mamaplus

Măsuri mai stricte de etichetare a produselor alimentare care conțin acizi grași trans

-
//
03.11.2022

Legislativul a aprobat, astăzi, în prima lectură, proiectul de lege care va reglementa mai strict etichetarea produselor alimentare care conțin acizi grași trans.

Noile prevederi stabilesc că la că la 100 de grame de grăsime din produsele alimentare cantitatea de acizi grași trans să nu depășească 2 grame. Informația respectivă va fi pusă la dispoziția consumatorului direct pe ambalajul sau eticheta produsului alimentar, dar și prin intermediul altor instrumente de comunicare.

Potrivit notei informative a proiectului, acizii grași trans sînt considerați cei mai nocivi pentru că ridică nivelul de colesterol „rău” în organism, avînd ca efect creșterea incidenței bolilor cardiovasculare și a celor oncologice.

În opinia autorilor inițiativei legislative, implementarea proiectului va asigura protecția sănătății consumatorilor prin stabilirea de cerințe obligatorii cărora trebuie să se conformeze operatorii din domeniul alimentar la plasarea pe piață a produselor.

Parlamentarii mai precizează că acizii grași trans sînt utilizați în industria alimentară deoarece prelungesc termenul de valabilitate a produsului, conferă un aspect atrăgător și prelungesc prospețimea acestuia, iar alimentele în care se regăsește un procent sporit de acizi grași trans sînt: margarina, frișca, smîntîna vegetală, biscuiți, fursecuri, cartofi prăjiți, gogoși, produse semipreparate congelate etc.

Modificările legislative vizează și armonizarea cadrului național de reglementare în domeniul siguranței produselor alimentare cu prevederile legislației europene. Proiectula fost susținut de 70 de deputați și urmează să fie propus spre examinare în plenul Parlamentului, în lectură finală.