mamaplus

La Chișinău va fi construită o nouă școală. Perciun: Avem un număr mare de copii

-
//
22.04.2024

Ministerul Educației va construi la Chișinău, cu sprijinul Băncii Mondiale, o școală. Acum este în căutarea unui teren pentru instituția de învățământ. Precizările au fost făcute de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Potrivit oficialului, în școlile din Chișinău se înregistrează un număr mare de elevi. Totuși, a adăugat ministrul, o școală nouă pentru o mie de copii „nu o să schimbe dramatic lucrurile”.

mamaplus

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că la Chișinău „clasele sunt suprapline”, transmite newsmaker.md.

„Avem un număr foarte mare de copii în clasă. Aici această problemă nu o să se rezolve dacă nu o să existe voință politică, în primul rând la nivel local. Avem și instituții de învățământ cu o rată de utilizare a spațiilor foarte mică. Cred că aici Primăria ar trebui să gândească cum poate să facă mai bine uz de toate spațiile pe care le deține”, a declarat Perciun.

Totodată, el a anunțat că în Capitală va fi construită o nouă instituție de învățământ.

„Aici cred că va trebui să intervenim și noi. Urmează să gândim mai clar cum putem contribui din partea autorității publice centrale la rezolvarea acestei probleme. Bineînțeles că și Primăria, în primul rând, trebuie să facă un efort mai mare. Noi urmează să construim o școală în municipiul Chișinău din proiectul Băncii Mondiale. Suntem acum în procesul de identificare a terenului, a locației, dar bineînțeles că o școală – chiar și o școală mare pentru o mie de copii pentru municipiul Chișinău – nu o să schimbe dramatic lucrurile. Aici este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor”, a conchis ministrul Educației.

În septembrie 2023, expertul în politici economice Veaceslav Ioniță declara că avem migrația internă a tinerilor spre municipiul Chișinău și Bălți. În municipiul Chișinău, numărul elevilor a crescut cu 18,6%, iar în Bălți - cu 13,3%. 

La Telenești a scăzut cu 16%, Nisporeni – minus 14,3%, în Cantemir a scăzut cu 14,1%, în Basarabeasca și Cimișlia – cu câte 12,4%, iar la Leova – minus 12%.