mamaplus

A devenit mamă după 13 fertilizări in vitro, iar acum luptă pentru viață

-
//
25.04.2024

Natalia Perciun și-a îndeplinit visul cel mare și a devenit mamă, după 13 fertilizări in vitro. A fost o perioadă lungă, cu multe încercări, pe care însă le-a depășit cu brio. Acum viața îi mai dă o încercare: Natalia are nevoie de un transplant de ficat.

mamaplus

Natalia are 50 de ani și este din Chișinău. Timp de mai mulți ani ea a încercat să rămână însărcinată, iar la vârsta de 36 de ani soțul ei i-a propus să încerce fertilizarea in vitro, transmite Știri.md.

13 fertilizări au fost necesare ca într-un final Natalia să rămână însărcinată, iar copilul să se dezvolte bine.

„La prima ecografie nu îmi venea a crede. A început cea mai fericită perioadă din viața mea. După fiecare analiză, ecografie îi spuneam soțului că totul e bine. Timp de 18 ani am visat să devenim părinți”, povestește Natalia în cadrul unui „Monolog”.

Natalia avea 41 de ani împliniți atunci când a adus-o pe lume pe Ana-Maria. Nașterea a avut loc prin cezariană. În acea perioadă, Natalia era bolnavă de Hepatita B și C, ultima într-o fază activă.

Strângându-și la piept copilul, pentru Natalia a început o perioadă fericită și împreună cu soțul ei își făceau multe planuri de viitor.

După circa opt ani, viața a pus-o la încercare din nou pe Natalia. În august 2022, când ea se afla la spital pentru un curs de profilaxie, medicul i-a spus că are o formațiune la ficat și trebuie să facă ceva în acest sens.

„Imediat m-am programat la tomografie și mi s-a spus că este suspecție de cancer hepatocelular. Am început să plâng și mă gândeam ce să fac”, mărturisește Natalia.

A urmat o intervenție chirurgicală complicată la ficat: „Pe data de 15 august a fost făcută rezecția segmentului șase al ficatului. Aveam o durere enormă după operație. Mai multe zile am administrat medicamente foarte puternice pentru durere. I-am întrebat pe medici care este șansa mea de supraviețuire. 100% că zece ani voi trăi, mi-au spus ei”.

După o perioadă, Natalia s-a internat în spital pentru o cură de tratament pentru susținerea ficatului, iar la ecografie, același medic, i-a spus că are o tumoare.

„Eram distrusă, trecuse abia un an și jumătate de la intervenție. La tomografie mi-au spus că de fapt sunt șase tumori în diferite segmente ale ficatului. (...) Unica soluție era transplantul de ficat”, spune femeia.

Ea a apelat la fratele său pentru a-i fi donator, însă, în urma unor analize, s-a dovedit că și el are probleme de sănătate și nu poate să-i doneze. În ajutor i-a sărit o prietenă, însă operația de transplant costă zeci de mii de euro.

„Operația în sine este foarte complicată, cu multe riscuri. Noi am ales o echipă de chirurgi cu experiență, de aceea și costă intervenția. 85.000 de euro, o sumă foarte mare pentru noi, pentru oamenii din țară, dar sper că totuși voi reuși, cu ajutorul rudelor, prietenilor, al oamenilor cu suflet mare”, spune ea.

Oamenii care au posibilitatea să o ajute pe Natalia pot face donații accesând acest link.