Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz

-
//
16.05.2016

Odată cu apariția primelor fructe și legume de primăvară, cu toții ne dorim, desigur, să ne îmbogățim organismul cu vitamine și să încercăm primele căpșuni, cireșe, roșii. Uneori este destul de greu să ne abținem de a gusta aceste bunătăți. Dar de cele mai multe ori, odată cu vitaminele, la consumarea primelor fructe și legume de primăvară, în organismul nostru ajung și substanțe nocive, care cauzează intoxicații. Cum să ne protejăm pe noi înșine și, cel mai important, cum să ne protejăm copiii împotriva intoxicațiilor de sezon a povestit, pentru Mamaplus.MD, doamna Tatiana Cozariz, dietolog, nutriționist la clinica de medicină estetică Sancos.

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz Tatiana, odată cu venirea primăverii ne dorim cu toții „vitamine proaspete”, iar ochii ne fug în toate părțile atunci când apar primele legume și fructe de primăvară. Cât de sigure sunt ele?

De fapt, primele fructe și legume de sezon sunt sigure doar dacă au fost crescute acasă, în grădină. Dar având în vedere că primăvara ne dorim totuși „vitamine proaspete”, putem consuma de toate, dar în cantități mici. Totul depinde, desigur, și de locul de unde cumpărăm legumele și fructele de primăvară. Eu sunt categoric împotriva vânzării în piețe haotice de-a lungul străzilor, în curți, cum se practică la noi. Excepții constituie doar cazurile când se vede sigur că cireșele sunt abia culese din copac, iar căpșunile sunt abia culese din grădină. Atunci căpșunile vor fi un pic murdare de noroi, mai puțin atrăgătoare la aspect, iar cireșele vor avea și frunze. Însă aceste produse ale producătorilor autohtoni, moldoveni, apar mai târziu, la mijlocul sau chiar la sfârșitul lunii mai. Până atunci, produsele de pe piață sunt de origine necunoscută. Dacă însă vreți tare mult să gustați ceva proaspăt sau să dați copilului fructe și legume proaspete, este mai bine să le cumpărați de la magazine, pentru că acolo produsele sunt supuse unor anumite teste la conținutul de nitriți, nitrați, fungicide etc.

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz În care fructe și legume sunt cei mai mulți nitrați și pesticide? 

Să începem cu faptul că nitratul este acidul azotic, care este conținut în absolut toate plantele, din el formându-se proteinele. Cei mai periculoși sunt nitriții, care se formează din nitrați la interacțiunea lor cu microorganismele. Să luăm, de exemplu, merele frumoase, strălucitoare – le putem mânca fără frică, cel mai important este să le spălăm bine înainte de a le consuma, să le ținem în apă cel puțin jumătate de oră sau o oră, pentru a îndepărta pelicula de substanțe nocive de pe ele și merele devin inofensive pentru sănătate.

Dacă lăsăm merele într-o încăpere întunecată, caldă, nitrații încep să se transforme în nitriți. Dacă un om cu probleme de tract intestinal sau cu aciditate scăzută va mânca un astfel de măr, atunci microflora din intestinul gros va trece în intestinul subțire, formându-se nitriți. Nitriții sunt nocivi pentru organism, pentru că formează methemoglobina, care nu transportă oxigenul. Conținutul de methemoglobină trebuie să fie de 2 procente, dar în cazul unui consum mai mare de nitriți acesta atinge și 30, și 40 și 50 de procente. Organismul resimte un deficit de oxigen, iar ca urmare apare intoxicația, iar odată cu ea grețurile, slăbiciunile, voma și așa mai departe.

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz Care sunt cauzele principale ale intoxicațiilor de sezon, produsele chimice nocive din fructe și legume sau, totuși, prelucrarea lor incorectă înainte de consum?

Trebuie să fim conștienți de faptul că toate fructele și legumele din magazine sunt prelucrate cu anumite substanțe. Fructele și legumele de import deseori sunt aduse verzi, apoi prelucrate și lăsate să se coacă în condiții speciale, create cu ajutorul luminii și al căldurii. Cel mai important este să spălăm și să uscăm bine produsele. De exemplu, să luăm varza. Cei mai mulți nitrați sunt conținuți în frunzele superioare, iar îndepărtându-le, noi reducem substanțial doza de nitrați. Nici cotorul verzei nu trebuie consumat, părerea potrivit căreia acesta conține multe vitamine este greșită. Morcovul conține mai mulți nitrați la rădăcină și la vârf, adică aceste părți nu trebuie consumate. Mâncați doar mijlocul morcovului; același lucru este valabil și cu referire la sfeclă.

