Cum să îţi ajuţi prietena care suferă de depresie postpartum: 8 sfaturi utile

Cum să îţi ajuţi prietena care suferă de depresie postpartum: 8 sfaturi utile

-
//
20.04.2017

Depresia de după naştere este o tulburare foarte frecventă, despre care însă se vorbeşte rar şi puţin. Cu diferite forme ale acestei maladii se confruntă până la 20 la sută dintre femei. Printe ele se numără, de exemplu, Gwyneth Paltrow şi Adele, cărora le suntem recunoscătoare că au povestit despre aceste lucruri în public. Însă multe femei şi până acum au un sentiment de vină pentru tristeţea şi neputinţa pe care le simt în timp ce oamenii de jur aşteaptă de la ele fericire neţărmuită şi încântare permanentă de la ceea ce se întâmplă. Apropiaţii şi rudele femeii ajunse într-o astfel de situaţie nu sunt nici ei într-o situaţie mai bună: de cele mai multe ori nu ştiu cum să o ajute. Site-ul Popsugar a conceput un minighid util în cazul în care depresia v-a afectat prietena sau o rudă apropiată. 

Cum să îţi ajuţi prietena care suferă de depresie postpartum: 8 sfaturi utile

1. Ascultaţi-o cu atenţie şi acceptaţi ceea ce vă spune. Dacă prietena vă povesteşte cu sinceritate despre emoţiile şi sentimentele ei, despre ceea prin ce trece, nu o întrerupeţi cu comentarii deplasate de tipul: „Sunt doar hormonii” sau „Cum poţi fi tristă atunci când ai un copilaş atât de minunat!”

2. Ajutaţi-o să apeleze la ajutor calificat. Depresia postpartum este o boală care, în multe cazuri, necesită tratament medicamentos sau vizite la psiholog. Chiar dacă prietena dumneaostră vă împărtăşeşte gândurile triste, nu puteţi şti niciodată cu exactitate cât de adânci sunt trăirile ei adevărate, de aceea încercaţi să o convingeţi să meargă la un profesionist, care va putea evalua gravitatea situaţiei şi întreprinde acţiunile necesare.

3. Nu o judecaţi şi nu minimalizaţi starea ei. Dacă după naşterea copilului v-aţi simţit cel mai fericit om de pe pământ, nu înseamnă că şi restul trebuie să simtă la fel. Sfaturile de genul „priveşte totul sub alt unghi” sau „fii mulţumită” pot doar agrava situaţia. Nu încercaţi să o convingeţi că o va ajuta somnul bun, odihna la mare sau frecventarea bisericii.

4. Lăudaţi-o. Depresia este deseori însoţită de o scădere serioasă a aprecierii de sine, de aceea nu uitaţi să amintiţi prietenei că, în pofida stării ei, este cea mai bună mamă. Spuneţi-i că este puternică şi curajoasă, dacă poate vorbi despre emoţiile şi trăirile ei. Şi amintiţi-i că cel mai bun lucru pe care îl poate face pentru copil este să aibă grijă de ea.

5. Ajutaţi-o să îşi facă puţin timp doar pentru ea. Nici ajutorul la treburile casnice nu este în plus: faceţi curăţenie în apartament, aduceţi cina sau staţi cu copilul, cât timp ea merge la manichiură. Imaginaţi-vă ce v-ar fi ajutat, dacă aţi fi proaspătă mămică, şi propuneţi-i ajutorul.

Cum să îţi ajuţi prietena care suferă de depresie postpartum: 8 sfaturi utile

6. Invitaţi-o să mergeţi undeva împreună. Unul dintre cele mai frecvente efecte adverse ale depresiei de după naştere este dorinţa de a ne ascunde de toţi. Invitaţi-vă prietena la o cafea, la o cină sau la o plimbare – fără copil.

7. Faceţi-i cunoştinţă cu o femeie care a fost în aceeaşi stare. Dacă aţi suferit chiar dumneavoastră de depresie după naştere, povestiţi-i neapărat prietenei despre această experienţă. Dacă ştiţi pe cineva care a trăit o stare asemănătoare, faceţi-le cunoştinţă, măcar prin poştă sau skype. Posibilitatea de a vorbi despre trăirile proprii cu cineva care a avut experienţe similare poate uşura semnificativ starea de spirit.

8. Nu dispăreţi. Nimeni nu ştie cât timp va dura procesul de însănătoşire – chiar dacă prietena dumneavoastră se tratează, depresia poate dura câteva luni. Manifestaţi răbdare şi fiţi alături în tot acest timp.

Sursa