Potrivit noilor studii de specialitate, copii ar trebui să mănânce ouă în fiecare zi. Nu numai că îi ajută să crească în înălțime, ci și le oferă energia necesară. Un medic nutriționist de la Academia Americană de Pediatrie susține această idee și vine cu câteva precizări privind introducerea oului în alimentația zilnică a copiilor.
Ouăle sunt o sursă excelentă de substanțe nutritive cheie
Ouăle conțin acei nutrienți de care copiii au nevoie, inclusiv fier pentru sânge, folat pentru creșterea celulelor, acizi grași omega 3 pentru învățare și proteine pentru creștere. Un ou conține aproximativ 9% din necesarul zilnic de fier al unui copil, 60% din necesarul zilnic de folat, 12% din necesarul zilnic de omega 3 și 43% din cerințele zilnice de proteine ale unui copil. Deci, doar un singur ou în fiecare zi este o sursă importantă de substanțe nutritive. Oul conține și vitamina D - atât de importantă pentru bebeluș în absobtia digestivă a calciului și fixarea acestuia în oase.
Cercetătorii au descoperit că un ou pe zi ajută la creșterea și dezvoltarea copilului
O nouă cercetare a constatat că un ou pe zi poate face o diferență semnificativă în creșterea și dezvoltarea copiilor subnutriți. O echipă de medici francezi au studiat copiii cu vârste cuprinse între șase și nouă luni cărora le-a fost repartizat aleatoriu câte un ou în fiecare zi timp de șase luni, comparativ cu un grup de control care nu a primit ouă. În grupul copiilor care au consumat ouă, riscul de stagnare al creșterii și dezvoltării a fost redus cu 47%, iar riscul de a fi subponderal a fost redus cu 74%.
Introducerea târzie a oului în dieta bebelușului crește riscul de alergie la ou de până la 5 ori
Copiii australieni au una dintre cele mai ridicate rate de alergii din lume, iar alergia la ouă este una dintre cele mai frecvente. Expunerea zilnică la ouă gătite poate ajuta la reducerea riscului de alergie a copilului. Contrar a ceea ce multe dintre mămici cred, introducerea oului mai târziu sau în cantități prea mici în dieta bebelușului, poate crește riscul de a dezvolta o alergie la ouă.
Cum introducem oul în alimentația copilului?
Cum ouăle sunt un alergen obișnuit, este bine să începem prin a introduce oul în cantități mici. Medicii nutriționiști recomandă să dăm aproximativ un sfert de linguriță de ou gătit în fiecare zi, amestecat cu alte alimente. Dacă copilul tolerează aceste cantități, creștem încet cu un sfert de linguriță cantitatea, până când poate tolera un ou întreg, în fiecare zi. Când facem acest lucru, monitorizăm cu atenție copilul pentru simptome alergice, cum ar fi erupții cutanate, dificultăți de respirație sau umflături. Dacă copilul are o alergie la ouă, este evident trebuie să evităm ouăle, totuși, copiii pot să scape de alergii, deci, sub îndrumarea medicului, începem din nou, de la început, după o perioadă.
În plus, este bine să ne asigurăm că gălbenușurile de ou sunt bine gătite pentru copiii sub vârsta de un an, deoarece gălbenușurile nefierte prezintă un risc mai mare de otrăvire cu salmonela. Cu toate acestea, dacă bebelușul a mâncat ouă zilnic pentru o perioadă și le tolerează bine, vă recomandăm să introduceți oul fiert moale.