aceste întrebări ne-a răspuns doamna Olga Cârstea, medic pediatru, doctor în ştiinţe medicale, secţia pediatrie, Spitalul clinic municipal pentru copii (nr. 3) „V.Ignatenco”.
Ce este varicela? Care sunt sursele de infectare?
Varicela sau, cum i se mai spune, vărsatul de vânt este o boală infecţioasă cu un indice foarte înalt de contagiozitate. Aceasta înseamnă că boala se transmite foarte uşor.
Într-adevăr, este foarte uşor să ne îmbolnăvim de varicelă la contactul cu o persoană bolnavă. Virusul trăieşte şi se înmulţeşte doar în organismul uman. Una dintre trăsăturile principale ale virusului este volatilitatea lui. Sursele de infecţii sunt persoanele bolnave de varicelă, uneori de herpesul zoster. Boala se transmite pe calea aerului (la tuse şi strănut). O anumită perioadă boala decurge în formă ascunsă: omul nici nu bănuieşte că este infectat, dar poate reprezenta deja o sursă de infecţie. Perioada contagioasă începe cu două zile înainte de apariţia primelor simptome şi durează până în ziua a 5-a după momentul apariţiei ultimului val eruptiv. Este posibil şi un mecanism vertical de transmitere a virusului de la mamă la făt, în cazul în care mama a fost bolnavă de varicelă în timpul sarcinii. Vărsatul de vânt afectează în special copiii în vârstă de la 1 la 10 ani, iar maximumul îmbolnăvirii se situează la 3-4 ani.
Varicela nu se poate transmite prin intermediul obiectelor de igienă personală, sursa de infectare este doar omul bolnav.
Adversarii acestui vaccin consideră că varicela este o boală uşoară, pe care este mai bine să o facem, pentru a căpăta imunitate pentru toată viaţă. Unii părinţi chiar îşi duc copiii în vizită la bolnavii de varicelă, pentru a se molipsi şi a pune punct acestei probleme. Această decizie a părinţilor este corectă?
Nu trebuie să subestimăm potenţialul varicelei, care este un subtip de variolă. Înmulţindu-se pe mucoase, la sfârşitul perioadei de incubare virusul ajunge în sânge şi se extinde în tot organismul. Un anumit procent dintre bolnavii de varicelă dezvoltă diverse complicaţii, care deseori necesită spitalizare ulterioară. Printre acestea se numără infecţiile cutanate secundare, pneumonia, encefalita, ataxia cerebeloasă, afectarea nervului facial, afectarea ochilor…
Vărsatul de vânt prezintă un pericol major pentru viitoarele mămici, în special în primele luni de sarcină. Sunt posibile influenţe patologice asupra dezvoltării fătului, uneori avorturi spontane, iar în ultimele luni pot apărea forme viscerale grave de varicelă la copil, care pot duce la deces.
Există deci şi cazuri de varicelă cu rezultat letal. Ideea părinţilor de „a lăsa copilul să se îmbolnăvească pentru a-şi forma imunitate pentru toată viaţa” este, prin urmare, iraţională şi foarte riscantă. Credeţi-mă, varicela nu este deloc folositoare.
Recent a fost stabilită identitatea virusului care provoacă herpesul zoster (numit şi zona zoster) şi a virusului de varicelă, ca urmare herpesul zoster este provocat de virusul care a rămas în organism după varicela suportată în copilărie. Această boală se manifestă la adulţi prin disconfort, apoi senzaţie de arsură, mâncărime şi durere în zona viitoarelor erupţii – trunchiurile nervoase. Având în vedere că herpesul zoster afectează şi ţesuturile nervoase, bolnavii prezintă următoarele acuze: dureri acute, sub formă de crize, în special în timpul nopţii; dereglări ale sensibilităţii cutanate în zona afectată; pareze ale muşchilor inervaţi de nervul afectat.
Durerile neurologice se pot păstra în decursul multor luni şi ani după însănătoşire.
În caz de varicelă, vaccinul protejează şi copiii, şi adulţii împotriva acestei boli destul de grave.
