mamaplus

Ce preferă să citească moldovenii? Topul celor mai bine vândute cărți în 2024

-
//
25.01.2025

Lectura este o poartă către lumi noi și fascinante, o călătorie a minții și a sufletului. Fiecare carte deschide o fereastră către cunoaștere, imaginație și emoție, oferindu-ne ocazia de a explora universuri necunoscute și de a trăi experiențe diverse.

mamaplus

Librarius a prezentat un top al celor mai vândute cărți din anul 2024. Fie că este vorba despre povești captivante sau ghiduri practice, cititorii moldoveni au demonstrat un interes deosebit pentru cărțile autohtone.

Iată lista completă a celor mai populare titluri:

„Teodor și aventura spre cheia magică” – Dumitru Cojuhari

O carte pentru copii ce iubesc aventurile și misterele – altfel spus, pentru Vânători de Comori. Este o invitație pentru copii să parcurgă alături de personajul central al cărții, Teodor și prietenii săi căi misterioase în căutarea unei chei magice ce deschide noi aventuri. Copiii vor îndrăgi această carte și vor reveni cu siguranță la ea pentru a o răsfoi, analiza și a o citi din nou, atrași de descrierile detaliate și imaginile AI.

„Găinușa nouă de la ora nouă. Carte de dicție” – Vera Nastasiu

Pe lângă faptul că oferă o poveste distractivă și captivantă, această carte este concepută strategic pentru a ajuta copiii să își dezvolte abilitățile de vorbire într-o anumite ordine, cu anumite tehnici și metode. Personajul principal, Găinușa Nouă de la Ora Nouă, întâlnește diverse provocări pe parcursul cărții, iar copiii vor învăța alături de ea cum să corecteze sunetele și să își îmbunătățească pronunția într-un mod interactiv și plin de aventură.

„Atomic Habits” – James Clear

Inspirându-se din cele mai noi descoperiri din biologie, psihologie si neuroștiințe, James Clear a conceput un ghid ușor de asimilat, cu ajutorul căruia obiceiurile bune devin inevitabile, iar cele rele, imposibile.

„Kinderland” – Liliana Corobca

La doisprezece ani, Cristina este nevoită să devină „mama” celor doi frați mai mici atunci când părinții pleacă la muncă în străinătate, după „bani lungi”. Prin ochii fetiței descoperim universul unui sat moldovenesc contemporan, populat în majoritate de copii și bătrâni. Aici copiii învață singuri să supraviețuiască, în timp ce așteaptă să li se împlinească cel mai frumos vis: întoarcerea părinților acasă. Dar aceștia nu se lasă înduplecați nici atunci când sunt invocați prin ritualuri magice, pagine.

Părăsiți, copiii se alină cu amintirile vagi ale unei vieți normale de familie, imitând, înainte de vreme, gesturile adulților. Cristina povestește despre cruzime și tandrețe, despre durere și mângâiere, disperare și speranță – despre țara copiilor maturi, ale căror glasuri nu sunt ascultate de nimeni.

„Tema pentru acasă” – Nicolae Dabija

Un roman despre drama deportaților basarabeni și despre credința în Dumnezeu care i-a ajutat să o depășească. Tragedia unor oameni nevinovați, umiliți de regimul comunist pentru simplul fapt că gândeau altfel. La şcoala din Poiana, profesorul de literatură română e învinuit de noile autorităţi de schimbarea portretului lui Stalin cu cel al lui Eminescu. După un simulacru de proces, Mihai Ulmu, “duşmanul poporului”, ajunge în gulag. Maria Răzeşu, fosta lui elevă din anul IV de liceu, îl ajută să evadeze, dar şi să-şi dea seama de dragostea lor.

„Albinuța” – Grigore Vieru

Cunoscutul Abecedar Albinuța, aparținând poetului Grigore Vieru se adresează preșcolarilor, școlarilor, educatorilor, învățătorilor, și, nu în ultimul rând, părinților, bunicilor și fraților mai mari. A devenit o carte de căpătâi pentru mai multe generaţii de copii. Prima ediţie în grafie latină s-a tipărit în 1994 la Editura Didactică şi Pedagogică din Bucureşti, având un tiraj de 200 000 de exemplare.

Revăzută şi completată cu versuri şi cântece noi, include poezii pentru copii semnate de Tudor Arghezi, Lucian Blaga şi George Coşbuc şi o prezentare grafică de excepţie, premiată la nivel internaţional, ce exprimă universul fascinant al copilăriei, simplu şi totodată complex, aparţinând renumitului artist plastic Lică Sainciuc.

„Băiatul cu pijamale în dungi” – John Boyne

Scrisă într-un limbaj simplu, copilăresc, această carte este mult mai mult decât o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul în care Bruno își va pierde inocența copilăriei și va începe să întrezărească adevărul, dar poate că lucrurile vor evolua și mai rău și el nu va descoperi deloc adevărul.

John Boyne este un scriitor irlandez, născut la Dublin în 1971. A scris nenumărate cărți și povestiri pentru copii. Cartea sa Băiatul cu pijamale în dungi s-a vândut în lumea întreagă în peste 2,5 milioane de exemplare și a fost ecranizată de curând de Miramax.

„Rețete pentru pofticioși” – Valeria Țurcan

O colecție de rețete delicioase și ușor de preparat, perfectă pentru cei care iubesc să gătească și să savureze mâncăruri bune.

„Arta De A Te Iubi” – Cristian Stan

O carte de dezvoltare personală care explorează importanța iubirii de sine și oferă sfaturi practice pentru a-ți îmbunătăți relația cu tine însuți.

„Acolo unde cântă racii” – Delia Owens

Un roman de mister și supraviețuire despre o fată care crește singură în mlaștinile din Carolina de Nord și devine suspectă într-o crimă.