mamaplus

Lista gustărilor pe care nu ar trebui să le consumi între mese, dacă ții mult la sănătatea ta

-
//
09.02.2022

Nu este greșit să ciugulim ceva între mese, dar este foarte important să evităm câteva gustări nesănătoase care, din păcate, se bucură de o mare popularitate. Printre acestea, faimoasele foietaje aburinde, biscuiții cu tot felul de creme sau chipsurile, care sunt foarte bune la gust, dar deloc indicate nici la cura de slăbire, nici ca parte dintr-un regim alimentar sănătos. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care sunt mai exact cele 7 gustări nesănătoase de evitat între mese.

Chipsuri

Chipsurile pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor nu au valoare nutrițională. Consumul lor duce în timp la creșterea în greutate și la efecte negative asupra sănătății. Fie că sunt sărate sau aromate, ele au un conținut foarte ridicat de sodiu. Din această cauză, pot provoca probleme de sănătate precum creșterea tensiunii arteriale sau afecțiuni cardiovasculare, inclusiv în rândul tinerilor. O altă problemă este că multe sunt prăjite în ulei, ceea ce le face să fie pline de grăsimi nesănătoase, explică nutriționistul.

Croissantele din supermarket

Deși sunt pufoase și apetisante, croissantele sunt o bombă calorică. Conțin foarte multe calorii și au la bază unt și mult zahăr. Știm cu toții faptul că zahărul nu este bun pentru sănătate. Consumat în exces, zahărul poate cauza probleme grave de sănătate, ca să nu mai vorbim despre siluetă, care este compromisă atunci când consumăm zilnic cantități mari, adaugă specialistul.

Biscuiți

Atunci când mâncăm biscuiți care conțin mult zahăr, în corpul nostru are loc o creștere bruscă a glicemiei în sânge, nivelul urmând să scadă apoi la fel de brusc. Se transmite astfel creierului informația că avem nevoie de și mai mult zahăr, iar așa apare dependența de dulce. Biscuiții sunt gustări nesănătoase care conțin zahăr, dar nu și nutrienți sau fibre. Consumul de astfel de alimente nu ne aduce deloc beneficii, iar senzația de foame se va reinstala rapid, spune Gianluca Mech.

Produse de patiserie

Produsele de patiserie – pateuri cu brânză, foietaje, gogoși etc. – conțin, de cele mai multe ori, grăsimi hidrogenate, aditivi, emulgatori și potențiatori de aromă. Acestea afectează în mod negativ nivelul glicemiei din sânge, dar și colesterolul, putând astfel să conducă la apariția unor probleme de sănătate cronice.

Popcorn

Floricele de porumb ambalate, pe care le găsim în magazine, au o cantitate ridicată de sare. Consumul excesiv de sodiu poate provoca hipertensiune arterială și poate duce la alte complicații de sănătate. Există și popcorn cu diverse toppinguri, care conțin astfel și mult zahăr. Adaosul de unt, zahăr și sare le transformă într-o gustare total nesănătoasă, menționează nutriționistul Gianluca Mech.

Iaurt cu fructe

Iaurtul aromat cu fructe sau cereale din magazine conține un număr redus de probiotice, deoarece are mai mult fructoză și alte zaharuri. Este recomandat să consumați iaurt simplu, iar, dacă vreți să aibă și aromă, fructe proaspete tăiate în bucăți, fructe de pădure, fructe uscate sau diverse semințe, recomandă nutriționistul.

Ciocolată cu umplutură

Ciocolata poate reprezenta o gustare între mese, dar în cantități foarte mici. Cunoaștem cu toții cazuri în care ne propunem să consumăm o pătrățică și ajungem să terminăm întreaga ciocolată. Nu este necesar să o eliminăm complet din alimentație, dar să nu cumpărăm ciocolată cu diverse umpluturi, pentru că are o cantitate foarte mare de zahăr și riscăm să nu mai ținem cont de porția consumată. Alegem întotdeauna ciocolata simplă, neagră, cu conținut ridicat de cacao, peste 70%, și din care putem consuma o pătrățică pe zi. E important să ne educăm să ținem cont de aceste porții mici, concluzionează nutriționistul.