Combinațiile de alimente din categoria celor considerate sănătoase ar putea aduce organismului un aport energetic mult mai ridicat decât în cazul în care acestea ar fi consumate separat.
Fasole și roșii
Acesta este un duo dinamic pentru că, atunci când sunt consumate împreună, cele două alimente sporesc aportul de fier din organism, care este benefic atât pentru creier, cât și pentru buna funcționare a mușchilor.
Organismul nostru absoarbe până la 33% non-heme fier, pe care îl regăsește în plante precum fasolea, cerealele integrale sau legumele verzi, decât fier heme (aflat în alimente pe bază, cum ar fi carnea de vită, peștele sau carnea de pui).
Absorbția de fier non-heme poate crește semnificativ dacă sunt consumate totodată și alimente bogate în vitamina C, precum portocalele, roșiile sau afinele.
Sugestie: Pentru o salată rapidă, de exemplu, puteți amesteca fasole, bogată în fier, cu roșii, ardei iuți roșii și broccoli fiert în aburi.
Iaurt cu banane
Combinația este foarte eficientă pentru refacerea mușchilor după un exercițiu fizic extrem de solicitant.
Cercetările au arătat că, prin consumarea împreună a acestor doi macronutrienți, imediat după ce au fost efectuate exerciții fizice, refacerea musculară are loc în timp foarte scurt. Prin combinarea de carbohidrați și proteine crește nivelul de insulină, ceea ce permite mușchilor să absoarbă nutrienți, precum aminoacizii sau glucoza, și să devină mai puternici.
Sugestie: Preparați-vă un shake pe care să îl consumați după ce ați făcut sport. Amestecați o jumătate de cană de lapte degresat (125 ml) și iaurt bogat în proteine cu o banană, o jumătate de cană de afine înghețate, 15 ml de miere de albine sau sirop de arțar.
Pește și vin
Cele două alimente reprezintă combinația perfectă pentru că vinul ajută la absorbția grăsimilor Omega 3 care se află în carnea de pește.
Specialiștii italieni au descoperit, de curând, că femeile care consumă cel puțin un pahar de vin pe zi au un nivel mai crescut de Omega 3. Aceste grăsimi care fac parte din categoria celor „bune” se regăsesc în pește precum somonul, sardinele sau păstrăvul. Însă, rezultatele nu sunt deloc aceleași atunci când vinul este înlocuit cu bere sau băuturi spirtoase.
Cercetătorii sunt de părere că polifenolii antioxidanți care se regăsesc în vin sunt responsabili pentru absorbția de Omega 3, grăsimi despre care se spune că te apără de diferite boli, printre care și orbire.
Metoda este foarte bună, indiferent că preferați vinurile dulci sau seci. Totul este să le consumați cu măsură – cel mult două pahare pe zi.
Sugestie: în loc să savurați un pahar de vin atunci când mancați pește, puteți să faceți marinată. Rețeta este cât se poate de simplă: combinați, în părți egale, ulei de măsline cu sos de soia și un vin sec, de exemplu, într-un vas mai mare. Adăugați pește bogat în Omega 3 și lăsați totul la frigider aproximativ o oră, după care puteți găti peștele.
Ceai verde și suc de lămâie
Consumate împreună, ele sunt o importantă sursă de antioxidanți, în funcție de tipul catechinelor din ceaiul verde. Un studiu la care au participat peste 40.000 de japonezi arată că cei care obișnuiau să bea cel puțin o ceașcă de ceai verde în fiecare zi erau mai puțin predispuși la boli cardiovasculare decât cei care nu aveau acest obicei. Potrivit unui alt raport, dacă ceaiului verde i se adaugă și un strop de suc de citrice – lămâi, lime sau grapefruit – este redusă pierderea de catechine din sistemul digestiv, acestea fiind mai rapid absorbite în organism.
Sugestie: Pentru un ceai cu gheață revigorant, puneți sucul de la o lămâie în două pahare de 500 de ml în care ați adăugat deja infuzie de ceai verde. Puneți la rece, după care completați cu 250 de mililitri de apă minerală și câteva frunzulițe de mentă proaspătă.
Mere și zmeură
Sunt combinația perfectă pentru că, împreuna, sporesc capacitatea antioxidanților de a lupta împotriva diferitelor tipuri de boală. Un studiu publicat în „Jurnalul de nutriție” a arătat că acidul elagic (care se găsește în zmeură, rodie, nuci sau în coacăze), crește capacitatea quercetinei (un alt antioxidant pe care îl regăsim în mere, struguri, ceapă sau hrișcă) de a „ucide” toate celulele canceroase. Experții în nutriție au descoperit în fructe, legume, alune și cereale integrale o mulțime de astfel de fitochimicale.
Sugestie: Preparați un desert cu antioxidanți combinând măr feliat, struguri, zmeură, peste care presărați semințe de rodie și nuci.
Salate cu grăsimi sănătoase
Pentru a obține un beneficiu maxim dintr-o salată, renunțați la dressingul care conține grăsimi. În locul acestuia folosiți ulei de măsline, oțet balsamic, sau puneți câteva felii de avocado. Antioxidanții solubili, precum licopenul din roșii și luteina care protejază vederea și care se regăsește în salate sunt mai bine absorbite dacă sunt combinate cu grăsimi sănătoase.