Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului

-
//
16.03.2017

Pentru nimeni nu este un secret că o femeie însărcinată trebuie să se alimenteze corect și echilibrat, incluzând în regimul alimentar atât legume și fructe, cât și lactate, pește, ouă sau carne. Doar într-o astfel de formulă, viitoarea mămică poate să își asigure organismul cu vitamine, minerale și microelemente, atât de necesare pentru dezvoltarea normală a fătului, dar și pentru propria sănătate. Cum trebuie să procedeze însă o gravidă dacă hotărăște să respecte o perioadă de post alimentar, așa cum recomandă Biserica Ortodoxă  (mai ales o perioadă mai îndelungată, cum este, de exemplu, Postul Mare)?

Părerile sunt împărțite. Pe de o parte sunt cadrele medicale, iar pe de altă parte este latura spirituală, deci, cum să procedeze viitoarea mămică?

Pentru a face lumină la acest subiect, am cerut părerea unui medic și a unui preot.

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului Este sau nu indicat gravidelor să țină post?

Din punct de vedere medical, viitoarelor mămici nu le este prea indicat să țină Post. Dar depinde de situație și despre ce fel de post vorbim. Dacă vorbim despre un post lejer, cu abținere de la unele produse pe un termen relativ scurt, atunci, după o consultație cu medicul, gravida poate să ia o astfel de decizie. În general, viitoarea mămică trebuie să aibă o alimentație echilibrată, deoarece ea nu trebuie să uite că fătul are nevoie de toate resursele pentru a se dezvolta sănătos.

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului Care ar fi intervalul perfect de post pe care ar putea să îl țină o gravidă, astfel încât această decizie să nu afecteze sănătatea ei și a fătului?

Gravidelor li se recomandă o zi de descărcare pe săptămână. Totul este individual, de la caz la caz. Un post strict ar trebui respectat cam o săptămână, nu mai mult, dar, iarăși, totul depinde de circumstanțe, de starea gravidei, de starea intrauterină a fătului, de patologiile extragenitale. De asemenea, când vorbim despre Post, trebuie să luăm în calcul și activitățile de zi cu zi ale gravidei. Dacă femeia este angajată în câmpul muncii, depune zilnic un efort fizic și nu se alimentează corect, poate ajunge să facă hipoglicemie, imposibilitatea de a face efort, chiar și unul minim, să provoace acutizarea unor patologii gastrointestinale, stare de leșin sau alte complicații.

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului Termenul sarcinii trebuie luat în considerare atunci când gravida decide să respecte postul?

Termenul sarcinii nu prea are de-a face cu acest fapt, deoarece în orice trimestru gravida trebuie să se alimenteze corect, adică să mănânce câte puțin, dar de mai multe ori pe zi.

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului Ce ar trebui să consume o gravidă care respectă postul?

Din fericire, în prezent există mai multe variante și combinații de fructe, legume, leguminoase care ne permit să menținem o dietă alimentară corectă, chiar dacă renunțăm o perioadă la carne, produse lactate, ouă sau pește. Vegetarienii supraviețuiesc cumva? De exemplu, carnea poate fi înlocuită cu ciuperci, avocado, leguminoase (fasole, mazăre, linte) - surse de microelemente, vitamine și minerale etc. Nu trebuie neglijate nici semințele sau nucile, la acest capitol vă pot spune mai multe nutriționiștii.

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului Dar despre postul negru (cele câteva zile din Postul Mare când nu se mănâncă nimic) ce credeți?

Categoric nu recomand gravidelor Postul Negru. Din câte cunosc eu, nici chiar fețele bisericești nu recomandă un astfel de post viitoarelor mămici. Unei gravide îi vine mai greu să își dozeze necesitățile energetice, deoarece ea mănâncă pentru unul, dar hrănește doi.

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului Ce se întâmplă totuși dacă gravida respectă întreg postul (vorbim de Postul Mare) și nu ține cont de regulile unei alimentații corecte. Care sunt riscurile în acest caz?

