mamaplus

Cu ce spălăm alimentele pentru a ne feri de coronavirus

-
//
30.03.2020

Experţii în siguranţa alimentelor susţin că pentru a ne igieniza alimentele putem folosi soluţii diluate, preparate dintr-o linguriţă de clor la un litru de apă, cu care să stropim de la distanţă mare alimentele. Apoi să le lăsăm să se usuce şi să le consumăm.

Alţii, sunt de părere că acest lucru nu este necesar şi poate fi chiar dăunător.

”Este puţin probabil să te infectezi cu coronavirus doar de pe alimente”, spune doctorul Tamika Sims, director al departamentului de Comunicări în Tehnologie Alimentară, din cadrul Consiliului Internaţional de Informaţii Alimentare.

”Într-adevăr, poate exista riscul transmiterii virusului în cazul în care cineva a tuşit sau a strănutat deasupra produselor cu doar câteva ore înainte ca dumneavoastră să îl consumaţi, însă şansele sunt foarte mici” a declarat Sims, doctor în virusologie şi imunologie. 

Potrivit acestuia, clorul sau detergentul nu ar trebui folosite niciodată la curăţarea alimentelor: 

”Clorul nu este făcut să fie folosit la curăţarea alimentelor! Înghiţirea acestei substanţe poate avea urmări majore asupra organismul. Clorul afectează plămânii, irită ochii, pielea şi gâtul. Dacă sunteţi îngrijoraţi cu privire la fructe şi legume, gatiţi-le! Este cel mai sigur mod! Sau spălaţi-le bine cu apă caldă!”, a adăugat Sims. 

Conservele din metal sau plastic pot fi clătite, de asemenea, cu apă caldă, însă a precizat, din nou, că nu este dovedit faptul că noul virus se poate transmite prin alimente. Se pot folosi şi şerveţelele umede dezinfectate ca măsură de precauţie, însă produsele de curăţare trebuie să fie folosite cu precauţie pentru a nu atinge produsul. 

Potrivit expertului, teama noastră ar trebui să fie de hypermarketuri şi de zonele aglomerate, deoarece virusul se transmite extrem de uşor pe cale aeriană.

Vezi și alte sfaturi bune pentru gospodine:

Apa cu sare sau cu oțet

Potrivit mai multor studii, o bună soluţie prin care pot fi îndepărtate pesticidele  este spălarea fructelor şi legumelor cu apă sărată sau cu o soluție obținută din combinarea apei cu oțet.

Într-un studiu publicat în Food Control, câteva legume au fost cufundate într-o soluție obținută din apă și oțet timp de 20 de minute și, de asemenea, într-o soluție preparată din sare și apă, pentru a elimina pesticidele. La finalul studiului, oamenii de știință au concluzionat că atât apa cu sare, cât și apa cu oțet (10% oţet şi 90% apă) ajută la eliminarea reziduurilor de pe suprafaţa fructelor și legumelor. 

Apa cu bicarbonat de sodiu

Într-un studiu 2 recent, oamenii de știință de la Universitatea din Massachusetts, conduși de Lili He, au pulverizat pe mere tiabendazol, un fungicid, și un insecticid, ambele folosite în mod obișnuit în industria agricolă. După aceea, au cufundat merele într-o soluție preparată din apă și bicarbonat de sodiu. Aceștia au concluzionat că sunt necesare 12-15 minute pentru ca pesticidele utilizate în acest studiu să fie complet îndepărtate de pe mere.

Cum se spală corect legumele

  • Pune într-un vas încăpător apă călduță.
  • Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu și oțet (1 lingură de oțet la 250 ml de apă) amestecă bine.
  • Cufundă pentru câteva minute legumele. După aceea, scurge legumele de apă și clătește-le bine sub jet de apă călduță. Așează legumele pe un prosop de hârtie și așteaptă să se usuce.

O altă variantă ar fi să prepari o soluţie dintr-o lingură de sare de mare la o cană cu apă. Ține fructele sau legumele în acest amestec 5 minute, apoi clătește-le cu multă apă. 

În cazul ciupercilor, există unele dezbateri în lumea culinară despre cum să cureți și speli ciupercile. Unii bucătari preferă să șteargă ciupercile cu un prosop umed. Specialiștii spun însă că indicat este ca ciupercile să fie curățate cu o perie de legume, cu peri vegetali, și apoi să fie clătite sub jet de apă. La final, ciupercile se pun la uscat pe un prosop de hârtie.

În cazul spanacului, al verzei şi salatei, este bine să îndepărtezi primele frunze, pentru că acestea intră în contact cu substanţele chimice.