Se zice că vaccinul antivaricelă asigură o imunitate doar pentru câţiva ani, iar apoi este nevoie de un alt vaccin. În schimb cei care au suportat boala pot uita de ea pentru totdeauna. Dacă neglijăm vaccinul repetat şi ne îmbolnăvim, cum decurge boala în acest caz, având în vedere că la adulţi varicela este mult mai gravă?
Vaccinul protejează împotriva acestei boli timp de peste 10 ani. În rare cazuri persoanele care au fost vaccinate împotriva varicelei se pot îmbolnăvi, însă boala va decurge în formă uşoară. Cu vârsta, riscul de complicaţii şi rezultat letal se poate ridica până la 50%, dacă adultul nu a suferit de varicelă anterior şi nu a fost vaccinat. Cât priveşte vaccinurile repetate: necesitatea unor noi vaccinuri este indicată în cerinţele producătorului concret de vaccin antivaricelă.
La ce vârstă copilul este pregătit pentru acest vaccin?
Vaccinul împotriva varicelei poate fi făcut copiilor de la vârsta de 12 luni. Dar trebuie să ţinem cont de câteva aspecte. Unu: nu se permite vaccinarea pe fonul unor boli acute, inclusiv răceli, trebuie să aşteptaţi ca micuţul să se însănătoşească complet. Doi: vaccinul antivaricelă este contraindicat în cazul alergiei la unul dintre componentele lui, în special la antibioticul neomicină. Nu se recomandă efectuarea vaccinului împotriva varicelei în ultima clipă, ci minimum cu 2 săptămâni înainte de călătorie.
Şi dacă am luat contact cu un bolnav de varicelă?
Dacă a existat un contact cu un bolnav de varicelă, puteţi apela la vaccinarea de urgenţă. Virusul varicelei, care provoacă boala, este uşor transportat de aer, de aceea copiii se îmbolnăvesc la grădiniţe – toată grupa, la şcoală – toată clasa, acasă – toată scara blocului. Este destul de improbabil să ai contact cu un copil bolnav şi să nu te molipseşti. La copiii care nu au avut varicelă şi nu au fost vaccinaţi, vaccinul de urgenţă poate fi eficient în decurs de 72 de ore după contactul cu persoana bolnavă. Dar chiar şi după o perioadă mai îndelungată vaccinul poate fi folositor – în cazul în care vă veţi îmbolnăvi, boala va decurge într-o formă mult mai uşoară.
INFO: În SUA şi multe ţări europene vaccinul antivaricelă este o condiţie obligatorie pentru înscrierea copilului într-o instituţie preşcolară sau şcolară. După evaluările specialiştilor, în prezent, în SUA, peste 60% dintre copiii de doi ani sunt vaccinaţi împotriva vărsatului de vânt.
Cine are neapărată nevoie de vaccin?
Deși necesitatea inoculării vaccinului împotriva varicelei copiilor este contestată de mulți specialiști, pentru femeile care planifică o sarcină și care nu au anticorpi împotriva varicelei, o astfel de vaccinare poate fi necesară. Aceasta este deosebit de important în cazul în care viitoarea mamă are copii mai mari, care frecventează instituțiile pentru copii, sau ea însăși este angajată la o grădiniță, o școală sau o policlinică pentru copii.
Sfatul medicului: Vaccinul antivaricelă trebuie făcut nu în timpul sarcinii, ci cu câteva luni înainte, pentru ca acesta să fie eficient, iar femeia să dezvolte imunitate la varicelă.
S-a observat că cel mai des copiii se îmbolnăvesc de varicelă primăvara. Când este mai bine să ne vaccinăm pentru a ne pregăti de întâlnirea cu virusul?
Într-adevăr, primăvara numărul de infectări este mai mare. Dar acest fapt este legat nu de anumite particularități ale virusului, ci de avitaminoza de primăvară și scăderea generală a imunității. După iarnă, sistemul imunitar este slăbit și nu poate lupta eficient împotriva infecțiilor, inclusiv a varicelei. După vaccinare, anticorpii sunt produși în decurs de o săptămână. Tocmai de aceea nu există anumite recomandări stricte. Se recomandă doar ca vaccinarea să fie efectuată în perioadele dintre epidemii și nu mai devreme de o lună după boală.
