Chiar dacă se zice că natura nu are timp urât, fiecare anotimp are avantajele și dezavantajele sale, iar problema când să planificăm concepția unui copil nu este lipsită de sens.
La prima vedere, totul este relativ simplu: cea mai bună perioadă pentru concepție este mijlocul toamnei. Organismul, care s-a odihnit și s-a umplut de forțe pe timpul verii, este cel mai bun fundament pentru o sarcină sănătoasă. Însă există un „dar”: vara trebuie petrecută nu într-un oficiu înăbușitor dintr-un oraș plin de praf și urât mirositor, ci în sânul naturii, departe de aglomerație și gălăgie. În plus, primul trimestru, marcat de toxicoză și somnolență crescută, ar coincide cu sezonul ploios, al doilea, cel mai favorabil, având în vedere că toxicoza a trecut, iar burtica nu este încă prea mare, ar cădea în perioada geroasă și revigorantă a anului, iar al treilea trimestru, când mișcarea este mai dificilă, iar plimbările lungi, contraindicate, ar coincide cu dezghețul de primăvară. Într-un cuvânt, în zilele calde de iunie (sau cel târziu iulie) veți fi din nou în formă și, înarmate cu un cărucior sau un port-bebe, veți fi gata să cuceriți noi înălțimi. Cu toate acestea…
Aliniere!
Dacă e să credem statisticilor contemporane, cele mai multe nașteri se atestă în perioada august-septembrie și sfârșitul lui aprilie – începutul lui mai. Secretul este simplu – pe lume apar copii concepuți în timpul sărbătorilor de iarnă sau în timpul concediilor. Din păcate, în aceste perioade, nu toți părinții au o atitudine responsabilă față de problema sarcinii. După cum știți, combinația dintre alcool și concepție este inacceptabilă. Ginecologii și geneticienii ne sfătuiesc să ne abținem de la consumul de alcool timp de 2-3 luni înainte de sarcină. Aceasta se referă și la viitoarea mamă, dar și la viitorul tată.
Și totuși, care sunt avantajele și pericolele prezentate de diversele anotimpuri ale anului?...
Startul de iarnă
Spre sfârșitul lunii noiembrie, rezervele de vitamine, de forțe și de energie, acumulate în perioada verii, sunt pe terminate. Organismul se pregătește intens pentru „hibernarea de iarnă”, și, dintr-o dată, este supus unui stres puternic sub formă de concepție și sarcină. Concepția la începutul iernii conduce la o restructurare de urgență în organismul femeii, la o depozitare a resurselor rămase pentru dezvoltarea cu succes a sarcinii. În această perioadă femeia se confruntă deseori cu accese neașteptate de oboseală, somnolență și iritare. În plus, primele luni, cele mai vulnerabile, se suprapun cu sezonul gripelor și răcelilor, cel mai nefavorabil din punct de vedere epidemiologic – decembrie și februarie. Placenta care apără micuțul de diferiți factori nocivi începe să funcționeze activ doar din săptămâna a 14-a a sarcinii, iar aceasta înseamnă că orice virus atacă imediat ovulul neprotejat și afectează embrionul.
Primele săptămâni ale vieții micuțului vor coincide cu vremea rea de toamnă. Plimbările lungi, atât de necesare copilului, pot conduce la răceli ale mamei și, ca urmare, la probleme de alăptare și răceli ale nou-născutului. În plus, datele statistice confirmă că femeile care nasc toamna sunt mai afectate de depresia portpartum comparativ cu cele care nasc primăvara-vara, sunt cuprinse mai des de melancolie, pierd mai greu în greutate și se întorc mai greu la ritmul obișnuit de viață. Pe de altă parte, micuțul petrece perioada de iarnă în căruciorul cald și comod. Cu condiția că este îmbrăcat corect, iar căruciorul este organizat corect, micuțul este protejat împotriva suprarăcirii.
De la primăvară la iarnă
Zilele de 23 februarie și 8 martie sunt o bună ocazie de a ne gândi la mărirea familiei. Însă nu trebuie să uităm despre hipovitaminoză, des întâlnită în această perioadă, atât la femei, cât și la bărbați. Din păcate, nici curele speciale de vitamine în pastile nu asigură necesarul organismului adult (fie femeie sau bărbat) în microelemente și vitamine.