Ne putem confrunta în asemenea cazuri cu dereglări de metabolism, avitaminoză, hipoproteinemie sau chiar un retard de dezvoltare intrauterină a fătului. Fătul are nevoie de întreg complexul de minerale și vitamine, de aceea 40 de zile de post este prea mult. Desigur, gravida poate lua diferite complexe de vitamine și minerale, dar acestea nu sunt o soluție, ea trebuie să se alimenteze adecvat. Abstinența îndelungată de la produsele necesare poate provoca dereglări ale stării generale a organismului.

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului Ce simptome ar trebui să determine o gravidă să renunțe imediat la post?

Postul ar trebui întrerupt imediat dacă gravida atestă, în primul rând, o stare de leșin, slăbiciune musculară, amețeli, oboseală inexplicabilă. Dacă o gravidă respectă postul, sfatul meu ar fi să înlocuiască produsele interzise cu produse vegetariene. Orice dubiu sau semn alarmant ar trebui să o facă să renunțe la post. Până la urmă, perioada gravidității durează doar 9 luni, de aceea femeia are timp să revină la respectarea postului după nașterea unui copil sănătos.

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului Gravidele trebuie să țină post?

Ca oricărui creștin, Biserica Ortodoxă recomandă, desigur, și gravidelor să respecte postul, după propriile puteri și posibilități. Dacă femeia însărcinată nu are nici o indicație de la medic și are o astfel de posibilitate, ea poate ține întreg Postul Mare, iar în cazul unor probleme de sănătate se discută individual.

Atunci când merge la Spovedanie, gravida îi poate spune preotului cât a postit, dacă a postit sau nu a postit deloc și numai preotul o va povățui cum este mai bine să procedeze.

Prin urmare, atunci când o viitoare mămică decide să respecte postul, ar fi indicat să se consulte atât cu medicul, cât și cu preotul la care urmează să primească Sfânta Împărtășanie.

Trebuie însă să înțelegem că prin noțiunea de Post nu se înțelege doar abținerea de la carne, lactate, ouă etc. Postul în sine este un termen mult mai complex. Pe lângă excluderea unor produse din regimul alimentar obișnuit pe durata Postului, femeia gravidă trebuie să se abțină și de la alte lucruri care ar știrbi din sensul acestui Post și ar trebui să opteze pentru un mod de viață mai retras, mai liniștit, să-i zicem.

De asemenea, femeile însărcinate trebuie să știe că pot primi dezlegare de la duhovnic în anumite cazuri, iar alimentele pe care le consumă sunt privite mai mult ca un medicament pentru dezvoltarea normală a fătului, și nu ca o satisfacție trupească. Postul nu este și nici nu trebuie să fie privit ca o pedeapsă. Aproape de termenul nașterii, Biserica recomandă chiar gravidelor să primească Sfânta Împărtășanie cât mai des, indiferent dacă este sau nu o perioadă de Post. În acest caz, ele primesc o binecuvântare din partea preotului ca să meargă să primească Sfânta Împărtășanie.

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului

Trebuie respectat postul în timpul sarcinii? Părerea medicului și a preotului Dar Postul Negru trebuie sau nu respectat de gravide?

În zilele de Post Negru viitoarele mămici se pot alimenta obișnuit. Postul Negru nu este obligatoriu pentru ele. Repet, Postul nu trebuie privit ca o povară, în nici un caz, ci mai mult ca o cale spre Lumină. Postul trebuie să ne aducă mai aproape de Dumnezeu și în niciun caz invers. Chiar și Ioan Gură de Aur, în cuvântul lui de la Sărbătoare Paștelui, zice: ,,Cel ce a mâncat să îl sărute pe cel ce nu a mâncat și cel ce nu a mâncat să îl sărute pe cel ce a mâncat. Veniți, Paștele este pentru toți!”

Interviu realizat de Elena Melnic