Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 29

Nu mai ai formele de altădată, așa că abține-te să-ți cumperi prea multe haine în această perioadă. Dacă vrei să mergi la shopping, fă o tură în magazinele pentru bebeluși. De acum și până la naștere, vei avea edeme, mâncărimi, te vei apleca mai greu și vei scăpa toate lucrurile din mâini.

Cum se dezvoltă bebelușul?

În această săptămână, trebuie să consumi cât mai multe alimente bogate în proteine, vitamina C, acid folic, calciu și fier, deoarece se dezvoltă sistemul osos al bebelușului, mușchii și plămânii continuă să se maturizeze, iar capul se mărește pentru a face loc creierului în plin proces de dezvoltare. Bebelușul urinează, iar cantitatea de lichid eliminat zilnic este de jumătate de litru. 

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Pentru că fătul devine tot mai puternic, vei simți loviturile lui din ce în ce mai tare. Monitorizează-i mișcările, iar dacă acestea încetinesc, anunță-ți medicul.

Uterul mărit poate duce la apariția hemoroizilor. Aceste vase de sânge inflamate în zona rectală apar la multe femei în timpul sarcinii. De asemenea, ai putea avea arsuri la stomac și constipație, din cauza progesteronului, care relaxează mușchii din tot corpul tău, încetinind digestia.

Sfaturi utile:

  • Porționează-ți mesele și evită gustările copioase.
  • Continuă să faci sport, dacă sarcina decurge normal și medicul nu-ți interzice antrenamentele. Nu uita de exercițiile Kegel.
  • Reține că poți scăpa sau ameliora edemele, constipația și hemoroizii doar hidratându-te suficient. 
  • În unele cazuri este posibilă eliminarea unei cantități mici de lapte din sâni, dar nu ar trebui să te sperie asta, pentru că este un fenomen normal. Chiar și în lipsa acestui simptom, lactația se va declanșa imediat după naștere.
  • Oasele bebelușului tău sunt încă foarte fragile. În ultimul trimestru de sarcină, dezvoltarea și întărirea lor sunt prioritare. Așadar, ar fi bine să ai grijă să ai o sursă sănătoasă de calciu în alimentație, pentru că bebelușul va avea nevoie de 250 miligrame de calciu în fiecare zi.
  • S-ar putea să ai amețeli atunci când faci mișcări bruște și, de aceea, încearcă să nu te ridici brusc sau să te miști lent de pe o parte pe altă. Ar fi bine să nu stai culcată pe spate, pentru a împiedica opturararea nervilor spatelui și pentru a asigura un flux optim de oxigen pentru bebeluș.

Aprovizionează-te cu cele necesare în primele săptămâni după naștere, cum ar fi:

  • Scutece, șervețele umede și cremă împotriva iritațiilor
  • Forfecuță de unghii pentru bebeluș, termometru, tetină și pipetă
  • Detergent special pentru hăinuțele bebelușului
  • Tampoane igienice pentru tine 
  • Suficiente haine comode pentru tine și pentru bebeluș.
...