Unele vaccinuri pentru copii, de exemplu împotriva tusei convulsive, sunt greu tolerate. Care este situația în cazul vaccinului de varicelă? Trebuie să ne pregătim de acesta?
Nu, acest vaccin nu dă complicații severe, cu excepția unei mici roșeți a zonei injecției. De asemenea, după 10-15 zile, când virusul se instalează definitiv în organism, este posibilă o ușoară stare de rău, cu o creștere nesemnificativă a temperaturii. Însă această stare trece de la sine, nu trebuie întreprinse nici un fel de măsuri suplimentare. Corespunzător, nu este necesară o pregătire specială pentru vaccinare, cu excepția pacienților care suferă de alergie. În acest caz vaccinarea se efectuează sub supravegherea medicului.
Vaccinul de varicelă are și contraindicații?
Ca și în cazul altor vaccinuri, cel antivaricelă este amânat pe perioada bolilor acute însoțite de ridicarea temperaturii corpului. Cu toate acestea, infecțiile ușoare nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare. Vaccinul de varicelă este contraindicat copiilor și adulților cu un nivel scăzut de celule albe în sânge (până la 1,2•109/l) sau cu alte semne de deficit imunitar. Vaccinul este contraindicat și în cazul reacțiilor alergice sistemice grave la antibioticul neomicină, însă cazurile de dermatită de contact la această substanță nu reprezintă contraindicații pentru vaccinul de varicelă.
INFO: Neomicina este folosită în majoritatea cazurilor pentru tratamentul bolilor infecțioase și inflamatorii ale pielii, inclusiv furunculoza, impetigo contagios, piodermite, eczeme infectate, ulcerații infectate, răni infectate, arsuri și degerături infectate de gradul I și II.
De asemenea, vaccinarea împotriva varicelei este contraindicată în timpul sarcinii. Se recomandă planificarea sarcinii nu mai devreme de trei luni de la vaccinare. Nu există date privind utilizarea vaccinului la femeile care alăptează la sân.
Vorbiți-ne despre regulile de vaccinare și reacțiile posibile ale organismului.
Vaccinul împotriva vărsatului de vânt se efectuează după consultul medicului. Preparatul este pregătit nemijlocit înainte de procedură și se introduce subcutanat în zona umărului. Injectarea intravenoasă este exclusă. După vaccinarea antivaricelă se recomandă respectarea următoarelor reguli: excluderea contactului cu locul de injectare, spălarea mâinilor, aerisirea încăperilor, schimbarea frecventă a hainelor micuțului. Vaccinul împotriva varicelei poate provoca următoarele reacții: înroșirea și întărirea pielii în zona injectării preparatului, creșterea temperaturii, mâncărime. Mulți părinți, observând erupțiile cutanate de pe corpul copilului, cred, în mod greșit, că acestea sunt simptome ale vărsatului de vânt. Având în vedere că în organism este inoculat un vaccin viu, aceste manifestări reprezintă începutul producerii de anticorpi de către organismul copilului. De obicei aceste reacții trec în decurs de câteva săptămâni și nu necesită tratament.
INFO: La adulți, vărsatul de vânt se consideră o boală periculoasă din cauza evoluției complicate și a riscului înalt de dezvoltare a complicațiilor. După boală, practic în 100% dintre cazuri se dezvoltă o imunitate stabilă pe viață, însă uneori boala poate apărea repetat, sub formă de herpes zoster. În acest caz vorbim despre o infecție reactivată.
Herpesul zoster reprezintă o manifestare repetată a varicelei la adulți. După însănătoșire, virusul vărsatului de vânt (varicelei) rămâne încă mult timp în țesuturile nervoase ale organismului uman, iar uneori, sub influența unor factori predispozanți, acesta se activează și devine patogen, adică se manifestă sub formă de boală repetată. Printre cauze se pot număra situațiile de stres, suprasolicitarea nervoasă puternică sau prezența bolilor cronice recidivante, care slăbesc sistemul imunitar.
A pregătit Cristina Scripnic