Descriere săptămâna 30
Pentru că ești atât de aproape de întâlnirea cu bebelușul tău, a venit timpul să te concentrezi pe naștere, să te decizi dacă o vei face natural sau prin cezariană, să înveți tehnici de respirație, de alăptare, să te informezi despre îngrijirea în primele zile de viață a copilului, iar cursurile prenatale sunt ideale pentru a deveni o mămică atotștiutoare.
Cum se dezvoltă bebelușul?
Acum, fătul e înconjurat de aproximativ 1 litru de lichid amniotic, iar această cantitate va scădea pe măsură ce bebelușul va crește. Fătul continuă să adauge straturi de grăsime.
Măduva osoasă a bebelușului preia producția de celule roșii în totalitate, ceea ce reprezintă un pas important în dezvoltarea sa.
În urma unor studii făcute de cercetătorii din Olanda, în timpul cărora au fost analizate reacțiile bebelușilor la anumiți stimuli, s-a constatat că în săptămâna 30 feții au memoria de scurtă durată dezvoltată suficient cât să țină minte ceva perceput în urmă cu 10 minute.
Tot în această perioadă, bebelușul învață să-și focalizeze privirea. De asemenea, deja ar trebui să se așeze cu căpșorul în jos.
Ce se întâmplă în corpul femeii?
Din cauza insomniei, ești cam obosită, iar burta proeminentă îți afectează echilibrul. Din cauza relaxării ligamentelor au de suferit încheieturile și ți se lățesc considerabil labele picioarelor.
Pentru că te apropii de naștere, este normal să devii din ce în ce mai agitată și să-ți pui cât mai multe întrebări: mă voi descurca?, voi fi un părinte bun?, voi face față tuturor schimbărilor? Îți recomandăm să vorbești cu partenerul despre toate grijile pe care le ai, deoarece în doi e mult mai simplu să faceți față situației.
Simptome frecvente:
- La 30 de săptămâni, contracțiile Braxton Hicks sunt destul de frecvent întâlnite, acestea având rolul de a pregăti corpul pentru travaliu.
- În ce privește mâncărimile de la nivelul pielii de pe abdomen, care se întinde văzând cu ochii, este important să știi că nu trebuie să te scarpini deoarece poți înrăutăți lucrurile. Folosește zilnic o cremă hidratantă sau un ulei.
- S-ar putea să simți gingiile mai sensibile în această perioadă, iar în unele cazuri ar putea fi vorba de inflamații sau sângerări. De aceea, este indicat să ai grijă de igiena zilnică și să folosești ața dentară.
- Pe măsură ce burtica se mărește, te poți confrunta cu o lipsă de control asupra gazelor intestinale.
Sfaturi urile:
- Sterilizează obiectele pe care le vei folosi la alimentația bebelușului (biberoane, tetine, suzeta).
- Asamblează pătucul și căruciorul copilului. Cere-i ajutorul partenerului de viață.
- Aprovizionează-te cu baterii pentru leagănul electric, monitorul pentru bebeluș și pentru alte obiecte de care vei avea nevoie în primele zile de după naștere.
- Flatulența, indigestia și arsurile gastrice sunt deja la ordinea zilei. Prin urmare, ar fi bine să te ții departe de mâncărurile grase, condimentate sau picante. Încearcă să stai culcată câteva minute după masă, dacă te simți rău. În cazul în care aceste simptome devin insuportabile, consultă medicul care te supraveghează pentru a afla medicamentele pe care ai voie să le administrezi.
- Dacă ai picioarele umflate, iar această stare devine insuportabilă, încearcă să ții picioarele ridicate pentru a îmbunătăți circulația sângelui. În cazul în care umflăturile de la nivelul picioarelor sau a mâinilor devin severe, este indicat să ceri ajutor medical.
- Ai grijă de tine. Odihnește-te suficient, alimentează-te rațional și fă mișcare!