Septembrie va veni ca o binecuvântare pentru familia prezentatoarei TV Maria Marian, care trăiește o perioadă extrem de frumoasă și abia așteaptă să-și țină în brațe bebelușul pe care-l poartă sub inimioară. Sinceră și deschisă, Maria ne-a mărturisit că este în săptămâna 29 de sarcină și ne-a povestit pe îndelete despre această experiență și cum își pregătește fiul de 6 ani și jumătate pentru venirea pe lume a bebelușului.
Trăiești o perioadă foarte frumoasă. Ce emoții te încearcă acum?
Îți dai seama că nimic pe lumea asta nu poate fi comparat cu a dărui universului o nouă viață. Este un lucru sfânt pentru o femeie să reușești să porți în pântec un bebe sănătos, apoi, pas cu pas, până îl vezi adult, să îi arăți cât de miraculoasă este lumea asta, cu toate bune și mai puțin bune ale ei.
Un copil ne înalță, ne face să ne redescoperim, să ne vedem și să ne analizăm dintr-o parte, un copil este oglinda noastră. Un copil ne responsabilizează complet și ne schimbă radical, pentru cei care vor să vadă și să înțeleagă acest lucru. O nouă viață venită pe lume este universul, este cerul și pământul, este credința noastră în Dumnezeu și în ziua de mâine. Dacă vrei să ții în brațe viitorul, dăruiește copii lumii și ție însuți...
Este o sarcină planificată sau s-a întâmplat pur și simplu?
Copiii vin pe lume atunci când decide Dumnezeu și Universul. Nu ține neapărat de noi, oamenii. Evident, putem planifica atât cât ne este cu putință, dar nu putem noi stabili momentul oportun pentru apariția copiilor în viața noastră. Ce ține de o pregătire de sarcină, da, am ținut cont de ea, am mers la controale medicale necesare, mi-am evaluat starea de sănătate și am mai “completat” cu ce era necesar pentru a fi în forma fizică necesară de a purta un bebeluș. În rest, așa a decis Cel de Sus că e momentul potrivit pentru familia noastră.
Cum le-ai dat vestea că ești însărcinată soțului și băiețelului tău? Povestește-ne puțin despre acele momente...
Delicată întrebare! Primul moment a fost într-o seară, stând în pat, pe la final de ianuarie, cred. Pe departe, doar făcând o aluzie, asemeni unei curiozități, l-am întrebat pe Cristian, fiul meu de 6 ani: “Puiule, și dacă mama are în burtică o semincioară, ce facem?” Iar el mi-a răspuns: “Nu poate exista așa ceva!”
Am râs cu lacrimi, deoarece fiul nostru nici nu concepea că ar putea să apară un copilaș în familia noastră. Adică, atât percepea mintea lui în acel moment. Eram însărcinată în 5-6 săptămâni, un termen foarte-foarte mic. Am mai așteptat, mai mai lăsat să treacă timp, să știu că totul decurge bine și, încet-încet, din cărți de știință, i-am arătat cum crește un bebeluș din semincioară.
Soțul era plecat în acea perioadă, iar Cristian m-a ajutat să îi facem soțului o surpriză. În ziua aniversării lui, a soțului, alături de Cristian, i-am creat un mesaj frumos prin care l-am anunțat pe Lilian că îl așteptăm acasă în trei. Evident, îți dai seama de impactul emoțional...
Având experiență cu primul copil, te ajută cumva acum sau sarcina aceasta este absolut diferită?
Probabil este la fel și este diferită în același timp. Am avut o toxicoză foarte pronunțată, primele 3 luni de sarcină le-am suportat foarte greu. Cu Cristian mi-a fost mai ușor din punct de vedere fizic. Evident că orice experiență, cât de mică, ajută. Acum, fiind la a doua sarcină, știu ce presupune sarcina, nașterea, primul an de viață al copilului, provocările prin care trecem atunci când dăruim viață și știu exact unde pot găsi informații. Orice sarcină are farmecul ei.
Sarcina în pandemie – ai fost de 10 ori mai precaută? Cum e să treci printr-o astfel de perioadă, știind că în curând vei deveni din nou mămică?
Complicat, evident. De 10 ori mai precaută – e puțin spus. La începutul sarcinii, în primele săptămâni, probabil pe fundal de sarcină și de schimbările ce intervin în corp, am avut un episod mai urât de viroză. Ca să pot să mă țin departe de viroze în acea perioadă și să pot să mă întremez, pentru mine, am stabilit niște reguli de aur. Le respectam cu sfințenie, deoarece în sarcină orice viroză este absolut nedorită. Așa că, și până la declararea oficială a situației de urgență în țară, eu deja eram cu lecțiile învățate: am renunțat complet la transportul public, am renunțat complet la vizita în locurile publice, aveam continuu șervețele umede dezinfectante la mine și mă străduiam să nu ating nici un mâner cu mâna goală. Greu am suportat acea viroză și nici mare tratament nu puteam face. Mi-am dat seama că, dacă vreau să ies cu bine din iarnă și primăvară fără alte viroze, trebuie să mă protejez.
Așa că această pandemie m-a găsit, nu știu cum, pregătită din acest punct de vedere. Ulterior, am renunțat încet-încet la emisiuni cu prezență fizică în platou, intervențiile mele la televiziune erau mai mult online. Eu am un motto de care mă conduc des: “Paza bună trece primejdia rea”. Acolo unde ține de mine și pot interveni, de ce să nu o fac pentru beneficiul meu? Căci niciodată nu se știe în realitate ce efecte pot avea virusurile asupra sănătății noastre. Fie COVID-19 sau oricare altul. Virusurile au specificul lor, niciodată nu știi la ce să te aștepți cu privire la complicații. Bacteriile au soluții de tratament – antibioticele. Doar că, în sarcină, nici acestea nu sunt binevenite. Iată de ce sănătatea fiecăruia dintre noi necesită maximă atenție și precauție oricând, nu doar pe perioada pandemiei.
