mamaplus

Tipuri de pește - de la cel mai sănătos la cel mai toxic

-
//
23.10.2020

Auzi atât de multe despre toate tipurile de pește, încât nu mai știi care este sănătos, care este toxic, pe care îl poți consuma în cantități limitate și ce pește poți mânca pe săturate. Peștele, în sine, este un tip de carne extrem de sănătoasă, însă există câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere pentru a putea alege cel mai potrivit pește pentru tine. Proteinele și acizii grași de tip Omega-3 fac din pește un aliment ideal pentru buna funcționare a întregului organism, dar mai ales pentru sănătatea creierului, însă trebuie să știi ce avantaje și ce dezavantaje are fiecare tip de pește.

Mai jos, regăsești informațiile nutritive esențiale pentru cele mai des consumate specii de pești și fructe de mare.

Ton

Pro: tonul se găsește peste tot, este atât de accesibil încât îl poți cumpăra atât proaspăt, cât și la conservă, și este ușor de gătit în nenumărate feluri. Tonul este bogat în proteine, acizi grași Omega-3 și seleniu, precum și în vitamina A, D, C și B-6. În plus, este un pește moderat din punct de vedere caloric (130 kCal per 100 grame), deci nu îți va da peste cap dieta.

Contra: conține cantități moderate de mercur, așa că ideal ar fi să te limitezi la cel mult 3 conserve de ton pe săptămână. 

*tonul la conservă, în suc propriu, este cea mai recomandată opțiune, mai ales pentru că uleiul adaugă foarte mult la aportul caloric per produs. Raportul calitate - preț este excelent și poate fi gătit în nenumărate feluri – la grătar, la cuptor, în salate, sushi, paste și chiar supe.

Somon

Pro: somonul este se remarcă prin conținutul foarte bogat de vitamine D si B, precum și de acizi grași Omega-3 și Omega-6, dar și de proteine și antioxidanti. Este unul dintre peștii cei mai bogați în acizi grași, așa încât majoritatea suplimentelor alimentare cu Omega-3 conțin ulei de somon. 

Contra: majoritatea tipurilor de somon conțin urme de mercur, așa că ar trebui să limitezi și cantitatea de somon consumată. Două porții pe săptămână este o cantitate suficientă de somon. Ai grijă și la cantități – somonul este un pește gras, deci aportul caloric este considerabil (208 calorii per 100 grame).

*somonul sălbatic este cel mai indicat, întrucât este cel mai bogat în nutrienți și grăsimi sănătoase. Caută, mereu, eticheta albastră care atestă originea peștelui.

Pește răpitor            

Pro: În această categorie intră păstrăvul, bibanul, macroul, rechinul, lipanul, știuca, cleanul, etc. Acești pești sunt, de regulă, slabi din punct de vedere caloric și bogați în vitamine, acizi grași Omega-3 și minerale. 

Contra: rechinul, peștele macrou și celelalte tipuri de răpitori conțin cantități ridicate de mercur, așa că nu este indicat să fie consumate frecvent aceste tipuri de pește, ci numai ocazional.

*evită consumul lunar de pește răpitor, dacă este posibil.

Cod

Pro: codul este un pește slab, bogat în nutrienți. Uleiul de cod este adesea regăsit în suplimentele alimentare pe bază de Omega-3, datorită aportului său bogat de acizi grași sănătoși. În plus, este foarte gustos și versatil în bucătărie, neavând un gust pregnant de pește. În plus, codul este bogat în vitaminele B16 și B12, precum și în vitaminele A, E și C.

Contra: Codul are un conținut scăzut de mercur, prin urmare este o alegere foarte bună pentru cei care caută să evite toxinele din pește.

Crab

Pro: conține cantități reduse de mercur și este bogat în minerale, în special în zinc. În plus, crabul este foarte slab în calorii (numai 87 kCal per 100 grame), bogat în alanină și arginină, și are un gust foarte bun, motiv pentru care este considerat o delicatesă. Carnea de crab este foarte curată și nu are gust pregnant de fructe de mare. 

Contra: crabul trebuie gatit, în mod obligatoriu, în ziua în care a fost cumpărat, pentru că își pierde rapid calitățile nutritive și se strică repede. În ceea ce privește aportul de mercur, este important de reținut că toate fructele de mare au o concentrație ușor mai crescută de mercur, față de pești, așadar este bine să consumi crab cu moderație.

*cumpără mereu crab proaspăt și gătește-l în aceeași zi. De asemenea, ai grijă ca, la restaurant, crabul să fie bine preparat, să nu fie crud și să nu aibă gust ciudat.

Creveți

Pro: spre deosebire de alte fructe de mare, creveții conțin cantități reduse de mercur, deci pot fi mâncați inclusiv în timpul sarcinii. În plus, creveții au un gust foarte curat și un aport caloric foarte mic (99 kCal per 100 grame).

Contra: există, pe piață, o mulțime de produse pe bază de creveți crescuți în ferme de fructe de mare și va fi foarte greu să îi alegi pe cei sălbatici.

*încearcă să achiziționezi creveți oceanici.

Sardine și anșoa

Pro: sardinele și anșoa sunt bogate în acizi grasi Omega-3 și Omega-6 și în vitamina D. Anșoa are, de asemenea, și un conținut bogat de fier. De asemenea, nu conțin cantități periculoase de mercur.

Contra: au un gust mai puternic, care nu este agreat de toată lumea.
 
Toate tipurile de pește și fructe de mare sunt, în principiu, sănătoase și pot fi consumate fără griji, atât timp cât ai în vedere o dietă echilibrată, bazată pe proteine, fibre, minerale și vitamine. Unele tipuri de pește sunt, într-adevăr, mai recomandate decât altele întrucât sunt mai grase, deci au o cantitate mai mare de acizi grași Omega-3.

Consumul de pește este esențial pentru dezvoltarea corpului și a creierului, facilitează creșterea în volum a materiei cenușii, te protejează de afecțiunile cardiace, ajută la prevenirea depresiei, scade riscul apariției bolilor autoimmune și îți asigură un somn odihnitor.

Dacă nu îți place, însă, gustul de pește, sau îl consumi foarte rar, este recomandat să te orientezi după un supliment alimentar pe bază de acizi grași Omega-3, pentru a-ți asigura aportul zilnic necesar.