Tocmai din considerentele de mai sus, cauzele principale ale intoxicării sunt prelucrarea incorectă și insuficientă a produselor înainte de consum sau păstrarea incorectă a fructelor și legumelor.

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz De regulă, majoritatea oamenilor cred că fructele și legumele sunt cu atât mai folositoare cu cât sunt mai frumoase. Cum să recunoaștem totuși produsele „bogate” în pesticide și nitrați?

De fapt, cu cât mai mulți nitrați a absorbit planta, cu atât mai mari sunt fructele ei. Cu toate acestea, nu putem afirma cu siguranță că căpșunile mici nu conțin nitrați, este posibil ca acestea să fi fost culese prea devreme și să nu fi reușit să crească. Cel mai important este să nu luăm cele mai lucioase, netede, frumoase și strălucitoare produse. Trebuie să luăm fructele și legumele cu mici defecte sau cele atinse de viermi – tocmai aceste produse sunt cele mai folositoare.

Dacă este să vorbim despre verdețuri, nu trebuie să luăm mărarul sau pătrunjelul cel mai crețos, crocant și de culoare verde-aprins. Este bine să le ținem câteva ore în apă, sub razele soarelui, și ele vor deveni mai veștede, mai puțin verzi, dar vor fi cu siguranță mai folositoare. Aceasta înseamnă că putem scoate nitrații cu ajutorul apei și a soarelui, făcând produsele mult mai folositoare.

Atunci când alegeți fructele și legumele, în special pentru copii, nu vă fie rușine să le mirosiți. Căpșunele trebuie să miroase a căpșune, roșiile – a roșii, cireșele – a cireșe, în acest caz le puteți consuma cu încredere.

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz Uneori, pentru a nu merge prea des la magazin, gospodinele cumpără fructe și legume cu kilogramele. Cât de mult timp putem păstra legume și fructe de primăvară fără să ne fie teamă că ne putem otrăvi cu ele?

Cu cât mai mult timp fructele și legumele sunt păstrate în condiții incorecte, cu atât mai periculoase devin ele. Pentru păstrarea acestor produse, în special a fructelor și legumelor de primăvară, este nevoie de condiții adecvate – loc uscat, iar temperatura din frigider trebui să fie între +2 și + 5 °C. Înainte de a le pune la păstrare, produsele trebuie spălate bine și uscate. Dacă țineți legumele și fructele în locuri umede sau cu alte condiții nefavorabile, microflora periculoasă începe să se înmulțească rapid, iar ca urmare ne putem intoxica. De aceea este mai bine să nu cumpărăm cantități mari de legume și fructe, ci să cumpărăm produse proaspete.

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz Prelucrarea termică influențează în vreun fel asupra conținutului de nitrați și pesticide în fructele de legume și fructe?

Prelucrarea termică reduce, desigur, conținutul de nitrați în legume și fructe. Dar fiecare produs trebuie prelucrat în mod diferit. Castraveții și dovleceii tineri trebuie curățați de coajă, tăiați cubulețe și ținuți în apă rece timp de 20-30 de minute. Abia după aceea dovleceii pot fi prăjiți sau înăbușiți, iar castraveții – mâncați cruzi.

Nici căpșuna nu poate fi clătită cu apă fierbinte, pentru că își pierde toate calitățile. Ea trebuie lăsată în apă rece cel puțin pentru 20 de minute, iar apoi fiecare fruct trebuie spălat în apă curgătoare. Îndepărtați obligatoriu codița, pentru că aceasta conține cea mai mare cantitate de substanțe dăunătoare, dar și murdărie.

Acum au apărut și cartofii noi. Aceștia trebuie curățați, apoi ținuți în apă rece cel puțin o oră și jumătate. Cartofii noi trebuie fierți în cratiță fără capac, pentru ca substanțele dăunătoare să se evaporeze. Rețineți totuși că prelucrarea termică îndelungată distruge nu doar substanțele nocive, ci și vitaminele folositoare. Aici apare o problemă sensibilă: să consumăm un produs golit de toți nutrienții sau să păstrăm vitaminele, riscând să ne intoxicăm.

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz Cât de periculoase sunt intoxicațiile cu fructele și legumele de primăvară?

Totul depinde de doza de nitrați pe care o consumă omul. Dacă 30-50 de procente din hemoglobina noastră se transformă în methemoglobină, vom avea o intoxicație severă. De aceea primăvara nu trebuie să consumăm fructe și legume în exces.

