mamaplus

Iaurtul îngrașă și provoacă erupții cutanate. Mit sau adevăr?

-
//
09.07.2020

Există voci care susțin că iaurtul poate provoca erupții cutanate și contribuie la îngrășare. În plus, se pare că atrage practici incorecte în unitățile de lactate. Cum iaurtul este unul dintre cele mai populate produse lactate și alimentare în general, cei de la Byrdie au consultat două specialiste în nutriție pentru a analiza beneficiile și dezavantajele consumului zilnic de iaurt: Jennifer Maeng, nutriționistă în New York, și Anna Mitsios, nutriționistă și specialist naturopat, fondatoare a platformei de produse cosmetice bio Edible Beauty Australia.

Iaurtul este dăunător?

Maeng consideră iaurtul unul dintre produsele alimentare cele mai echilibrate din punct de vedere nutrițional: „Conține carbohidrați, grăsimi și proteine care sunt importante nu doar pentru nutriție, ci te ajută și să te simți sătulă. Conține și probiotice, importante în menținerea sănătății intestinelor.”

Anna Mitsios confirmă spusele colegei sale, adăugând că, de fapt, cheia este să te asiguri că iaurtul pe care îl consumi conține cel puțin 100 de milioane de bacterii vii per gram și să eviți mărcile cu mult zahăr, arome și coloranți.

„Iaurturile care au adaos de probiotice (pe lângă streptococcus thermophilus și lactobacillus bulgaricus) pot oferi un spectru larg de probiotice benefice pentru sănătate și pentru imunitate. Printre aceste probiotice suplimentare se numără B. lactis și L.acidophilus, adăugate în iaurt după fermentare”, specifică ea.

Dacă nu ai mereu suficient timp pentru a citi informațiile de pe etichetele produselor, poți verifica câteva mărci și să le cumperi doar pe acestea.

Beneficiile consumului de iaurt

Primul și cei mai important: iaurtul este accesibil. Îl poți găsi aproape peste tot, într-un mic magazin de cartier și în ditamai aeroportul. Iaurtul conține trei macronutrienti importanți: carbohidrați, grăsime și proteine, o combinație pe care nu o întâlnești ușor. „Este bogat și în calciu și vitamina D, importante pentru sănătatea oaselor”, susțin nutriționiștii.

Și să nu uităm de probiotice. Nu sunt multe produse alimentare accesibile care să aibă aceste ingrediente benefice pentru sănătatea intestinelor. Aportul de probiotice oferit de consumul zilnic de iaurt accelerează mișcările intestinelor, contribuind la sănătatea sistemului digestiv.

Dezavantajele consumului de iaurt

Cel mai mare dintre acestea este că nu poate fi consumat de către persoanele cu intoleranță la lactoză.

„Din nefericire, lactatele se numără printre cele mai alergene alimente și mulți oameni au intoleranță la lactoza, deși nu sunt alergici. Când ai intoleranță la lactoză, dar lactatele continuă să facă parte din dieta ta, cu timpul îți pot provoca inflamații în corp, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate.”, spune Jennifer Maeng.

Ea adaugă că iaurtul este bogat în grăsimi saturate, care nu ar trebui consumate în exces, întrucât pot provoca inflamații și contribuie la creșterea nivelului de colesterol. În plus, iaurtul nu are un conținut redus de calorii și poate contribui la acumularea unor kilograme în plus.

Maeng precizează că nu este cazul să ne îngrijorăm: „Ca orice alte alimente, depinde de cât de mult consumi. Îngrășatul ține în mare măsură de câte calorii consumi și câte arzi. Dar dacă ești sensibil sau alergic la produsele lactate, te poate balona. Dacă nu ești sensibil la produsele lactate, aș spune că este în regulă ca iaurtul să facă parte din dieta ta zilnică, dar ai grijă la iaurturile cu arome. Iaurtul cu arome poate conține mult zahăr procesat și arome artificiale care nu ar trebui să se afle în produs.”

Consumul zilnic de iaurt poate provoca și erupții cutanate, întrucât produce o creștere a insulinei, spune Mitsios.

„Acest lucru are ca efect creșterea nivelului de testosteron, care are legătură cu producția mai mare de sebum și grăsimi. Creșterea nivelului de sebum și grăsime poate bloca porii, cauzând erupții acneice și congestii ale pielii”, arată specialista.

În plus, trebuie să te gândești și la modul în care este produs iaurtul. „Dacă iaurtul nu este organic, poate conține multe pesticide, fertilizatori chimici și antibiotice.”, arată Mitsios.

După toate beneficiile și dezavantajele enumerate, Mitsios subliniază că toate produsele fermentate sunt un mod fantastic de a înmulți bacteriile bune din intestine, ceea ce mulți dintre noi uită că ar trebui să fie o prioritate a alimentației. „Totuși, cheia este să găsim un produs produs printr-un proces de fermentare naturală, fără zahăr adăugat și conservanți care nu sunt necesari”, spune ea.