mamaplus

Copiii cu autism, invizibili în Moldova: Povestea de succes a unei fete

-
//
24.01.2025

În R. Moldova, copiii cu autism se confruntă cu o mare provocare: sunt adesea invizibili pentru societate și problemele lor sunt minimizate. Părinții care luptă pentru integrarea copiilor lor în școala de masă subliniază necesitatea includerii acestora în toate etapele educaționale, în ciuda obstacolelor. Un exemplu de succes vine din satul Antonești, raionul Ștefan Vodă, unde Ludmila Haret, mama unei fete diagnosticate cu autism, povestește despre drumul lung pe care l-au parcurs împreună.

mamaplus

La vârsta de un și jumătate, Ludmila a observat primele semne de îngrijorare în comportamentul fiicei sale. La doar doi ani, Bianca a primit diagnosticul de autism. După acest moment, drumul lor a fost plin de provocări, dar, în prezent, Bianca este un exemplu de succes, transmiteStudio-l.online.

Astăzi, adolescenta de 14 ani este una dintre cele mai bune eleve din clasa sa și o talentată elevă la Școala de Arte din Ștefan Vodă, unde ia lecții de canto și pian de trei ori pe săptămână.

„Muzica a fost ceea ce a ajutat-o să se integreze în societate și să devină o tânără încrezătoare”, povestește mama ei.

Ludmila Haret povestește că, după diagnostic, a început să caute exemple de succes ale unor persoane care au reușit în viață, în ciuda unui diagnostic similar. Acest lucru a motivat-o să o sprijine pe Bianca să se integreze în sistemul educațional. La vârsta de 10 ani, Bianca a fost înscrisă la școala de arte, unde a continuat să evolueze. Astăzi, Bianca nu se simte discriminată de colegii săi și este apreciată pentru talentul și dedicarea sa.

Profesorii de la școala Biancăi sunt de părere că educația incluzivă este cheia unui viitor mai deschis și tolerant. Aceștia susțin că fiecare copil, indiferent de condițiile sale fizice sau mintale, trebuie să aibă dreptul de a învăța alături de ceilalți, în comunitatea sa.

În prezent, în R. Moldova sunt diagnosticați cu diverse forme de autism peste 1.300 de oameni, dintre care aproximativ 270 sunt copii. Deși există progrese, părinții și educatorii subliniază faptul că, pentru a crea o societate mai inclusivă, este nevoie de mai multe inițiative și un angajament mai mare din partea autorităților și a întregii comunități.