mamaplus

Nu arunca mâncarea rămasă de la Paște! Vezi aici câteva rețete delicioase

-
//
21.04.2020

Se întâmplă foarte des să rămânem cu multă mâncare după sărbători și, mai mult ca sigur, așa s-a întâmplat și la masa de Paște. Ei bine, niciodată să nu arunci mâncarea, mai ales că o poți refolosi. Resturi de friptură, legume sau chiar pâine, pot constitui ingrediente sau baza altor preparate, bune de te lingi pe degete. Iată câteva rețete rapide, cu mâncarea rămasă de la Paște.

Friptura rămasă de la mesele de sărbători, poate fi folosită la prepararea unui prânz extrem de sănătos, sățios și delicios. Carnea de pui, porc sau chiar miel se scurge de sos și se taie în fâșiuțe. Se adaugă felii de roșii, bucăți de ardei, ceapă, măsline, brânză sau mozzarella și câteva ouă fierte, evident ciocnite cu familia, iar apoi se servește cu crutoane și se asezonează în funcție de preferințe. Poți prepara o salată proaspătă și plină de vitamine!

Bineînțeles, există și alte opțiuni gustoase cum ar fi sandvișurile, pizza sau niște paste cu un sos făcut din acele resturi de mezeluri sau carne și legume rămase pe masa de sărbătoare.

Ce faci cu cozonacul rămas? Blat pentru o altă prăjitură!

Dacă ai rămas cu foarte mult cozonac după masa de Paște, nu trebuie să te îngrijorezi și nici să îl arunci, pentru că îi poți găsi numeroase întrebuințări. Dacă vrei să îl folosești ca blat de tort, însiropează-l bine de tot cu apă și zahăr sau cu ciocolată caldă, iar apoi pune pe el ce creme îți poftește sufletul. De asemenea, cozonacul mai poate fi folosit ca punct de plecare pentru o tartă: după ce l-ai tăiat pe lungime, în jumătate, scobește puțin din umplutură, umple-l cu budincă, fructe proaspete și lasă-l la rece. Va fi cu adevărat o bunătate!

Resturile de mâncare pot fi puse la congelator, pentru că nu se schimbă, nu își modifică textura și nici gustul, în majoritatea cazurilor. E foarte important ca alimentele să fie porționate fix pentru cât mănânci odată, pentru a nu le recongela.

Poți congela friptura, mezelurile, sarmalele și chiar și supele sau ciorbele. Într-adevăr, nu este recomandat să congelăm ouă sau brânzeturi, deoarece grăsimile din brânză se separă de apă la temperaturi scăzute, iar alimentul își va modifica textra și gustul.

Iată o listă cu zece trucuri de care ar trebui să ţii cont pentru a nu mai arunca resturile alimentare.

  • Ți s-a uscat pâinea? Trece-o printr-un jet de apă, apoi pune-o în cuptor câteva minute şi va redeveni crocantă şi bună.
  • Morcovii s-au veştejit? Ține-i în apă timp de o oră şi îşi vor recăpăta vigoarea.
  • Ai cumpărat prea multă salată? Pune-o la supă. Sau o poţi aşeza într-o tigaie cu câteva cepe pentru garnitura unei tarte cu legume.
  • Cu legumele uitate în frigider se poate prepara lasagna.
  • Pune merele zbârcite în apă clocotită şi îşi vor reveni.
  • Transferă întotdeauna smântâna proaspătă într-un borcan de sticlă. Aşa se păstrează mai mult timp.
  • Cu resturi de cartofi, jambon şi ceapă prepară o omletă spaniolă de zile mari.
  • Zdrobeşte pâinea uscată şi păstrează firmiturile pentru peşte sau pui pane.
  • Curăţă de coajă fructele un pic bătute şi foloseşte-le la o prăjitură, un compot sau în iaurturile cu fructe.
  • Nu arunca lămâile începute sau uscate. Foloseşte-le la îndepărtarea mizeriei şi a pietrei depuse pe obiectele sanitare redându-le, astfel, strălucirea.