Pâinea veche, păstrată în condiții bune la frigider, să nu fie mucegăită, poate fi folosită la diverse preparate delicioase. Dar mai poate fi folosită la curățarea unor pete și la crearea decorațiunilor.
Pâinea veche de câteva zile, ușor uscată, dar încă bună de mâncat, poate fi înmuiată ușor dacă o stropești cu apă și o pui câteva minute într-o tavă, la cuptor. La interior devine moale, iar coaja se coace și devine crocantă.
Dar cu pâinea veche mai poți găti o mulțime de preparate delicioase, la care nici nu trebuie să adaugi ingrediente sofisticate. Câteva legume ouă, brânză, lapte sau unt sunt suficiente să faci din pâinea uscată o cină delicioasă sau un mic dejun sățios.
Budincă de pâine, sandviciuri calde și pizza
Trei preparate gustoase pe care le poți face oricând folosind feliile de pâine veche de două, trei zile. Pentru budincă, trebuie să rupi pâinea bucățele mici și să o amesteci într-un vas de sticlă termorezistent cu lapte, ouă, stafide și brânză dulce. Adaugă zahăr, coajă de portocale și puțină miere și pune totul la cuptor. Va ieși un desert minunat!
Mai poți face sandvișuri calde, punând feliile de pâine la cuptor cu șuncă, cașcaval și smântână amestecată cu ouă. Presară condimente simple precum sare și piper pe deasupra și lasă-le să se rumenească.
Feliile de pâine veche sunt excelente și pentru pizza. Trebuie doar să le înmoi în smântână cu ou bătut și apoi să le pui deasupra felii de cașcaval, de ardei gras și de salam. Presară pe deasupra puțin parmezan și pune totul în cuptor, timp de 20 de minute.
Crutoane și umpluturi delicioase
Taie pâinea veche în cubulețe potrivite și stropește-le cu un amestec de ulei, apă, sare, piper și alte condimente preferate. Pune crutoanele să se usuce pe hârtie de copt în cuptor.
Crutoanele sunt excelente cu salatele de legume, cu supă și ciorbă. Dar tot ele pot fi amestecate cu ouă, carne tocată și morcovi dați pe răzătoare să obții o umplutură spornică pentru mușchiul de porc sau pentru un pui întreg.
Curăță petele de grăsime
Dacă ai stropit peretele din bucătărie cu ulei sau cu sos, curăță imediat cu niște pâine mai veche și apoi cu puțină apă și detergent, să degresezi bine.
Tot pâinea veche este bună să cureți pantofii din piele întoarsă. Miezul este suficient de moale să adune bine praful din pielea catifelată, fără să zgârie sau să lase alte urme.
Dacă ai tablouri în ulei pe pânză, miezul de pâine puțin uscat te ajută cel mai bine să cureți praful. O perie nepotrivită s-ar putea să zgârie pictura, dar pâinea este suficient de moale ca să curețe delicat suprafața tablourilor.
Decorațiuni pentru pomul de Crăciun
Ține minte că, la iarnă, poți face decorațiuni pentru brad din feliile de pâine aproape uscate. Îndepărtezi coaja, tai feliile de pâine cu formele de biscuiți ca să faci steluțe, globuri, reni sau fulgi de nea, apoi le decorezi cu glazură colorată de zahăr, așa cum decorezi turta dulce.
Sursa