Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ

Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ

-
//
11.05.2016

Aţi observat că micuţul are obrajii roşii, erupţii cutanate asemănătoare cu o dantelă şi febră înaltă? Nu intraţi în panică! Este posibil ca micuţul să aibă boala a cincea, sau „boala obrajilor pălmuiţi” – eritemul infecţios. Particularitatea acestei boli constă în faptul că un diagnostic exact este greu de stabilit din cauza asemănării simptomelor cu alte boli infecţioase. Eritemul afectează copiii de vârstă preşcolară şi şcolară. Despre cauzele, simptomele şi metodele de diagnostic ne-a vorbit Irina Taraneţ, medic-pediatru la Spitalul municipal pentru copii „V. Ignatenco”.

Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ

Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ Irina, care sunt cauzele apariţiei bolii a cincea?

Eritemul infecțios este cauzat de un virus numit parvovirusul uman B19. Deşi eritemul este considerat o boală infecţioasă răspândită, deseori acesta nu este înscris în cartela medicală, pentru că este luat drept alte boli asemănătoare: alergie, dermatită, varicela. Infectarea se  realizează prin picături de secreţii, exteriorizate prin strănut, tuse. De regulă sunt afectaţi copiii de vârstă preşcolară şi şcolară. În caz de îmbolnăvire a femeii însărcinate, transmiterea la făt se efectuează prin placentă.

Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ Care sunt simptomele bolii?

Debutul bolii este însoţit de febră înaltă, dureri de cap, stare generală de rău, guturai (simptome asemănătoare cu gripa). Însă simptomele dispar rapid şi peste câteva zile pielea este acoperită de o erupţie, asemănătoare cu „obrajii pălmuiţi”. Erupția apare pe faţă şi se răspândeşte rapid pe tot corpul. Copii se pot plânge de mâncărime în locurile afectate. Mult mai rar pot apărea şi următoarele simptome: mărirea nodulilor limfatici, înroşirea ochilor şi dureri de gât, caracteristice anghinei.

Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ Pot apărea complicaţii după eritemul infecţios?

Trebuie menţionat că orice boală, chiar şi cea mai banală, cum este gripa, poate da complicaţii. Eritemul nu este o excepţie, însă complicaţiile sunt foarte rare pentru această boală. În cazul în care complicaţiile apar totuşi, vorbim în primul rând de probleme cu sângele, pentru că în caz de eritem producţia de eritrocite încetează pentru o anumită perioadă de timp. În cazul în care micuţul suferă de deficit imunitar, eritemul trece într-o formă cronică, afectând măduva osoasă şi conducând la forme severe de anemie.

Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ

Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ După ce semne se diagnostichează eritemul infecţios?

Diagnosticul este greu de stabilit în baza analizelor clinice şi de laborator. Acest fapt este datorat studierii insuficiente a eritemului. Medicii pun acest diagnostic doar atunci când erupţiile iau forma specifică de „dantelă”.

În scopuri diagnostice, medicii recomandă, de regulă, investigaţii serologice şi analiza generală a sângelui. Cât priveşte analiza sângelui, aceasta este indicată în perioada tratamentului, pentru relevarea tabloului evoluției bolii şi monitorizarea rezultatelor şi eficienţei preparatelor prescrise.

Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ Cât de periculos este eritemul în perioada sarcinii?

În cazul în care viitoarea mămică s-a îmbolnăvit de eritem, în majoritatea cazurilor copilul este în afara oricărui pericol. În cazuri foarte rare parvovirusul uman conduce la avort spontan, moarte intrauterină, anemie severă a fătului. Atunci când o femeie cu suspiciune de eritem se adresează la medic, acesta trebuie să stabilească cauza primară a bolii, pentru a exclude infecţiile complicate şi a preveni complicaţiile. Dacă nu apar complicaţii, tratamentul este local, uneori medicul poate prescrie paracetamol în doze mici. Evoluţia bolii depinde în mod direct de tratamentul ales corect.

Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ Care este specificul tratamentului bolii a cincea?

Terapia bolii a cincea presupune o abordare complexă şi un tratament simptomatic în condiţii de ambulatoriu: administrarea preparatelor antipiretice şi un consum mare de lichide. Există şi o serie de alte aspecte care trebuie avute în vedere la tratamentul eritemului: 

  • în caz de prurit puternic, este indicată administrarea preparatelor antihistaminice de uz sistemic sau local;
  • tăiaţi scurt unghiile copiilor, pentru ca aceştia să nu îşi rănească pielea;
  • excludeţi orice proceduri legate de piele (masaj, piscină);
  • evitaţi contactul cu produsele chimice care pot provoca alergii.

Eritemul durează aproximativ 2 săptămâni şi în majoritatea cazurilor nu lasă urme. Persoanele care au trecut la un moment dat în viaţă prin infecție cu parvovirusul B19 dezvoltă imunitate pe viaţă şi nu vor mai prezenta încă un episod de eritem infecțios.

Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ

Boala a cincea sau eritemul infecţios. Interviu cu specialistul Irina Taraneţ Dacă este să vorbim despre profilaxia bolii a cincea – care este aceasta şi sunt necesare anumite măsuri specifice?

Să nu uităm că boala a cincea este doar un simptom, de aceea trebuie tratată cauza. În cazul în care eritemul capătă forma unei boli separate, măsurile de profilaxie, din păcate, nu sunt suficiente. Aş putea totuşi propune anumite metode generale:

  • Depistarea şi tratarea la timp a oricărei boli infecţioase, plus întărirea sistemului imunitar al copilului;
  • Dacă apare necesitatea unor măsuri profilactice secundare, trebuie să excludeţi complet anumite medicamente;
  • Alimentaţia corectă este foarte importantă pentru starea generală de sănătate, atât în timpul tratamentului, cât şi în scopuri profilactice.

Chiar dacă eritemul nu este o boală foarte gravă, trebuie totuşi să ne gândim la anumite metode de profilaxie, pentru că, pe lângă afectarea pielii, boaba a cincea poate fi un indicator al faptului că în organism există infecţii mult mai periculoase. Oricum ar fi, consultaţia specialistului este necesară.

A pregătit Cristina Scripnic