Credeți-mă, mai bine să fii perceput ca “paranoică” și “ciudată” de unii oameni, dar astfel să eviți o îmbolnăvire pentru tine și bebeluș decât inversul - este părerea mea pur subiectivă.
Ce ai învățat (și înveți în continuare) din cele două sarcini și ai putea să le împărtășești din experiența ta și altor mămici?
Să iubești viața la nesfârșit, să ai credință în Dumnezeu că totul va fi bine, să fii optimist mereu și să cauți continuu soluții la provocările care apar.
Să întrebi acolo unde nu știi, să citești mult surse sigure de informații, să investești continuu în cunoștințele tale și să alegi informațiile care îți apar în cale.
Să te înconjori de oameni buni și să-i lași să plece pe cei cu care crezi că nu mai aveți nimic de vorbit. Fiecare om apare în calea noastră ca să ne învețe ceva. Se-ntâmplă să vrea să plece. Acceptă.
Să fim recunoscători continuu pentru tot ce avem în viață și să mulțumim zi de zi Cerului și lui Dumnezeu pentru minunile din viața noastră. Orice om are parte de minuni, doar că nu întotdeauna le vedem sau le înțelegem la justa valoare.
Să ne facem viața ARMONIE, să găsim echilibrul, să ne facem din casa noastră universul și altarul nostru și să ne creștem copiii în iubire!
Pentru că ești adepta alimentației echilibrate și mai ales sănătoase, aș vrea să ne descrii în linii generale meniul tău și câteva reguli de care te ții în acestă perioadă.
Meniul meu ține de tot ce e sănătos și echilibrat, fără excese. Pentru că e vară, respect regula celor 5-6 porții de fructe pe zi și mă strădui să fie de culori diferite. Evit produsele care simt că îmi îngreunează digestia, porțiile sunt foarte mici, atât cât îmi alungă foamea, apă suficientă, îmi prepar apă cu diverse combinații de plante și fructe: mentă, tei, lămâie, căpșuni, cireșe strivite în apă, felii de portocală. Ca să mă mențin în formă, am grijă și la greutate. Am cântar acasă și zilnic, de dimineață, urc pe el să văd cât am adăugat peste zi. Deja e o tradiție, să zic așa. Duc o evidență a greutății, notez practic zilnic ce greutate am. Asta mă ajută să îmi dau seama cât adaug. Deocamdată, este tot bine Ce ține de alimente interzise pentru mine – în această categorie se înscrie tot ce este nesănătos.
Impotant! Mâncarea să fie gătită ușor, bazată pe fructe și legume, uneori – complementez cu superalimente (pudră de orz, spirulină, ulei de cătină), diverse uleiuri presate la rece.
Cum îi vorbești băiețelului tău despre viitorul frățior sau surioară și ce spune Cristian, cum așteaptă marea întâlnire?
Cristian știe tot! Merge cu noi la fiecare ecografie, bebelușul este parte din viața noastră. Discutăm zi de zi cu bebelușul, facem planuri împreună, știe că fără el, fără Cristian, nu ne vom descurca nicicum la creșterea bebelușului. Adică, îl facem pe Cristian parte egală în venirea pe lume și creșterea copilașului. Îi cumpără fel de fel de cadouri deja și îi pregătește surprize. Vom avea grijă să fie reciproc la venirea pe lume a copilașului, adică să îl surprindem pe Cristian cu cadouri din partea lui bebe. Ne străduim mult să creăm o relație sănătoasă între ei. Sper să reușim să depășim oricare altă provocare ce va apărea.
Te vom vedea la televizor până în ultima lună de sarcină?
Deja nu. Această pandemie a făcut ca să fiu acasă mai mult, riscul de îmbolnăvire era destul mare și am ales să stau deoparte aceste luni. În schimb, sunt online și reușesc să am aceeași interacțiune cu oamenii care îmi apreciază munca. De exemplu, joi, pe 23 iulie, aștept toate mămicile, viitoarele mămici și femeile și bărbații ce își doresc copii să participe la un eveniment ONLINE în care voi vorbi despre sarcina mea pas cu pas: provocări și soluții. La fel, le aștept și pagina mea de Facebook și de Instagram, pe site-ul MariaMarian.md – deoarece tot vorbesc mult despre experiențele mele zi de zi.
Ca să le fiu și mai aproape femeilor, am ales să dezvolt un program online ce ține de sarcină despre care voi anunța în aceste zile. Femeile care au nevoie de sfaturi, recomandări, consultanță, o vorbă bună sau explicații la întrebările care le macină – să nu ezite să mă contacteze. Cu drag le voi răspunde solicitărilor așa cum am făcut-o în cei 10 ani de televiziune.
Ce mesaj ai pentru mămicile care urmează și ele să nască în această perioadă deloc ușoară?
Aveți încredere în Dumnezeu, aveți încredere în voi și în medicul pe care vi l-ați ales să vă fie alături pe perioada sarcinii și a nașterii. Fiți precaute cu sănătatea voastră și a bebelușului, implicați-vă la maxim familia să vă fie alături și să vă ajute. Somn de calitate, o carte bună, muzică bună cât încape, fructe și legume de sezon și savurați din cea mai frumoasă perioadă din viața oricărei femei! Sunteți binecuvântate!