Cine nu iubește legumele proaspete în orice sezon? Gustul este minunat, culoarea este vibrantă și adaugă acel plus de aromă la masă. Deși unele legume nu vor supraviețui dezghețului, majoritatea își păstrează substanțele nutritive și rămân proaspete după congelare. O parte foarte importantă în păstrarea legumelor proaspete și sănătoase atunci când le congelezi este să urmezi pașii corespunzători.
Asigură-te că le îngheți atunci când sunt complet coapte, astfel încât să te poți bucura de ele în lunile următoare.
Șase pași pentru congelarea legumelor
- Pregătește legumele. De exemplu, taie conopida pe care vrei să o folosești într-o salată.
- Fierbe legumele înainte de congelare. Fierberea oprește enzimele să ducă leguma la stadiul de maturare (adică stadiul în care legumele nu mai sunt bune de mâncat, fiind trecute). De asemenea, ajută indepărtarea bacteriilor (sterilizează leguma) și reține nutrienții valoroși. Folosește apă din belșug per kilogram de legume. Clocotirea durează unu-doua minute. (Notă: dacă congelezi roșiile, sări peste acest pas).
- Imediat după fierbere, scufundă scurt legumele într-un vas cu apă cu gheață până când sunt complet răcite.
- Scurge legumele și lasă-le să se usuce.
- Scoate un recipient sau o foaie de copt. Fă un singur strat de legume și congelează-le așa.
- Odată înghețate, împachetează-le în pungi pentru congelator sau folosește un dispozitiv de etanșare cu vid.
Multe legume pot fi conservate atâta timp cât parcurgi acest proces pas cu pas. Cu toate acestea, există unele care nu vor arăta bine sau nu vor mai avea același gust după decongelare: varză, țelină, castraveți, andive, salată, pătrunjel sau ridichi.