Mâncarea are un rol important în apărarea organismului nostru împotriva Covid-19, subliniază Jean Bousquet, alergolog și profesor onorific la Universitatea din Montpellier.
Cea mai mare parte a dezbaterilor actuale cu privire la COVID-19 se concentrează asupra diferențelor dintre țări, în special în ceea ce privește perioadele și metodele de carantinare și/sau de blocare a răspândirii virusului, precum și numărul de teste efectuate.
Totuşi, potrivit unui articol publicat în revista de specialitate Clinical and Translational Allergy, se dovedește că unele țări precum Germania, Austria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Statele Baltice și Finlanda au fost mai puțin afectate decât Franța, Belgia, Italia sau Spania. Printre alți factori, obiceiurile alimentare par să aibă un rol semnificativ.
„Nutriția poate juca un rol în apărarea împotriva COVID-19 și poate explica unele diferențe observate în ceea ce priveşte evoluția bolii în Europa”, a spus Jean Bousquet, citat de Sputnik France.
Analizând diferențele în ceea ce priveşte alimentația între țările cu rate de mortalitate scăzute și cele cu rate ridicate de COVID-19, profesorul s-a referit la alimentele cu efect antioxidant puternic consumate pe scară largă în țările europene cu rate scăzute de mortalitate, precum şi în Coreea și Taiwan.
Printre altele, el recomandă varza - cu condiția să fie consumată crudă sau fermentată - prezentă în cantitate mare în alimentația locuitorilor acestor țări. Deși este dificil să se compare sistemele medicale de îngrijire și cele de calculare a deceselor, Bulgaria, Grecia și România au rate de deces scăzute, scrie sursa citată. Fapt care ar putea fi asociat cu alimentația, deoarece varza, în special în România, și laptele fermentat, în special în Bulgaria și Grecia, sunt alimente consumate frecvent, notează studiul. De asemenea, locuitorii Turciei, o altă țară cu o rată a mortalității aparent scăzută, consumă multă varză și produse lactate fermentate.
Alimentele fermentate au efect antioxidant puternic și ne pot proteja împotriva COVID-19, subliniază Jean Bousquet.
Totuşi, el a adăugat că alimentația nu explică totul și că este doar un factor printre multe altele.
„Recunoaștem că mai mulți factori pot avea un rol în răspândirea și severitatea Covid-19, cum ar fi imunitatea populației, instrucția timpurie și rapidă privind regulile de distanțare, organizarea rapidă şi adaptarea spitalelor şi a publicului, pregătirea în contextul pandemiei și igiena publică. Alimentația este unul dintre factorii posibili care pot influența evoluția epidemiei de COVID-19, iar importanța acesteia trebuie evaluată mai bine”, a subliniat specialistul.