Pe de altă parte, avantajul incontestabil al concepției de primăvară este posibilitatea plecării pe timpul verii (perioada dezvoltării și creșterii active a embrionului) în afara orașului, la aer curat, și consumul de fructe, legume, fructe de pădure, verdețuri. În schimb trimestrul trei va coincide cu perioada de iarnă, când ghețușul și poleiul pot pune probleme mari. Orice mică traumă sau cădere este foarte periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru făt. Este posibil să fiți nevoite să renunțați la plimbări, limitându-vă la ieșiri pe balcon sau pe băncuța de lângă bloc. În schimb iarna se observă o producție activă de melatonină, care contribuie la îmbunătățirea somnului. În plus, și greutățile ultimelor luni de sarcină sunt suportate mai ușor în perioada rece, comparativ cu cea caniculară a anului. O altă problemă este reprezentată de garderobă – sarcina în perioada de toamnă-iarnă impune schimbarea totală a acesteia.
Din vară până în primăvară
Dacă concepția are loc în una dintre cele mai favorabile perioade ale anului în ceea ce privește condițiile climaterice și saturația organismului cu vitamine, atunci perioada nașterii și începutului alăptării coincide cu perioada de hipovitaminoză de primăvară. Cu alte cuvinte, concepția în timpul verii este bună, dar necesită respectarea strictă a unor norme sanitare speciale.
Medicii ne atenționează referitor la consumul de fructe de pădure direct de pe arbuști, la verdețurile nespălate, la grătarele în exces. Carnea insuficient tratată termic ascunde multe neplăceri, atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru micuțul ei. Toate fructele și legumele trebuie spălate foarte bine – „boala mâinilor murdare” poate conduce la deshidratarea organismului. Iar spasmele gastrointestinale permanente pot provoca riscul de avort spontan. Ca să nu mai vorbim despre alte patologii foarte periculoase pentru gravide.
În urma celor care zboară în țările calde
Și ultima variantă – concepția în timpul toamnei și nașterea la sfârșitul primăverii – începutul verii. Riscul de gripe și răceli este iarăși destul de mare, de aceea toamna și primăvara este mai bine să stați acasă și să dormiți, pentru că în ultimul trimestru, când ziua este mai lungă, va fi foarte greu să adormiți. Din cauza schimbărilor hormonale și a particularităților fiziologice, viitoarea mamă simte o stare constantă de anxietate, care nu îi permite să se relaxeze și să adoarmă. În plus, este greu să aleagă o poziție comodă pentru sine și pentru burtică.
În prezent este destul de actuală și problema adaptării nou-născutului la condițiile externe. Din păcate, micuții suportă foarte greu temperaturile înalte de vară, iar folosirea aparatelor de aer condiționat în încăperile în care se află nou-născuți este interzisă. Însă există și plusuri – în mai-iunie puteți scăpa cu șlapi și sarafane ușoare. Nu veți fi nevoite să cumpărați încălțăminte cu o mărime-două mai mare din cauza edemelor.
Bioritmurile mamei și copilului
Specialiștii care studiază ritmurile vitale ale omului au remarcat că pe parcursul a două luni „până la” și „după” ziua de naștere, activitatea vitală a omului se reduce semnificativ. În această perioadă experții nu recomandă călătoriile active, competițiile și încercările de a concepe un copil. Cosmobiologii sunt convinși că toate femeile au perioade mai favorabile pentru sarcină. O parte dintre specialiști afirmă chiar că bioritmurile favorabile pentru concepție nu depind deloc de bioritmurile bărbatului. Teoretic, o anumită dependență există, desigur. Pentru o parte dintre femei cea mai favorabilă este perioada de iarnă – din noiembrie până în martie, iar pentru altele – cea de vară, din aprilie până în octombrie.
Cel mai cunoscut bioritm este funcționarea ciclică a organismului feminin, cu perioade egale cu luna lunară (28 de zile). În timpul ciclului menstrual, în organismul femeii au loc o serie de modificări ritmice: temperatura corpului, conținutul de zahăr în sânge, greutatea corpului, alți indicatori fiziologici.
Savanții au remarcat că ritmurile biologice ale copilului depind, în mare parte, de data nașterii (fluctuațiile de iluminare, temperatura, umiditatea, intensitatea câmpului electromagnetic al Pământului), în special – de ritmurile biologice ale mamei în timpul sarcinii, nuanțele genetice și ritmul din anturajul micuțului. Astfel, putem presupune că data conceperii este aleasă nu doar de mamă și tată, ci și de viitorul copil. Sarcină fericită și naștere ușoară!