„Câţi ani are?” – este prima întrebare pe care ţi-o adresează prietenele atunci când începi să le povesteşti despre bărbatul pe care abia l-ai cunoscut. Acest lucru este important. După răspuns urmează, cu siguranţă, comentarii: „e cam bătrân pentru tine” sau „păcat că este atât de tânăr”.

Dragostea ţine cont de vârstă?!

Atitudinea faţă de persoanele de vârstă apropiată este, implicit, pozitivă. Faţă de un bărbat mai în vârstă apar anumite dubii, dar acesta poate fi acceptat, până la urmă. În schimb perspectiva de a merge la o întâlnire cu un bărbat mai tânăr cu 5, 7 sau 10 ani este întâmpinată, de cele mai multe ori, negativ… 

De fapt, societatea acceptă orice relaţii în care partenerii au vârste diferite. Important este ca femeia să fie mai tânără. Şi toată lumea se supune. S-a resemnat. Iar tabloul despre căsătoria inegală, cartea despre Lolita, filmele despre Leon şi „Toamna în New York” sunt teme eterne. Însă societatea a uitat că, în sinea ei, a fost întotdeauna de partea Juliei Lambert, Malenei, eroinelor scriitoarei Françoise Sagan sau a eroinei din „Vieţile private ale Pippei Lee”, atunci când în calea ei apare tânărul vecin în persoana lui Keanu Reeves.

Care este deci vârsta potrivită și are rost să ne facem probleme în legătură cu ea?

Dar cum să o ignori? Te simţi incomod să povesteşti prietenelor despre tânărul care îţi face curte. Să le faci cunoştinţă? Nu o să iasă nimic bun din asta… Prietenele nu se vor sfii să îl înjosească. Sau să râdă. Sau să zâmbească cu subînțelesuri, aruncându-şi priviri peste masă şi referindu-se la el exclusiv ca la un „tinerel”.

Şi cu prietenii lui ţi-e teamă să dai ochii. O întâlnire planificată poate fi evitată, la urma urmei ai experienţă în a ieşi din situaţii neplăcute. În schimb o întâlnire întâmplătoare poate deveni un duş rece sau un rug de vrăjitoare. Dar nu ai încotro: zâmbeşti şi faci cu mâna!

Apoi îţi poţi repeta, ca un descântec, cuvintele magice „nu mă interesează părerea altora” şi poţi trăi aşa cum vrei. Însă fricile îţi alungă şi această dorinţă. Unu: teama că tânărul amant te poate părăsi. Nu e doar comic, ci şi stupid. Doar ştiai de la bun început că în jurul lui roiesc fete tinere şi frumoase. La ce te-ai gândit atunci când ai decis să îţi încerci norocul?

Doi: teama de a nu-i strica viaţa. Le înţelegi pe mama şi bunica lui, care vor plânge şi îi vor demonstra că trebuie să îşi trăiască tinereţea. Chiar dacă, în lipsa unei partenere mai în vârstă, i-ar fi băgat în cap că e timpul să se însoare.

Dragostea ţine cont de vârstă?!

Te temi şi de sentimentele tale pentru el, de dragostea care ţi-o inspiră, de relaţiile pe care le construiţi. Este cam ciudat să suferi din cauza unui băieţel. De aceea revii la întâlnirile cu prietenele, la deserturile preferate, la complementele noului admirator, preferabil de aceeaşi vârstă, ca să nu te mai simţi o epavă medievală.

Desigur, minţile luminate au dreptate atunci când afirmă că dragostea nu are vârstă. Dragostea este capabilă să şteargă din memorie toate temerile şi fricile din trecut, luminând drumul spre viitor. Doar că trebuie să îţi permiţi acest lucru, să nu fugi înapoi în mlaştina trecutului, să nu decizi în locul altuia. Să îţi permiţi lumină, un gât de aer proaspăt şi speranţa în eternitate.

Dacă veţi merge la psiholog cu o situație similară, este posibil să discutați următoarele aspecte:

1. Ce înseamnă îndrăgostirea pentru dumneavoastră? Dar pasiunea? Iubirea?

2. Cu ce seamănă relațiile dumneavoastră?

3. Iubirea este un sentiment sau o relație?

4. Cine poartă răspundere pentru calitatea relațiilor dumneavoastră?

5. Care este aportul dumneavoastră la relație? Dar al partenerului?

6. Cine sau ce poate influența asupra relațiilor dumneavoastră?

7. Ce vreți să obțineți ca rezultat al relațiilor dumneavoastră?

Oricum ar fi, dragi femei, fiecare dintre noi reprezintă un mister unic și deosebit în viața bărbaților care ne înconjoară. La fel cum nu există doi pretendenți absolut identici la atenția dumneavoastră. Dar cu toții suntem demni de dragoste și fericire. Iar vârsta din buletin este bună doar pentru statistici. Nu uitați că există tineri înțelepți și adulți infantili.

Autor: Rina Iarko-Zelionaia