Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 28

Nimeni nu știe cu siguranță, însă unii experți susțin că bebelușii încep să viseze din a 28-a săptămână de sarcină. Creierul lor devine foarte activ, complex și apar circumvoluțiunile.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Bebelușul poate clipi și sesiza lumina puternică, dar văzul încă nu s-a dezvoltat complet. Acesta continuă să asimileze grăsime, pregătindu-se pentru viața extrauterină. Papilele gustative îi sunt dezvoltate și poate deosebi dulcele de acru. Fătul exersează reflexul de supt, clipește, mișcă ochii, strânge pumnii, tușește, sughiță, înghite. Culoarea ochilor bebelușului tău este formată deja, însă nuanța se mai poate schimba, definitivându-se în primele 6 luni de viață.

Tot în această perioadă, poți verifica și ritmul cardiac al fătului cu ajutorul testului cu ultrasunete Doppler. Această investigație îți va permite să auzi bătăile inimii bebelușului.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

La multe femei, în această perioadă, apare o senzație ciudată în picioare și nevoia de a se mișca sau a se întinde pentru a o atenua. Acest simptom este numit Sindromul Picioarelor Neliniștite. Din această săptămână și până la sfârșitul sarcinii, s-ar putea să ai cârcei la picioare, hemoroizi, varice și mâncărimi ale abdomenului. În cel de-al treilea trimestru, care începe acum, te vei îngrășa cu aproximativ 5-7 kilograme.

Simptome pe care n-ar trebui să le eviți în această perioadă:

  • crampe musculare
  • respirații mai scurte
  • dureri în partea de jos a abdomenului
  • neîndemanare și eventuale pierderi de memorie
  • mâncărimi și vergeturi
  • arsuri la stomac și indigestie
  • hemoroizi
  • contracții Braxton Hicks
  • nevoia frecventă de a urina

Sfaturi utile:

  • Multe mămici, începând cu această săptămână, practică acupunctura. Aceasta este o modalitate excelentă de a reduce stresul și de a ameliora o parte din durerile și neplăcerile acestei perioade.
  • Dormi suficient, mănâncă sănătos, nu uita să îți iei vitaminele și nu rata nicio programare la medic.
  • Ajuns la greutatea de un kilogram, bebelușul este mai mare si mai puternic, are propriul lui ciclu de veghe – somn, care nu coincide cu al tău de cele mai multe ori. Astfel s-ar putea să ai probleme cu somnul. Încearcă totuși să prinzi câteva momente de liniște și să te odihnești, pentru că vei avea nevoie de forțe după naștere.
  • Începând cu săptămâna 28, ar fi indicat să începi să monitorizezi numărul de mișcări ale copilului. Asta te-ar putea ajuta să identifici dacă ceva este în neregulă cu el, pe de o parte, iar pe de altă parte este o experiență extraordinară de a crea o legătură între tine și copil.

Teste în a 28-a săptămână de sarcină:

Medicul îți poate recomanda să repeți testele de sânge pentru HIV și sifilis, dar și secrețiile vaginale pentru clamidia și gonoree, ca să știe exact care este starea ta înainte de naștere.

Dacă analizele de sânge din primul trimestru au arătat că ai RH negativ, vei fi vaccinată cu RH immunoglobulin, pentru a împiedica organismul tău să producă anticorpi care ar putea ataca sângele bebelușului. De asemenea, din această săptămână medicul îți poate recomanda să faci analizele pentru trimestrul trei.

...