mamaplus

Fructele de mare, permise sau nu în post? Răspunsul preotului

-
//
29.11.2022

Perioada postului are o semnificație profundă, însă creează multe confuzii în privința a ceea ce este permis să consumi. Din acest motiv, unele alimente ridică semne de întrebare, iar pe lista acestora se află și fructele de mare. Ca oamenii să fie siguri de ceea ce mănâncă, un preot a venit cu răspunsul, în care a detaliat și lucrurile pe care să le ia în seamă oamenii atunci când au întrebări în acest sens.

Credincioșii se confruntă cu probleme ale alimentației în această perioadă, în care postul le interzice unele alimentele de care obișnuiau să se bucure. Fructele de mare fac parte din această categorie, motiv pentru care oamenii vor să știe dacă sunt sau nu acceptate în timpul postului. Ca să fie siguri de ceea ce mănâncă, preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, le-a dat răspunsul.

Așadar, conform preotului, fructele de mare fac parte din regnul animal, motiv pentru care nu sunt permise în această perioadă. În această categorie intră creveții, scoicile, stridiile, homarii, caracatița și melcii.

”Regula postului creștin este să nu consumăm alimente de proveniență animală, nici produsele lor: lapte, ouă, brânză. Rostul postului adânc este să-ți educe pofta, vorbim aici de rolul instinctelor, și cel mai apropiat instinct este foamea. Este un instinct natural, întrucât trebuie să ne alimentăm ca să supraviețuim, dar în același timp alimentația este o plăcere, un rafinament. Postul scoate așa-numitele alimente de dulce, care ne îndulcesc gustul, ni-l fac mai plăcut, mai rafinat. De aceea, alimentele de provenință animală sunt considerate «de dulce» pentru că sunt mai plăcute, mai dorite clar. Viața noastră creștinească are la bază educarea tuturor instinctelor. Plecăm de la acest exercițiu zilnic, al mâncării, dar în perioada postului trebuie să educăm și celelalte instincte, chiar și instinctul sexual. Trebuie să căutăm să educăm toate instinctele, ca să se facă voia lui Dumnezeu”, a explicat preotul Eugen Tănăsescu.