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz Cum să recunoaștem primele semne ale intoxicării?

Intoxicarea clasică debutează cu grețuri, vomă, diaree, apoi apare tremorul, febra, amețelile, pierderile de cunoștință. Dacă vedeți că micuțul sau chiar persoana adultă prezintă diaree și slăbiciune, trebuie să vă adresați imediat la medic, pentru că în unele cazuri intoxicațiile de sezon pot duce până la comă.

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz Care sunt acțiunile de prim ajutor în cazul intoxicării cu fructe și legume de primăvară?

Dacă aveți acasă cărbune activat, administrați-l. În plus, beți multă apă, pentru a nu vă deshidrata în urma diareii și vomei. Este recomandabil să beți apă puțin sărată sau puteți lua Reghidron. 

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz Intoxicarea poate fi tratată acasă sau este neapărat nevoie să mergem la medic?

Desigur, este mai bine să ne adresăm unui specialist, pentru că dacă această stare se prelungește, ea are ca efect reducerea imunității și organismul poate fi afectat mai ușor de infecții sau chiar gripe sezoniere. Dacă starea nu s-a îmbunătățit timp de o zi, a doua zi este necesar să vă adresați medicului. Cu siguranță, în acest caz nu este bine să vă tratați singuri.

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz Care fructe și legume de sezon sunt categoric interzise copiilor?

Copiii sunt un caz special. Până la vârsta de un an, nu se recomandă să dați copiilor nici primele căpșuni, nici prima zmeură etc. Excepție pot face fructele și legumele crescute de bunica în grădină, și asta doar dacă bunica nu folosește drept îngrășământ găinațul de pasăre – silitra, cum i se spunea înainte, pentru că acesta conține nitrați. Dacă fructele și legumele au fost crescute pe pământ curat, astfel de produse, în cantități foarte mici, pot fi prezente în meniul copilului.

Nici copii de la unu la trei ani nu se recomandă să consume primele fructe și legume de sezon, în special este vorba despre căpșuni, pepeni verzi și galbeni. Trebuie să conștientizăm că tractul intestinal al micuților nu este încă bine format, iar toate aceste fructe și legume pot deveni o cauză a alergiei. Dacă vom da copilului să mănânce de toate, fără discernământ, putem provoca alergii, la început cutanate, iar apoi acestea pot trece chiar în astm.

Primele fructe și legume de sezon le puteți da copiilor cu încredere de la vârsta de 5, 6 sau chiar 7 ani. Fiecare caz este individual.

Pentru copiii în general trebuie să alegem cele mai bune produse, crescute, într-adevăr, în condiții casnice. Piureurile vitaminice din legume și fructe este mai bine să le facem acasă, pentru că cele din comerț nu prea inspiră încredere. Piureurile care se păstrează mai mult de trei zile sunt cam dubioase. Tocmai de aceea dacă mămica este suficient de grijulie, ea va da micuțului de toate, dar câte puțin.

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz

Primele fructe și legume de primăvară versus intoxicațiile de sezon. Interviu cu specialistul Tatiana Cozariz Ce să facem dacă micuțul s-a otrăvit totuși cu fructe și legume de sezon?

În acest caz, dragi mămici, nu tratați copilul în condiții casnice, cu metodele bunicii și coajă de stejar, mergeți de urgență la medic. Aceste intoxicări sunt destul de periculoase pentru copiii. În primul rând, se deshidratează sistemul nervos, în al doilea rând, apar convulsiile și mamele intră în panică. Nu trebuie să ajungeți până aici. Mergeți la medic în prima zi, nu așteptați noaptea, când temperatura va crește cu siguranță. Oricât ar părea de ciudat, foarte mulți așteaptă, sperând că micuțul își va reveni, însă spre seară situația se înrăutățește. Acum este foarte ușor să luați legătura cu medicul de familie, chiar la telefon, iar el vă va spune ce aveți de făcut.

În calitate de prim ajutor, puteți da micuțului apă cu Reghidron. Dacă bebelușul nu a împlinit încă un an, cărbunele activ este mai greu de administrat. Unele mămici îl fac praf, dar aceasta nu este prea corect. Până la 2-3 ani copiilor nu li se prescrie cărbune, pentru că pereții intestinului sunt foarte fini și nu trebuie să îi „zgâriați”. Cărbunele este totuși un preparat agresiv, de aceea este mai bine să nu îl administrați fără prescripție medicală.

A pregătit Irina Captelchina