Hemoglobina joacă un rol foarte important în funcționarea organismului și este un indicator de bază al activității sale normale. Tocmai din această cauză, chiar de la naștere, suntem supuși periodic analizelor de sânge, care determină, printre altele, valoarea cantitativă a acestei proteine. Pediatrii din întreaga lume acordă, pe bună dreptate, o atenție deosebită nivelului de hemoglobină în sângele copilului, deoarece reducerea acestuia poate avea consecințe neplăcute. Ce să facem dacă micuțul are un nivel scăzut al hemoglobinei? Care sunt cauzele? Cum să tratăm această stare și când să ne adresăm medicului? La aceste și la alte întrebări ne-a răspuns doamna Irina Roșcovan, medic pediatru hematolog
Ajutați-ne să înțelegem ce este hemoglobina.
Hemoglobina este o proteină complexă, formată din două componente – hemul și globina, care stă la baza eritrocitelor. Importanța funcțională a acesteia pentru organism este mare, deoarece participă la transportarea moleculelor de oxigen de la plămâni spre țesuturi, precum și la eliminarea dioxidului de carbon. Totodată, hemoglobina ajută la reglarea echilibrului acido-bazic. În sânge, această proteină este prezentă în două variante: oxihemoglobina – care are rol în transportul oxigenului și carbohemoglobină – cu rol în transportul CO2. Dacă prima se găsește preponderent în sângele arterial, conferindu-i acea nuanță de roșu aprins, cea de-a doua este conținută în sângele venos, a cărui culoare este mai închisă.
Cum să ne dăm seama dacă micuțul are hemoglobina scăzută?
Hemoglobina scăzută la copil este greu de observat imediat. Astfel de simptome ca scăderea poftei de mâncare, oboseala accentuată și somnolența par părinților temporare și, ca urmare, aceștia nu trag un semnal de alarmă. Totodată, organismul micuțului nu asimilează microelementele necesare, iar metabolismul se dereglează. Simptomele de bază ale unui nivel scăzut de hemoglobină la copii sunt următoarele: paloarea, amețelile, slăbiciunea, pierderea poftei de mâncare, stagnarea creșterii în înălțime și greutate, fragilitatea unghiilor și părului, uscăciunea pielii, dificultățile de respirație, oboseala, infecțiile virale acute și răcelile frecvente, modificările comportamentale, dispoziția proastă. Trebuie să precizăm totuși că aceste simptome nu sunt întotdeauna asociate cu un nivel scăzut de hemoglobină, pentru că sunt comune pentru mai multe probleme de sănătate.
Cum se diagnostichează hemoglobina scăzută?
Metoda principală de diagnostic al nivelului scăzut de hemoglobină, ale cărui simptome le-am enumerat mai sus, este analiza de laborator a sângelui, deși pentru unele tipuri poate fi nevoie de puncție sternală și meilogramă sau trepanobiopsie. Fiecare tip de anemie se manifestă prin modificări caracteristice în sângele periferic.
Deficitul de fier în analiza de sânge se determină în baza scăderii numărului de hemoglobină într-un eritrocit, reducerea nivelului general de fier seric, reducerea diametrului mediu al celulelor roșii din sânge, creșterea capacității totale de legare a fierului în sânge, scăderea feritinei.
De ce este periculos nivelul scăzut al hemoglobinei?
Deficitul de hemoglobină în sânge duce la anemie, care se manifestă prin înrăutățirea stării generale a organismului: oboseală, epuizare fizică, somnolență, dureri de cap, deficiențe de respirație, palpitații, dereglări ale somnului, stări depresive. Manifestările exterioare ale hemoglobinei scăzute sunt paloarea pielii, uscăciunea tegumentelor, căderea părului, fragilitatea unghiilor, crăparea și paliditatea buzelor. Totodată, deficitul de fier are drept consecință slăbirea generală a organismului, reducerea barierelor de protecției, creșterea vulnerabilității la diverse infecții. Sistemul imunitar cedează, chiar și o simplă răceală poate avea complicații grave.
Care poate fi cauza hemoglobinei reduse la sugari?
La nou-născuți, cauza principală sunt pierderile de sânge, distrugerea globulelor roșii sau disfuncția de producere a globulelor roșii. Anemia poate apărea dacă micuțul a pierdut o cantitate mare de sânge în timpul travaliului, dacă a avut loc detașarea prematură a placentei sau ruperea cordonului ombilical.
Un nivel scăzut de hemoglobină se poate observa la copiii prematuri.
