mamaplus

Cum să gătești legumele ca să te asiguri că îți ajută imunitatea

-
//
01.12.2020

Modalitatea în care alegem să gătim legumele este extrem de importantă: chiar dacă sunt pline de nutrienți și vitamine, în momentul în care le gătim, legumele tind să își piardă din proprietăți, cu atât mai mult atunci când facem alegerile greșite. În perioada de pandemie, tot ce putem face este să avem grijă de noi pe cât de mult posibil, iar legumele ne vin în ajutor în acest sens, însă trebuie doar să cunoaștem câteva trucuri.

Gătitul la aburi

Această metodă este ideală pentru păstrare proprietăților legumelor, însă trebuie să avem grijă să le verificăm constant, pentru a nu se găti prea mult. Practic, ideea este ca legumele să capete o culoare vibrantă și atunci știm că sunt gata. În momentul în care culoarea începe să pălească și devin foarte moi, deja sunt gătite în exces. Pentru această modalitate se pot folosi instrumente de gătit din lemn de bambus, sticlă sau chiar metal.

Legume la tigaie

Rapid de făcut și delicioase, legumele la tigaie sunt un bun aliat al sănătății tale, mai ales în această perioadă! Gătește legumele la foc mediu, cu o linguriță de ulei pentru câteva minute, chiar înainte de a fi servite. Ai grijă să nu devină foarte moi și bucură-te de gustul lor extraordinar! Ele își vor păstra toți nutrienții și vor avea o textură crocantă, aparte!

Fierbere

Fierberea este una dintre cele mai delicioase modalități de a găti legumele, ca urmare a bogăției de arome care se întrepătrund. Prin fierbere, acestea vor elimina foarte multă apă, motiv pentru care este recomandat ca în recipientul de gătit să fie adăugate mult mai multe legume, astfel încât să se păstreze mai mulți nutrienți. Spanacul, ardeiul, usturoiul, broccoli și fasolea verde sunt legume ideale pe care le puteți adăuga fără probleme!

Prăjitul și coptul

Acestea nu sunt cele mai bune metode de a păstra nutrienții legumelor. Prăjitul, mai ales la foc mare, va elimina aproximativ toți nutrienții din legume. Cu toate că nu vor avea niciun impact asupra mineralelor precum potasiul, fierul, zincul și calciul, mineralele vor fi reduse în mod semnificativ!

Cuptorul cu microunde

Da, poate că nu îți va veni să crezi, dar cuptorul cu microunde este o variantă minunată de a găti legumele pentru a ne asigura că își păstrează nutrienții. Cuptorul cu microunde va încălzi particulele de apă din interiorul legumelor, motiv pentru care nu va mai fi nevoie să adaugă apă. Pentru a te asigura că toate se gătesc în mod corespunzător, ai grijă să le tai în bucăți egale și să le gătești vreme de 2-3 minute.

Așa că, orice ai alege, încearcă să o faci în mod conștient. Pentru a te asigura că obții constant toți nutrienții de care are nevoie corpul tău, încearcă să consumi frecvent legume crude (salate sau gustări).