Familia este cel mai confortabil și cald loc de pe Pământ. Și aici te simți cu adevărat fericit!
Eroii noștri de astăzi sunt interpretul Adrian Ursu, soția lui Irina Negară și fiica lor Maria-Andreea, care în octombrie a împlinit un anișor. Dacă cineva crede, că bărbații-artiști sunt preocupați doar de carieră și nu prea sunt interesați de problemele de educație a copiilor, atunci Adrian Ursu sparge toate stereotipurile!
Adrian, cum s-a schimbat viața dvs. și a soției odată cu apariția fiicei?
Pentru a răspunde la această întrebare, probabil ar rebui făcut un interviu aparte! Cred, că pentru toate cuplurile, apariția unui copil – este o perioadă nouă, un nou nivel al relațiilor. Din acest moment trebuie să înveți să-ți programezi corect timpul, să împarți atenția și dragostea. Treptat, conștientizezi, că acum o parte din dragoste va fi dăruită soției, iar cealaltă – fiicei. Iar timpul petrecut în familie, unde este un copil este programat altfel. Inițial, Irinei i se părea că petrec puțin timp acasă, pentru ea în general, varianta perfectă ar fi ca eu mereu să fiu acasă. Totuși trebuie să recunosc, atunci când s-a născut fiica noastră, eu într-adevăr aveam un program foarte încărcat. Începusem filmările proiectului ”Moldova are talent” și eram ocupat zile întregi. Noaptea însă veneam la maternitate și dormeam pe o canapea, ca să fiu alături de soție și fiică. Per ansamblu, petrec destul de mult timp cu familia, dacă am compara situația mea cu oamenii care muncesc zilnic de la 8 dimineața până la 5 seara. Odată cu venirea pe lume a Mariei-Andreea, chiar din primele clipe, Irina a demonstrat dragoste nemărginită și atașament față de fiică. Eu credeam, că trebuie să angajăm o bonă, pentru ca să o ajute, soția însă a fost categoric împotrivă. Ea consideră, că anume părinții trebuie să-și crească copiii, să discute cu ei, să-i învețe și să aibă grijă de ei.
Cu siguranță însă aveți persoane care vă ajută și vă dau sfaturi?
- Cel mai interesant, de la început, Irina nici nu vroia să fie ajutată de părinți. Și asta în condițiile în care, Maria-Andreea este prima nepoțică atât pentru părinții mei, cât și pentru a Irinei. Ei sunt tineri și au timp pentru a petrece cu copilul. Aș putea spune, că a fost vorba de o oarecare gelozie, iar din fericire această perioadă a trecut. Astăzi, fiica rămâne cu bunicii, noi ambii suntem liniștiți, părinții noștri se isprăvesc de minune și iau în calcul toate recomandările noastre. Atașamentul fetiței față de părinții noștri la fel este vizibilă. Referitor, la persoanele care ne dau sfaturi – noi ascultăm toate opiniile, dar avem doi medici și specialiști în medicina netradițională, cărora le cerem sfatul și primim răspunsuri la toate întrebările. În opinia mea, fiecare familie trebuie să aibă cel puțin părerea a doi medici, pentru a alege căile corecte de soluționare a unei sau altei probleme. Noi ne străduim să acționăm corect. Ira a încercat o dată să găsească informație pe internet, însă pe unele forumuri a citit niște aberații, încât am renunțat la această sursă. Nu suntem adepții antibioticelor. Noi optăm pentru preparatele homeopatice, și doar în cazuri excepționale putem apela la medicamente puternice.
Să revenim la începutul lunii octombrie, anul trecut - ce gânduri ați avut când pentru prima dată ați văzut fiica nou-născută?
- Fiica ne-a făcut o surpriză, s-a născut mai devreme. Astfel încât, toate gândurile erau ca ea să fie sănătoasă. Primele zile, ambii ne făceam griji, de aceea nici nu puteam să mă bucur deplin. În special mă gândeam ca ea să acumuleze în greutate și ca totul să fie bine!
Sunteți adeptul dezvoltării timpurii, care este în vogă acum sau ați ales o altă abordare în educația și descoperirea talentelor Mariei-Andreea?
- Pentru noi este importantă starea copilului. Toți copiii preiau stările emoționale ale părinților sai. Uneori, oamenii se întreabă, de ce copilul s-a îmbolnăvit, de ce a răcit, doar nu a fost expus frigului. Cauza însă nu întotdeauna ține de exterior. Dacă în familie nu există înțelegere, dacă părinții se ceartă, acest lucru se transmite copiilor. În special, starea emotivă a copilului depinde de mamă, pentru că mama alăptează iar între cei doi se instalează o legătură foarte strânsă. Pentru noi în primul rând este important ca, în familie să domine armonia și emoțiile pozitive. Dacă vorbim despre dezvoltare, pentru mine personal nu a fost atât de important ca ea să înceapă să meargă sau să vorbească mai repede. Aici însă nu mă refer la extreme. Desigur, îmi place faptul, că Irina are grijă de ea, discută mult, îi arată tot felul de animăluțe. Îmi place cum fiica arată că are un anișor, arată ochișorii, năsucul, dințișorii, urechiușele!
