Să facem sau nu un examen radiografic în timpul sarcinii? Ce se întâmplă dacă am aflat că suntem însărcinate abia după radiografie? Ce acţiune au razele roentgen asupra sănătăţii viitorului copil? La aceste şi la alte întrebări ne-a răspuns doamna Ala Covalciuc, medic radiolog de categorie superioară.
Ce înseamnă roentgen?
Razele roentgen sunt nişte unde electromagnetice, asemănătoare celor radio sau de lumină. Razele roentgen au capacitatea de a pătrunde cu uşurinţă prin unele substanţe opace pentru lumină, ca de exemplu orice organisme vii.
Concomitent, razele roentgen lasă urme pe plăcile fotografice, fixând imaginea corpurilor prin care a pătruns. Medicii folosesc această proprietate a razelor roentgen pentru a crea „fotografii” ale organelor interne ale omului. Aceste fotografii îi ajută pe specialişti să stabilească diagnoza corectă.
Ce trebuie să ştie despre radiografie femeile însărcinate?
În medicina modernă, medicii se străduiesc să apeleze cât mai rar la radiografii. Reţineţi, nicio iradiere nu poate să fie folositoare. Nu trebuie să ignorăm nici faptul că acţiunea cea mai dăunătoare a razelor este orientată spre organismele cu celule aflate în proces de divizare. Şi, după cum ştim, la toate etapele sarcinii, în interiorul corpului viitoarei mame are loc diviziunea celulelor tuturor ţesturilor şi organelor.
Ce să facă viitoarea mămică dacă examenul roentgen a fost efectuat înainte de a afla că este însărcinată?
Dacă radiografia a fost făcută la termenul de 1-2 săptămâni şi fătul a fost într-adevăr afectat, nu veţi afla niciodată că aţi fost însărcinată. Natura s-a asigurat că, în cazul leziunilor serioase ale zigotului, sarcina pur şi simplu încetează să se dezvolte. În celelalte cazuri, când aţi fost luată în evidenţă, aţi făcut examenele necesare şi ştiţi că sarcina se dezvoltă normali, liniştiţi-vă şi nu vă faceţi griji referitor la eventualele urmări negative.
Dacă însă aţi considerat întârzierea ciclului menstrual drept o simplă consecinţă a stresului şi aţi făcut o radiografie la 4-6 săptămâni de sarcină, cel mai bine este să consultaţi un medic specialist şi să efectuaţi nişte examene genetice, care vor permite stabilirea gradului de acţiune a radiaţiei asupra fătului în dezvoltare.
Putem face o radiografie la un termen mai înaintat al sarcinii?
Recomandarea noastră este să nu faceţi examene radiologice în astfel de situaţii. Acestea sunt efectuate doar în cazuri de necesitate stringentă, dacă există indicaţii clinice. Dacă se realizează o radiografie, să zicem, a braţului rupt, se aplică ecranarea, ceea ce permite reducerea dozei de radiaţie.
În cazul în care este necesară o radiografie stomatologică, doza de radiaţie este de obicei minimă, considerându-se că nu are influenţe negative asupra sănătăţii copilului.
Desigur, din punct de vedere medical, în partea a doua a sarcinii, atunci când toate organele fătului sunt practic formate, radiografia este mai puţin periculoasă. Cu toate acestea, nu trebuie să negăm şi să ignorăm acţiunea negativă asupra copilului.
Nu se recomandă ca gravidele să participe la examenele radiologice, de exemplu pentru a susţine copilul sau altă rudă în timpul acestei proceduri.
Dacă femeia însărcinată a făcut radiografia dintelui sau a braţului, va avea acest fapt o influenţă negativă asupra copilului?
Examenul radiologic are o procedură bine stabilită: razele roentgen sunt îndreptate nu spre tot corpul, ci exclusiv asupra zonei bolnave, de exemplu braţul sau dintele. Dacă radiografia este într-adevăr necesară, este foarte importantă respectarea tuturor regulilor de securitate şi ecranarea corpului cu un şorţ de protecţie special, pentru a nu permite iradierea fătului. Dacă tehnica securităţii este respectată, sănătatea copilului nu ar trebui să fie afectată. Înainte de a accepta examenul radiografic, anunţaţi în mod obligatoriu medicul despre sarcină. Dacă examenul nu este absolut necesar şi urgent, un medic care are grijă de sănătatea dumneavoastră vă va propune cu siguranţă să transferaţi examenul după naşterea copilului.
Mămicile care alăptează pot să facă radiografii şi radiofotografii?
Da. Radiaţia acţionează doar asupra corpului uman şi nu are influenţă negativă asupra laptelui.
Interviu realizat de Cristina Scripnic