Și unele boli pot duce la o degradare sporită a hemoglobinei, de exemplu boala hemolitică a nou-născutului. În acest caz în organismul copilului există anticorpi, pe care i-a primit de la mama sa. Aceștia distrug eritrocitele fătului.
Microsferocitoza, o boală ereditară, este cauza anemiei la copii încă de la naștere. În cazul acestei boli, eritrocitele degradează rapid, din cauza formei incorecte, sferice, boala manifestându-se prin anemie și culoare galbenă a pielii.
O cauză a distrugerii rapide a eritrocitelor poate deveni și o infecție intrauterină, pe care o contactează fătul, de exemplu rubeola, herpesul simplu, citomegalovirusul sau sifilisul.
În cazul unui aport insuficient de fier din alimente, chiar și la copiii care s-au născut cu un nivel normal de hemoglobină, acesta poate scădea deja către vârsta de 6 luni, pentru că până la această vreme resursele primite de la mamă se epuizează. Foarte des anemia deficitară de fier la copiii sugari se poate dezvolta atunci când se folosește laptele de vacă sau de capră în locul celui matern sau laptele praf.
Care sunt cauzele hemoglobinei scăzute la copiii de vârstă preșcolară?
De cele mai multe ori, în cazul copiilor mai mari, cauza principală este alimentația incorectă. Trebuie să înțelegem că nu este suficient să îi dăm copilului produse bogate în fier. Acesta va fi asimilat doar în cazul în care în organism există anumite vitamine și minerale. O altă cauză este deficitul la copil de acid folic și vitamina B12, ca urmare producția de eritrocite se dereglează, iar anemia nu întârzie să apară. Deseori aceasta se întâmplă pentru că micuțul, în perioada creșterii active, primește prea puține legume sau acestea sunt supuse un timp prea îndelungat prelucrării termice. Putem menționa și un alt factor care declanșează problema expusă mai sus, este vorba de modul incorect de viață, și anume: copilul petrece prea puțin timp la aer curat, nu se mișcă, nu practică sportul, iar procesele de schimb de substanțe se dereglează. Aceasta duce inevitabil la scăderea nivelului de fier în sânge. Dar trebuie să avem în vedere că această reacție a organismului poate fi provocată și de activitatea fizică excesivă, atunci când micuțul efectuează munci prea grele pentru vârsta sa sau practică un sport prea dur. Și administrarea anumitor preparate medicamentoase în copilărie, în special fără supraveghere medicală, poate conduce la anemie.
Cum putem ridica nivelul hemoglobinei la sugar?
Metodele de normalizare a nivelului de hemoglobină la copiii sugari vor depinde, în mod direct, de cauza care a provocat această stare.
În majoritatea cazurilor (anemiile fierodeficitare) este nevoie de corectarea alimentației copilului și de preparate de fier pentru copil și mama care alăptează.
Mamele care alăptează trebuie să-și corecteze regimul de alimentație, incluzând produse bogate în fier, deoarece sugarii se hrănesc, în mare parte, cu laptele matern. Odată cu diversificarea alimentației, ridicarea nivelului de hemoglobină este mai simplă, pentru că micuțul primește fier direct din produsele alimentare, fără a-l „împărți” cu mama.
Dacă deficitul este mai sever, se va pune problema transfuziei de sânge în condiții de spital.
Cum să ridicăm nivelul de hemoglobină la copiii mai mari de 1 an?
Tratamentul anemiei la această vârstă nu se deosebește în mod principial. Având în vedere că anemiile fierodeficitare prevalează, tratamentul constă în preparate de fier și alimentație corectă. Dar este importantă și stabilirea patologiilor asociate. De exemplu viermii intestinali, bolile tractului gastrointestinal (dereglarea asimilării substanțelor nutritive).
Anemia cauzată de deficitul altor substanțe – acid folic, vitamina B12 – se întâlnește destul de rar la copii.
Tratamentul anemiilor ereditare presupune supravegherea la medicul hematolog și corectare prin intermediul transfuziilor de sânge, atunci când nivelul de hemoglobină este foarte scăzut - <70g/l.
Sfatul medicului:
- Să nu uităm că tratamentul trebuie efectuat sub controlul medicului. Nu practicați automediacația, pentru că uneori anemia poate fi un prim semn al unor boli foarte grave.
- Părinții trebuie să rețină că alimentația rațională, în combinație cu vizitele regulate la medic, reprezintă cea mai bună metodă de profilaxie a anemiei ferodeficitare.
- Nu se recomandă administrarea preparatelor de fier cu ceai sau lapte, deoarece acestea inhibă absorbția fierului. Luați-le cu apă sau suc.
Interviu pregătit de Cristina Scripnic