Cristina Scarlat are o carieră de succes și o familie de invidiat. Aceasta crește doi copii, un băiețel, Ionuț, de 14 ani și o fetiță, Sofia, de 10 anișori. Pentru că la mai multe evenimente mondene, printre care și prezentări de modă, am văzut-o alături de fiica sa, de care o leagă o relație deosebită, am fost curioși să aflăm ce sfaturi le-ar oferi interpreta și altor mămici care vor să crească femei puternice, ambițioase și iubitoare.
- Primul sfat ar fi ca relația dintre mamă-fiică să fie bazată pe multă dragoste, căldură și înțelegere.
- Exemplul propriu este cea mai bună lecție de viață. Sofia mă copie absolut în toate, e foarte atentă cum reacționez, cum procedez, de la ce mă bucur, cum trec peste greutăți, cum iubesc lumea din jur.
- Educația personalității. O învăț de mică să fie independentă, să fie pe cont propriu, să nu aștepte niciun ajutor, să crească o personalitate puternică, să muncească și să-și atingă toate scopurile de una singură. Îmi doresc să nu depindă niciodată de nimeni, singură să reușească să le facă pe toate.
- Foarte important este și cercul de prieteni, anturajul în care crește. În afară de faptul că sunt tare dulci, gingașe și scumpe, la fetițe mai există și factorul de invidie, răutate. Lucrez foarte mult cu ea la acest aspect și mă strădui să-i explic că răutatea, invidia sunt dușmanii noștri. Trebuie să ne bucurăm de succesul celorlalți și să învățăm din experiențele altora. Să fim foarte atente la prietenii pe care ni-i alegem, mai ales dacă este vorba despre fete.
- Un alt moment important ar fi educarea valorilor cu care cresc copiii noștri. Cred că cele mai mari valori ale noastre sunt familia, rădăcinile de unde pornim, istoria neamului nostru. Vorbim foarte mult despre bunicii noștri, despre străbunici, despre istoria vieții de unde provenim. Educând valorile în copiii noștri, vom avea o societate mai sănătoasă.
- Uneori trebuie să-i lăsăm să greșească, după care să discutăm, pentru că toate se învață din greșelile proprii și experiența vine tot din greșeli. Neapărat trebuie să le susținem și să le fim alături în toate momentele grele.
- Să alegem cu atenție mentorii care ne cresc copiii. Pentru a educa o fetiță cu personalitate și cu încredere în ziua de mâine, este important să fie înconjurată de oameni cu personalitate, care au ce le spune generațiilor care vin.
- Cred că fetițele ar trebui să practice și muzică, și dansuri, și gimnastică, și actorie, pentru că o femeie care are în spate tot felul de ocupații în copilărie și adolescență e mult mai împlinită. Mă strădui Sofiei să-i ofer o copilărie plină de experiențe și aleg foarte atent ocupațiile pe care le are și mentorii care o dirijează. Atenție mare aș mai oferi și meseriei spre care tind copiii noștri. Sofia de mică știe ce vrea să facă. La 2 sau 3 anișori, fiind întrebată: la ce instrument ai vrea să cânți?, ea a răspuns: la microfon. O fetiță ar trebui să știe de mică cu ce ar vrea să se ocupe și s-o susținem necondiționat, să-i creăm atmosfera favorabilă pentru a-și dezvolta capacitățile.
- Dragostea față de oameni și față de viață. Chiar dacă par o fire exigentă, iubesc foarte mult lumea care mă înconjoară și viața. Depășesc momentele complicate și triste doar prin dragoste și răbdare. Trebuie să le creștem cu gândul că dragostea ar putea salva viața și oamenii ar trebui acceptați așa cum sunt, astfel încât discriminarea și ura să nu fie prezente în sufletele lor.
- Un sfat pentru tătici: să-și iubească fetițele în așa fel, încât când acestea vor crește mari, să-și aleagă bărbați după exemplul tatălui. Atunci când fetița crește în mare dragoste din partea tatălui, când își va alege partenerul de viață, va căuta în el calitățile tatălui: să fie iubitor, înțelegător, s-o susțină și să fie alături de ea în pofida oricărei situații.
Sursa: Mamaplus.MD