Fiica își manifestă deja caracterul și temperamentul?
- Desigur! Ea este foarte emotivă, întotdeauna reacționează când vede o pisică sau un câine, când cineva dintre apropiați vine acasă. Maria-Andreea este un copil foarte pozitiv, acest lucru îl cunosc toți prietenii noștri. Pentru ea nu este o problemă să stea la cineva în brațe, după care să treacă la altcineva și așa mai departe. Ei îi place, să se afle în centrul atenției, când răsună muzică, ea dansează, iar uneori dansează fără muzică. Este un copil activ și energic!Am descoperit acest lucru încă pe 14 mai, în cadrul concertului meu, când avea doar 8 luni. În sala de concert, unde muzica răsună la maxim, fiica se simțea confortabil, a și dormit jumătate de oră, după care a dansat. Apropo, atunci noi am descoperit că ei îi place foarte mult piesa ”Unica”. Și alte cântece îi plac, însă atunci când vreau ca ea să cânte împreună cu mine, fredonez refrenul și ea cântă împreună cu mine, zimbește și strigă.
Apropo, de cântece! Adrian, statutul de tată a influențat creația dvs.?
- Într-o oarecare măsură, da. De exemplu, în concertul meu solo a fost inclusă piesa, pe care am scris-o pentru fiica mea imediat după naștere. Piesa așa și se numește ”Pentru ea”. Totodată, nu pot să spun, că după ce am devenit tată, s-a schimbat cardinal stilul compozițiilor mele. Pur și simplu, mi-am adus aminte încă o dată și am simțit, că îmi place foarte mult să cînt melodii de suflet cu text profund. În aceeași perioadă am scris o piesă pentru tatăl meu, la fel de emotivă. Asta nu înseamnă, că eu nu voi interpreta alte cântece. Eu întotdeauna am cîntat melodii diferite pentru un public divers.
La rândul său, Irina când a devenit mamă și-a făcut un nou hobby – un blog culinar. Cum a apărut această idee? Ce bucate v-au impresionat cel mai mult?
- Atunci când Irina a devenit soție, iar ulterior și mamă, viața ei a căpătat alte culori. Ea a început să petreacă mai mult timp acasă, și fiind o persoană activă, care se află mereu în mișcare și care descoperă permanent ceva nou pentru sine, a început să folosească acest timp util și cu plăcere. În noul statut, Irina și-a găsit o ocupație, în care se manifestă natura ei creativă – gătitul. Inițial, ea pur și simplu a început să gătească mai des, dezmierdându-mă cu rețete noi luate din cărțile de specialitate, după care a descoperit pentru sine postul de televiziune ”TV Paprica”, unde gătesc toate mâncărurile din lume și a început activ să experimenteze. Treptat, timpul petrecut la bucătărie s-a transformat într-o pasiune, a apărut dorința de a împărtăși altor soții și mame din descoperirile făcute, iar drept rezultat a apărut blogul. În acest blog permanent apar noi rețete delicioase. Eu însă sper, că voi putea să mă abțin și să nu gust din toate câte puțin, încât risc să adaug kilograme. Irina gătește foarte gustos, însă ce m-a cucerit cu adevărat este Chocolate banana cake!. Apropo, în timpul apropiat, pe blog va apărea o rețeta de pîine foarte gustoasă, de care nu găsești nici într-un magazin. Cu hrustă crocantă, cu cereale… Într-un cuvânt, așteptați rețeta!
Adrian, care sunt recomandările dvs. tinerilor familii, care nu se decid să devină părinți și le este frică că nu vor face față acestui rol?
- În primul rând să nu le fie frică! Știți, în 2006 când aveam 22 de ani, am decis să fac un concert solo la Palatul Național. A fost un succes! Însă după anul 2006, chiar dacă în fiecare an mă gândeam la un concert, din diverse motive nu-mi reușea să-l organizez. Așa s-a întâmplat, că în perioada, când se pare că este mai dificil, când ai familie și copil, când peste tot trebuie să reușești, eu m-am apucat să organizez un concert solo și mi-a reușit! Prin acest exemplu vreau să spun,că copilul trebuie să te inspire, el trebuie să fie un motiv în plus de a merge mai departe, de a vă dezvolta. Vreau să le spun tinerilor familii: nu vă fie frică, cereți sfaturi și în primul rând dăruiți copilului dragoste și atenție. Nu impuneți copilul să facă ceea ce nu vrea. Dacă unele visuri de-ale dvs. nu s-au realizat, nu credeți, că acestea trebuie să fie realizate de copilul dvs. Desigur, eu mi-aș dori ca Maria-Andreea să aibă o legătură cu arta, însă acesta nu este un scop. Eu neapărat mă voi strădui să aflu ce-i place, ce îi este mai aproape, ce simte ea, ce talent are. Toate acestea trebuie să le facă părinții, să descopere în copilul lor talentul și să-l dezvolte.
Foto: Sergiu Birca