De această dată vom încerca să cunoaştem mai detaliat componenta tehnică a ozonoterapiei. Ne va ajuta în acest demers medicul-şef al Centrului de sănătate „OZONIS” Alexandru Bulat. Discuţia de astăzi se va axa pe proprietăţile ozonului, iar noi vom afla dacă îl putem folosi în condiţii casnice şi vom examina construcţia aparatelor folosite în ozonoterapie.
Ozonul, în sine, este un produs foarte toxic. Cum de el poate deveni nu doar inofensiv, ci şi util pentru om?
În toate cazurile este nevoie de o dozare exactă. Cu condiţia respectării stricte a metodicii, acţiunea ozonului are doar rezultate pozitive. Apropo, veninul de şarpe, care este cu siguranţă mai periculos decât ozonul, se foloseşte pe larg în industria farmaceutică.
Pentru toate tipurile de ozonoterapie se foloseşte acelaşi aparat sau este nevoie de dispozitive speciale pentru fiecare procedură?
La Centrul nostru de sănătate folosim echipamente şi dispozitive ale aceluiaşi producător, care este lider după calitatea produselor. Există câteva modificaţii ale ozonatoarelor medicale, în funcţie de destinaţia acestora. Cheia succesului în folosirea ozonului este respectarea cu stricteţe a metodicelor elaborate şi abordarea individuală a fiecărui pacient.
Cât de sigură este manipularea ozonului? Cum se respectă tehnica securităţii în Centrul „OZONIS”?
Manipularea ozonului se efectuează conform regulilor stabilite şi necesită respectarea tehnicii securităţii. Centrul de sănătate „OZONIS” este dotat conform cerinţelor actuale, care reglementează lucrul cu ozonul.
Există variante casnice de ozonatoare şi pot fi efectuate aceste proceduri în mod independent?
Având în vedere că ozonoterapia este o direcţie foarte la modă, pe piaţa aparatelor casnice au apărut ozonatoare de uz casnic. ÎNSĂ, după cum am spus anterior, ozonul este o substanţă toxică şi de activitate înaltă. De aceea utilizarea ozonului pentru tratament în condiţii casnice este inadmisibilă şi necesită prezenţa unui specialist pe toată durata procedurii.
Cum funcţionează ozonatorul?
Principiul de funcţionare a ozonatorului medical constă în trecerea unei descărcări electrice printr-un flux de oxigen medical. Astfel are loc formarea ozonului.
Cum este introdus ozonul în organism?
Există câteva căi de introducere a ozonului în organism:
- Injectarea intravenoasă a unei soluţii fiziologice ozonizate;
- Injectarea intravenoasă a sângelui propriu ozonizat;
- Insuflaţia rectală, vaginală a unui amestec de oxigen şi ozon;
- Injectarea locală subcutanată a amestecului de ozon şi oxigen;
- Irigarea suprafeţelor corpului şi cavităţilor cu soluţii ozonizate;
- Prelucrarea unor părţi ale corpului cu amestec de ozon şi oxigen în camere speciale.
Cu ce probleme se adresează mai des pacienţii?
De cele mai multe ori se adresează pacienţi cu hipertensiune şi diabet zaharat. În plus, majoritatea pacienţilor prezintă simptome de oboseală cronică şi distonie vegeto-vasculară.
Pe net se discută pe larg tema slăbirii cu ajutorul ozonoterapiei. Cât adevăr există aici?
Există o tehnică de liposucţie cu ozon. Esenţa metodicii constă în injectarea lentă şi în cantităţi mici a unui amestec de oxigen şi ozon în ţesuturile subcutanate de grăsime. Totodată, are loc stimularea microcirculaţiei, oxidarea acizilor graşi în vacuolele adipocitelor şi alte procese biochimice mai complicate, care ajută la reducerea grosimii stratului adipos, îmbunătăţirea tonusului pielii şi reducerea celulitei.
Sunt posibile efecte adverse sau complicaţii după ozonoterapie?
Cu condiţia respectării stricte a tuturor regulilor de utilizare a ozonului medical, complicaţii nu apar. În plus, există câteva contraindicaţii relative şi absolute (citiţi mai detaliat despre contraindicaţii în interviul cu Lev Crivceanschi „Ozonoterapia în cardiologie”.
Există recomandări speciale pentru persoanele care urmează şedinţe de ozonoterapie (alimentaţie, preparate suplimentare etc.)?
Unul dintre avantajele principale ale metodicii este lipsa oricăror cerinţe speciale faţă de regimul de viaţă al pacientului. Recomandările sunt dintre cele mai simple: un mod sănătos de viaţă şi respectarea graficului de proceduri.
Republica Moldova, Chișinău, str. Alba Iulia 97
Tel: (+373 22) 92-18-18
GSM: (+373) 600-5555-8
Interviu realizat de Alexandru Vieru