Granola este un amestec de ingrediente ce adună la un loc toți nutrienții de care organismul are nevoie. Formula Granolei a fost descoperită de inventatorul James Caleb Jackson în anul 1863, ulterior fiind preluată și îmbunătățită de medicul nutritionist american, John Harvey Kellogg. Granola a devenit, apoi, un aliment important în dieta americanilor, dar și a brazilienilor, fiind consumat mai ales în curele de slăbire. Vezi în continuare care sunt beneficiile consumului de granola.
Îmbunătățește digestia
Toate ingredientele care compun granola conțin fibre din belșug, benefice împotriva constipației și pentru funcționarea corectă a intestinului. Semințele de in sunt considerate un laxativ natural, la fel și fibrele din fulgii de ovăz.
Previne anemia
Nucile, semințele și fulgii de ovăz furnizează organismului o cantitate importantă de fier, element necesar pentru asimilarea și fixarea calciului în organism. 150 gr de granola echivalează cu o treime din necesarul zilnic de fier.
Îmbunătățește aspectul părului și al pielii
Migdalele conțin vitamina E, responsabilă pentru prevenirea apariției ridurilor, a îmbătrânirii premature a pielii si a calviției.
Îmbunătățește sănătatea inimii și a creierului
Consumul zilnic de fibre duce la scaderea valorii colesterolului din sânge, reglând astfel tensiunea arterială și prevenind apariția bolilor cardiovasculare. De asemeni, conținutul ridicat de Omega 3 existent in multe ingrediente din Granola este benefic pentru buna funcționare a creierului, fortifica sistemul nervos și previne aparitia anxietatii și a depresiei.
Cum se prepară Granola acasă?
Ingrediente:
- fulgi de grâu
- fulgi de ovăz
- miez de nuci
- migdale
- prune deshidratate
- caise deshidratate
- stafide și merișoare
- miere
- fructe proaspete pentru servit
- iaurt sau lapte (preferabil vegetal)
Mod de preparare:
- Fructele deshidratate se taie mărunt și se amestecă cu cerealele. Se adaugă mierea și se amestecă bine apoi se întinde amestecul pe hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 20-25 minute, la 160 de grade.
- După acest interval se desprinde granola de pe hârtie de copt, se lasă la răcit și se amestecă cu fructele proaspete și iaurt sau lapte și se servește.
- Se pot pregăti și diverse deserturi cu granola, cum ar fi fursecurile și checurile.